Ziarul de Duminică

CARTEA DE LITERATURA/ Rebecca – al doilea Miller

CARTEA DE LITERATURA/ Rebecca – al doilea Miller
27.01.2010, 15:50 64
Rebecca Miller
Ritmuri interioare
Editura Trei

Rebecca Miller are 46 de ani si e fiica celebrului dramaturg ArthurMiller si a faimoasei fotografe Inge Morath. Mai mult, este sotiasi mama celor doi copii ai lui Daniel Day Lewis. Este scriitoare siregizoare. Cartea de fata cuprinde sapte povesti semnificand saptemoduri diferite de a percepe viata, apartinand unor personajedeopotriva normale si exemplare, care incearca sa-si inteleagapropria feminitate. Femeile din povestiri (Greta, Delia, Louisa,Juliannes, Bryna, Nancy, Paula), fie ele tinere, in floarea varsteisau bine trecute prin viata, au ca trasatura comuna un fel dinamicin sensibilitatea cu care percep lumea si in incercarea de a oadapta coordonatelor personale. Traducere din engleza si note deBogdan Perdivara.
Milan Kundera
O intalnire
Editura Humanitas
O carte compusa din aproximativ treizeci de articole desprescriitori clasici cehi, scriitori contemporani pe care Kundera iiapreciaza in mod deosebit, despre compozitori si pictori, totulscris la persoana intai si aratand ca o biografie ("Daca as fiintrebat prin ce s-a inscris durabil tara mea natala in genele meleestetice, n-as ezita sa raspund: prin muzica lui Janacek").Traducere din franceza de Vlad Russo.
Catalin Mihuleac
Pamfletul si tableta
Jurnalism sau literatura?
Editura Universitatii Alexandru Ioan Cuza
Lucrarile care trateaza problema pamfletului si a tableteisunt putine, atat la noi, cat si in lume. Chiar si dictionarele letrateaza incomplet si imperfect, adaugand confuzie. De aceea,cartea publicistului si scriitorului iesean este binevenita. El"incearca sa risipeasca ceata", stabilind diferentele dintrespecii, face incursiuni in istoria presei romanesti si iianalizeaza pe pamfletarii si tabletistii romani de azi. "Dupa aniigrei de comunism, pamfletul si tableta au fost reluate exact dinlocul unde le-au lasat Cargiale, Arghezi si Bogza. Au fost preluatede o pleiada de condeieri, unii slujindu-le cu arta, altii onorabilsau doar ca simpli diletanti."
Richard Flanagan
Teroristul necunoscut
Editura Paralela 45
Un roman surprinzator al unui scriitor australian,nascut in 1961. O dansatoare intr-un club de noapte intalneste unbarbat misterios si a doua zi dupa disparitia lui este implicataintr-o urmarire tenebroasa si acuzata de terorism. Flanagancreioneaza extraordinar personaje din media si serviciile desecuritate care nu sunt interesate de adevar, ci doar de succesulpropriu si de confirmarea propriilor pareri, chiar si cu pretulcondamnarii unor nevinovati. Traducere din limba engleza deCristina Damian.
Marius Kolmar
Rromi si gagii
Editura Vremea

Roman savuros, scris intr-un limbaj colorat, in ritm alert, "Rromisi gagii" prezinta franturi din viata rromilor, din timpulregimului comunist. Autorul isi avertizeaza inca de la inceputcititorii: "Intamplarile, personajele si localitatile din acestroman sunt rod al fictiunii; orice asemanare cu lumea reala este osimpla coincidenta. Expresiile care n-ar putea fi citite intr-uncenaclu literar au fost eliminate, participantele la cenaclu ar fifost socate; cateva expresii s-au tinut darz pe pozitii.Roman-tigan, ce sa-i faci! Ar fi cazul ca persoanele alergice sarenunte la citirea acestui roman." Prima editie a aparut lainceputul anilor 90.
Felix Nicolau
Anticanonice
Cronici stresate
Editura Tritonic

O carte in care autorul aduna texte despre poetii, prozatorii sidramaturgii de azi. "Intentia mea a fost sa selectez in cartulia defata autori si stiluri de toata mana. Sa-i pun in fata pe ceifaimosi datorita promovarii si pe cei cvasi-anonimi. Multi dintrecei deja <<canonizati>> s-au oferit fazani in bataiapustii mele. (...) Niciodata nu mi-am propus sa laud sau sademolez. Pur si simplu, opiniile mi s-a format pe parcursulinterpretarii scrierii respective. (...) Avem o literatura incavitala, desi corupta de gusturi lesioase si de <<factori dedecizie>> constipati.(...) Cartea de fata este un simplucontrafort pentru un canon viitor, flexibil si cu cat mai multebenzi de circulatie in ambele sensuri."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO