Ziarul de Duminică

Cartea in 100 de cuvinte - Selectia Z.D.

08.07.2005, 17:32 19

@Martin Walser: Moartea unui critic

Editura Allfa

Un nou roman al scriitorului german aparut in traducere la aceasta editura, dupa Clocot si Vanatoare. Un scriitor este

arestat si suspectat de crima (moartea unui critic celebru). Un istoric specializat in mistica, Cabala si ordine teozofice secrete (care nu crede in banuielile formulate impotriva prietenului sau scriitorul) si un comisar principal de la omucideri fac cercetari in paralel. Marturiile contradictorii duc la un final greu de prevazut. Romanul lui Walser este inainte de toate, scriu criticii, o reactie alergica la putere. O carte de un umor diabolic. Traducere de Victor Scoradet.

@ Umberto Eco: Cinci scrieri morale

Editura Humanitas

Umberto Eco analizeaza cu o privire lucida cinci teme de actualitate de o importanta maxima: de ce a ajuns razboiul sa fie un lucru inevitabil in zilele noastre, care sunt caracteristicile fascismului italian vazut ca un colaj de idei politice si filosofice diferite, ce schimbari au intervenit in mass-media o data cu aparitia televiziunii, premisele si posibilitatea de a functiona azi o etica de tip laic, toleranta sau intoleranta fata de emigratie care va transforma Europa urmatorilor ani intr-un continent multirasial. Autorul marturiseste ca scrierile adunate in acest volum sunt ocazionale - conferinte sau articole pe probleme de actualitate. Traducere de Geo Vasile.

@ Tahar Ben Jelloud: Iubiri vrajitoare

Editura Paralela 45

Dupa ce a petrecut o vreme intr-un lagar disciplinar al armatei marocane, Tahar ben Jelloud a ajuns la Paris, in septembrie 1971, unde si-a inceput cariera de poet, prozator, eseist, publicist, psiholog si psihiatru. A publicat o multime de carti, traduse in 43 de limbi. Cea de fata a aparut in 2003 si este o carte despre iubire, prieteni si tradare. Volumul de nuvele este tradus de Alexandru R. Savulescu si prefatat de Simona Sora, care subliniaza ca "ceea ce ii da originalitate este poezia grea, cu arome orientale si accente sfasietor-realiste, tinand parca de magia unui Çal doilea vazÈ, dar si de economia de mijloace si finalurile deschise generos."

@ Kazuo Ishiguro: Un artist al lumii trecatoare

Editura Polirom

Aflat la varsta senectutii, pictorul si profesorul de arta Ono Matsuji, eroul romanului, porneste intr-o odisee de recuperare a biografiei personale si artistice, silit de schimbarile radicale dintr-o Japonie abia iesita din ruinele celui de-al doilea razboi mondial, care incearca sa-si exorcizeze trecutul militarist si sa-si construiasca un alt fel de viitor. Maestru influent si artist militant integrat perioadei expansioniste, Ono Matsuji se vede acum cazut in dizgratie, respins de generatia postbelica dornica sa uite trecutul indezirabil. Traducere de Rodica Stefan.

@ Christian Jacq: Paneb cel Zelos

Editura RAO

Este volumul al treilea din seria Piatra luminii (in care au mai aparut Nefer cel tacut si Femeia inteleapta). Actiunea se petrece in Egiptul antic. In acest volum, Paneb cel Zelos revine in Lacasul Adevarului, acel spatiu sacru si inaccesibil din Egiptul antic in care se construiesc mormintele faraonilor. Dar vremuri tulburi se abat peste Valea Regilor: tradatori infiltrati in confrerie planuiesc sa fure piatra luminii - cea care transforma materia in aur -, iar lupta pentru putere dintre faraonul Sethi al II-lea si fiul lui, Amenmes, risca sa dezbine Egiptul. Traducere de Doina Popa Scurtu.

@ Clara Margineanu: Fata de asfalt

Editura Semne

Poezia Clarei Margineanu isi extrage sensurile din straturi profunde ale fiintei sale - este o poezie traita, apoi trecuta consecutiv prin filtrele sensibilitatii si ale inteligentei. Tristetea este emblema acestor versuri de toamna, elegii suspendate in aerul curatat de stropii melancoliei: "In ce sertar iti voi uita numele,/ dupa curatenia de toamna,/ Cat il voi cauta, daca

intr-o noapte/ vrajita de fluturi,/ voi trece netulburata printre amintiri...// Privesc de sub palaria cea verde/ La straina pe care cineva/ a incremenit-o intr-un trecut de pedeapsa." (Curatenia de toamna)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO