Ziarul de Duminică

Cartea in 100 de cuvinte - Selectia Z.D.

02.12.2005, 14:41 18

@Henryk Sienkiewicz

Convulsii

Editura Leda

Cu titlul original Vartejuri, romanul acesta a aparut doar in foileton, in 1909, in cateva gazete din Polonia si din strainatate si a fost inteles ca o rafuiala cu revolutia din anii 1905-1907, care a cutremurat temeliile vietii polonilor. A fost intampinat cu interes in Europa, dar n-a fost bine primit in Polonia, gruparile socialiste mai ales acuzandu-l pe autor ca n-a inteles idealurile revolutiei. In vremea comunismului n-a mai fost tiparit, de aceea este una dintre cele mai putin cunoscute carti ale lui Sienkiewicz. Critica il considera un roman magistral conceput. Traducere (prima in limba romana) de Stan Velea. Prefata de Lech Ludorowski.



@Dan Lungu

Baieti de gasca

Editura Polirom

Un volum de proza scurta prefatat de Luminita Marcu. Dan Lungu este unul dintre cei sapte autori cu care s-au lansat anul trecut in colectia

Ego. Proza la Bookarest 2004. La fel ca in romanul anterior, Baieti de gasca descrie o lume pestrita ce (re)constituie, cel mai adesea, societatea romaneasca in care traim. Personajele sunt liceeni zgomotosi si guralivi, un copil care deseneaza un sopron, o femeie fara maini avand drept hobby pictura, o prietena flusturatica, un sot inocent, proaspat imbogatiti. O carte alcatuita dintr-o succesiune de povestiri comico-dramatice care surprind aspecte voit nesemnificative din viata cotidiana sau biografia pseudo-eroilor. Intamplari pline de haz si de neprevazut, dar si impregnate de o gravitate ascunsa.



@George Virgil Stoenescu

Cercuri sub Luna

Editura Univers Enciclopedic

Un nou volum de rondeluri (200 de poezii), cu un cuvant inainte de Eugen Negrici si prefatat de Mihai Neagu Basarab. "Intreaga lui creatie - scrie acesta - de la Cercuri la Elsinore (1972) si pana acum este inscrisa sub semnul cercului, traiectoria finita ce permite parcurs infinit, printr-o nesfarsita strabatere rotita. Ceea ce din punctul de vedere al geometriei, sau chiar al fizicii, ar putea deveni plictisitor se implineste in universul poetic intr-un mod inefabil, artistul avand o gama extrem de vasta de trairi, multa forta artistica si cunostinte enciclopedice, idei si conceptii, uneori mai aride, la care insa sufletul sau vibreaza proteiform." Ilustratii de Mircia Dumitrescu.



@Paul Bowles

Ceai in Sahara

Editura Humanitas

American nascut in 1910 si retras la Tanger, in Maroc, in 1945, Paul Bowles a fost un fel de idol al generatiei beat si a publicat numai patru romane, patru volume de povestiri si o autobiografie. A murit in 1999. Romanul de fata, cu titlul englezesc The Sheltering Sky, a aparut in 1949, a fost ecranizat in 1990 de Bernardo Bertolucci si nominalizat la Golden Globe (cu o distributie de exceptie: Debra Winger, John Malkovich, Campbell Scott). Un cuplu newyorkez calatoreste in desertul nord-african, impreuna cu un prieten. Calatoria, initial o incercare a celor doi de a-si rezolva problemele de casnicie, se transforma curand intr-un cosmar, datorita pericolelor care ii inconjoara. Traducere din engleza de Alex. Leo Serban.





@Dorin Garofeanu

Patru dimineti fara ea

Editura Brumar

Poezii grupate in mai multe cicluri - Tripticul iubirii, Patru dimineti fara ea, In tara nimfei, Poemele priveghiului, Ciclul zidului alb. "I.O, numai de-as avea pe umar tolba neagra a somnului/ cand tristetea adapa antilopele dorintei,/ numai de-as putea ierta omizile diminetii/ de-argintiu si albastru... // II. In cuibarele despartirii se-mplineste iubirea... //III. Nu stiu daca de purpura sau frig imi erau orele,/ dar, ca un sir de coloane cazute,/ sufletul meu/ inca-i urmeaza pasii... // IV. Doar in defileul tacerii/ se vindeca ranile de chihlimbar ale iubirii..." (poeziile care dau titlul volumului).



@China Mieville

Perdido Street Station

Statia pierzaniei

Editura Tritonic

Este povestea unei iubiri tabu intre un om de stiinta excentric (dar un paria in cercurile academice) si un humanoid din specia xenia, care e un sculptor cu un talent exceptional. Este in acelasi timp povestea unui humanoid asemanator unei pasari care se afla in cautarea recastigarii sensului de sine insusi. Toate se petrec in New Crobuzon, un oras in care specii bizare coexista in pace. Fireste, apar crime si conspiratii, pasiuni si tradari, torturi, teroare si mistere, o lume in care stiinta a evoluat nu din traditia stiintifica, asa cum o cunoastem, ci dintr-o combinatie de alchimie si magie. Voluminosul roman (doar primul voum al unei trilogii) a obtinut premiile British Fantasy si Arthur C. Clarke 2001.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO