Ziarul de Duminică

CARTEA DE LITERATURA / Kremlinul de zahar & jurnalul unei pasiuni

CARTEA DE LITERATURA / Kremlinul de zahar & jurnalul unei pasiuni
08.10.2009, 15:59 70
Philippa Gregory
Mostenirea Boleyn
Editura Polirom
Un roman istoric din 2006, despre epoca dinastiei Tudor, careevoca admirabil atmosfera de teroare si nesiguranta ce domneste lacurtea Angliei in ultimii ani de domnie a regelui Henric alVIII-lea. Lucrurile sunt vazute din perspectiva a trei femei:regina Anna de Cleves, Katherine Howard, domnisoara ei de onoare siapoi succesoarea ei la tronul Angliei, si Jane Boleyn, femeia caresi-a trimis sotul si cumnata la esafod printr-o marturiemincinoasa. "Am scris acest roman din trei perspective inincercarea de a aduce la viata trei tinere femei foarte diferite sieforturile lor de a supravietui acelor vremuri primejdioase."Traducere din limba engleza de Anacaona Mindrila-Sonetto.
Vladimir Sorokin
Kremlinul de zahar
Editura Curtea Veche
Cartea - semnaleaza editura - nu face exceptie de la programullui Sorokin, o distopie din care nu lipsesc nici satira, niciparodicul si nici disponibilitatea nestapanita a autorului pentruexperiment stilistic si creativitate la nivelul limbajului. Sorokinnu lucreaza cu jumatati de masura, obscenul si grotescul fac, deasemenea, parte din arsenalul sau, sarjand si scuturand realitatiletulburi ale prezentului - fie ele camuflate sub straturi multiplede virtuoase procedee literare. In "Kremlinul de zahar",violenta este fapt divers, cultura pare sa se stinga de bunavoie,iar elita si, deopotriva, poporul se bucura de libera circulatie side raspandirea cocainei. Traducere, note si postfata de AntoanetaOlteanu - scrie pe pagina de garda. Dar postfata lipseste, in modciudat.
Denis Robert
Fericirea
Jurnalul unei pasiuni
Editura Trei
Un scriitor de 39 de ani intalneste o femeie cu zece animai tanara. Si el, si ea sunt casatoriti. Dar cei doi se plac siintre ei izbucneste o pasiune care nu inceteaza sa sporeasca. Nuvorbesc prea mult, scriu insa, amandoi. Ce scrie femeia e tiparitpe pagina din stanga, ce scrie barbatul - pe pagina din dreapta. Orelatare lipsita complet de pudoare a relatiei dintre o femeie carese ofera cu totul si un barbat care nu-si refuza nicio fantasma.Denis Robert este jurnalist francez, romancier, eseist si regizor.A scris patru romane, cel de fata a aparut in 2000 in Franta siapoi in alte 20 de tari. Traducere din franceza de RodicaChiriacescu.
Jean-Claude Carriere
Povestiri filozofice din intreagalume
Cercul mincinosilor 2
Editura Humanitas
Jean-Claude Carriere (n. 1931) a studiat istoria, dar s-aconsacrat desenului si scrisului. A scris romane, scenarii de film,a colaborat, intre altii, cu Jacques Tati si Bunuel (19 ani!), ascris piese de teatru (colaborand cu Jean-Louis Barrault si maiales cu Peter Brook). La acest al doilea volum din "Cerculmincinosilor" (primul a aparut in romaneste la aceeasi editura,anul trecut) a lucrat aproape zece ani, citind, ascultand siculegand povesti carora a evitat sa le dea orice interpretarepersonala. Cele mai bune povesti ale lumii, spune el, sunt anonime.S-au nascut pretutindeni, sunt indiene, chinezesti, africane sauevreiesti; sunt amuzante sau grave, uneori misterioase - cum suntemsi noi." Traducere din franceza de EmanoilMarcu.
Sue Townsend
Regina si cu mine
Editura Leda
O fantezie de mare umor: in Marea Britanie au loc alegerigenerale pe care le castiga in mod categoric Partidul Republicancare si-a propus sa transforme tara intr-o republica. Familiaregala este mutata de la Palatul Buckingham intr-o modesta locuintasociala in care trebuie sa se descurce fara servitori si cu foarteputinii bani din ajutorul social. "Captivanta, spumoasa, ironica,tandra, isteata, plina de haz... razi in hohote si nu o poti lasadin mana." ("Daily Telegraph"). Sue Townsend a publicat mai multeromane si piese de teatru, devenind celebra pentru cartile dinseria "Adrian Mole", care au fost adaptate pentru radio siteleviziune. Traducere din limba engleza si note de NadineVladescu.
Lazar Zachary
Sway, Ritmuri demonice
Editura Pandora M

Este povestea grupului Rolling Stones, reconstruita literar.Desi cartea se inspira din realitate, este mai degraba o biografiefictionalizata, insotita de descrieri spectaculoase ale boemei siatmosferei culturale din anii '60. Muzica, dependenta de droguri,promiscuitate, nihlism, amoruri extreme si crime misterioase -toate acestea sunt coordonate ale unei atitudini rebele fata de olume aflata in schimbare. Zachary Lazar si-a luat titlul romanuluidin cantecul cu acelasi nume al lui Keith Richards de pe albumulSticky Fingers, interpretat de Mick Jagger. Traducere din englezade Raluca Dumitru.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO