Ziarul de Duminică

Cartea călăuzitoare prin noianul de ispite/ de Stelian Ţurlea

Cartea călăuzitoare prin noianul de ispite/ de Stelian Ţurlea

Cartea călăuzitoare prin noianul de ispite/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea

28.04.2011, 23:36 80

Chris Bohjalian

Dublă constrângere

Editura Leda

Traducere şi note de Irina Bojin. Un thriller surprinzător, încare autorul introduce elemente din romanul clasic al lui ScottFitzgerald, "Marele Gatsby". O tânără asistentă socială de 26 deani care lucrează la un adăpost pentru oameni ai străzii întâlneşteun bătrân schizofrenic a cărui singură avere este o cutie cufotografii. Fusese cândva un fotograf de succes, care surprinsesepe peliculă mari cântăreţi, sportivi sau ziarişti din perioadainterbelică. Dar bătrînul fusese şi fiul bolnav mintal al soţilorDaisy şi Tom Buchanan. Un roman în care se îmbină trei genuri -mystery, suspansul psihologic şi thrillerul literar şi în carecititorul va avea o surpriză enormă la finalul cărţii.


Nelson DeMille

Întoarcerea la Coasta de Aur

Editura RAO

Traducere din limba engleză de Daniela Truţia. Nelson DeMilleeste un scriitor american de thriller, născut în 1943. Mai multedintre romanele sale au fost traduse la Editura RAO, între ele, înurmă cu câţiva ani, "Coasta de Aur". (Coasta de aur este o zonă ainsulei care formează New Yorkul). În primul volum, un avocat cusânge nobil şi capul mafiei newyorkeze sunt surprinşi într-o seriede evenimente care le schimbă viaţa. În romanul de faţă, JohnSutter revine în ţară, în legendara Coastă de Aur, după o pribegiepe mare şi prin străinătate timp de zece ani şi se va trezi prinsîntr-un păienjeniş de relaţii şi evenimente care contopesc trecutulşi prezentul. Singurul lui scop fiind acela de a scăpa cuviaţă.


Dan Stanca

A doua zi după moarte

Editura Curtea veche

Ediţia a doua, revăzută, prima a apărut în 2003, la EdituraDacia. "Am fost de tânăr ataşat de proza fantastică a lui MirceaEliade - declara Dan Stanca într-un interviu - şi proza acestuia aînsemnat enorm pentru deschiderea mea spre fantastic. De Evangheliim-am apropiat mai târziu şi, într-un fel, tot prin literatură, maiexact prin reluarea unor teme din Dostoievski şi prin citireafoarte atentă a lui Faulkner." Faptul a fost subliniat şi decritici, Dan C. Mihăilescu, de pildă, scria că Dan Stanca "estesingurul prozator de factură eliadescă pe care-l avem." Princeea ce propune, se poate spune că acest roman descinde dinfantasticul sud-american. O tânără emigrează în Germania înanii '80, dar revine în ţară în anii '90, fiind uluită de ceea cevede aici. Însoţită de un bărbat bizar, ea traversează toateetapele unei purificări severe, până în momentul în care reuşeştesă se desprindă complet de balastul existenţei fizice. Eroina apendulat între păcat şi virtute până când întreaga ei creaţieajunge să se învecineze cu sfinţenia.


Carol Birch

Menajeria lui Jamrach

Editura Allfa

Traducere din limba engleză şi note de Ioana Novac. Carol Birchs-a născut în Marea Britanie şi a debutat în 1988 cu un roman carea primit premiul David Higham pentru cel mai bun roman al anului.Cu o carte din 2003 a fost nominalizată la Booker Prize. "Menajerialui Jamrach" a apărut în acest an, tălmăcirea în româneşte aproapesuprapunându-se pe publicarea în engleză. Povestitorul acestuiroman a cărui acţiune se petrece în 1857, la Londra şi pe mare,este un fel de David Copperfield - un băiat care se alege cu oslujbă la menajeria lui Jamrach şi care pleacă, împreună cuprietenul său, pe o balenieră, în căutarea dragonului din MărileSudului.

Diana Adamek

Dulcea poveste a tristului elefant

Editura Cartea românească

Rudolf (Roro), un patiser de geniu atins de un morb misterios,moşteneşte patima devoratoare a mamei sale, îndrăgostită deelefanţi. Descendent al unei vechi familii de cneji dinTransilvania, născut în Bretania, Roro va călători întâi sprerăsărit, spre Viena, pe urmele elefantului visat de mama sa. Faimalui de patiser-vrăjitor îl aduce la curtea lui Maximilian alII-lea, unde o va cunoaşte pe principesa Anna de Habsburg, de careîl va lega până la sfârşit tensiunea unei pasiuni interzise."Dulcea poveste a tristului elefant" este un Bildungsroman cu tramăde poveste, scris în manieră estetizantă, şi totodată o parabolă cetrimite la o reflecţie asupra magnetismului pe care îl exercităexoticul. Diana Adamek a debutat în 1995 cu un volum de eseuri,premiat, şi a continuat să publice mai ales eseuri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO