Ziarul de Duminică

CARTEA DE LITERATURA / Misterul manuscrisului si tablourile care ucid

CARTEA DE LITERATURA / Misterul manuscrisului si tablourile care ucid
08.07.2009, 15:33 117

Cinci carti din Biblie
in traducerea lui Petru Cretia

Editura Humanitas

Textele sunt traduse din textul grecesc al "Septuagintei" si comentate de Petru Cretia: "Traducand aceste cinci carti de straveche si mare faima, am urmarit ca, fara a literaturiza sau poetiza in mod fortat originalele, sa le ofer cititorului drept ceea ce sunt, capodopere ale literaturii omenirii intregi, capabile sa emotioneze prin insasi redarea cat mai credincioasa a originalului. Eliberate de constrangerile versiunilor anterioare si oferite, simplu, ca texte literare de o mare adancime omeneasca, sper ca cititorul sa se poata bucura de ele in sine. Iar comentariile nu vor sa fie decat niste simple informatii si sugestii, folositoare numai cui simte neaparat nevoia sa le citeasca."


Nedjma
Prin tara simturilor
Poveste erotica

Editura Trei

Este al doilea roman al araboaicei care a dorit sa-si tina secreta adevarata identitate, de teama unor represiuni islamiste. Povestea aduce in prim plan doua personaje feminine, pe tanara Leila si pe matusa sa emancipata Zobida. Frumoasa Leila este casatorita din voia parintilor cu un barbat care nu reuseste sa faca fata primei nopti si sa o dezvirgineze pe tanara lui sotie. Se starneste o drama de proportii, Leila este acuzata ca nu ar fi virgina si este alungata. Apare Zobida care sustine ca de fapt Leila este "legata" (exista obiceiul ca himenul fetitelor sa fie "legat" prin vraja, astfel incat ele sa nu-si piarda virginitatea inainte de casatorie). Ii propune Leilei sa mearga impreuna sa o gaseasca pe femeia care a "legat-o" pe Leila in copilarie si sa ii ceara dezlegarea vrajei.


Tana French
Padurea

Editura RAO

Trei copii dispar intr-o padure din marginea Dublinului, dar politia nu gaseste decat unul singur. Dupa douazeci de ani, acesta ajunge detectiv in Brigada Omucideri si descopera, in aceeasi padure, similaritati socante cu misterul ramas nerezolvat cu doua decenii in urma. Este primul roman al autoarei (o irlandeza care locuieste la Dublin), care a si obtinut Premiul Edgar pentru cel mai bun roman de debut in 2007 si Premiul Macavity pentru cel mai bun mystery de debut. Romanul a fost publciat deja in 27 de tari. Traducere din limba engleza de Carmen Botosaru.

Daniel Kehlmann
Eu si Kaminski

Editura Humanitas fiction

Un roman care va fi ecranizat de Wolfgang Becker (regizorul filmului „Good Bye Lenin!", cu Daniel Brühl in rolul principal). „Un roman ca un road-movie, alert si plin de umor, despre lumea artei si a jurnalismului si o satira taioasa la adresa amandurora. Tanarul ziarist Sebastian Zöllner e convins ca a gasit calea spre celebritate: va scrie biografia lui Manuel Kaminski, un pictor octogenar care a ucenicit in preajma lui Matisse. Candva, panzele lui stranii au starnit curiozitatea contemporanilor: e geniu sau impostor? Inainte de a afla adevarul, Zöllner il rapeste pe batranul artist, iar aventura lor se precipita haotica, grotesca si plina de neprevazut, spre un final de un comic absurd." Traducere din germana si note de Corina Bernic.

Geraldine Brooks
Oamenii cartii

Editura Leda

Castigatoarea Premiului Pulitzer, Geraldine Brooks, dezvaluie povestea unui manuscris misterios, care a traversat secole intregi de exil si razboaie. In 1996, Hanna Heath, o experta australiana in conservarea si restaurarea manuscriselor vechi, singuratica, usor cinica, dar o excelenta profesionista, primeste misiunea la care visa dintotdeauna: analiza si conservarea „Hagadei din Sarajevo", celebrul manuscris evreiesc creat in secolul al XV-lea in Spania si salvat din bombardamentele recentului razboi din Sarajevo. Cu ajutorul micilor descoperiri pe care le face printre paginile manuscrisului, ea incearca sa desluseasca misterele cartii, istoria ei tumultuoasa si povestile dramatice ale celor care au creat-o si ale celor care si-au riscat viata pentru a o apara. Traducere din limba engleza de Sorana Munteanu.


Stephen King
Duma Key

Editura Nemira
Eroul romanului foarte stufos isi pierde un brat intr-un accident pe un santier de constructii. Tot atunci isi pierde si memoria. Calvarul perioadei de recuperare ii provoaca schimbari de personalitate si accese de furie necontrolata care duc la sfarsitul casniciei sale. Un psiholog il sfatuieste sa-si schimbe complet viata. Eroul se retrage la Duma Key, in paradisul Golfului Mexic, unde incepe sa picteze cu pasiune, descoperindu-si un talent extraordinar. Dar multe dintre tablourile sale au o putere ce nu poate fi controlata, provocand moartea unor oameni. Traducere din limba engleza de Mircea Pricajan.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO