Ziarul de Duminică

CARTEA IN 100 DE CUVINTE - SELECTIA Z.D.

CARTEA IN 100 DE CUVINTE - SELECTIA Z.D.
25.05.2007, 17:12 15

Petru Cimpoesu - Povestea Marelui Brigand. Editura Polirom
Prima editie a acestui roman a aparut la Editura Dacia in anul 2000 si a primit Premiul pentru proza al Filialei Iasi a Uniunii Scriitorilor din Romania. A fost apreciat drept unul dintre romanele postmoderne solide din literatura noastra. In centru, recuperarea mitului cristic - un tanar a carui biografie o copiaza grotesc pe cea a Mantuitorului e gasit mort, in repetate randuri, in diferite locuri din oras si, de fiecare data, chiar ingropat, cadavrul dispare a treia zi. Elucidarea acestor decese si invieri constituie obiectul unei anchete judiciare. Fireste, actiunea este mult mai complicata.

Mario Vargas Llosa - Ratacirile fetei nesabuite. Editura Humanitas
La 70 de ani, Mario Vargas Llosa scrie primul lui adevarat roman de dragoste. Un roman despre bucuria si caznele unei iubiri clandestine si urmarite de-a lungul a patru decenii, pe trei continente. Dar si o cronica a lumii postbelice care, asemenea fetei nesabuite, a avut nevoie de mult timp pentru a-si recapata inocenta si pentru a invata sa iubeasca. Eroul, Ricardo, se indragosteste de Lily, pentru totdeauna, o pierde si o regaseste mereu sub alte nume, la Lima, Paris, Londra, Japonia. Traducere din spaniola si note de Luminita Voina-Raut.

Roman Raz - Flagrant delict. Editura Paralela 45
O poveste ce se petrece la finele erei totalitare. Drama unei familii alcatuite dintr-o mama, fiul acesteia si logodnica lui ce locuiesc la periferia Pragai. Viata lor linistita este deranjata de vizita unui strain care-i face sa-si piarda increderea unul in celalalt. O radiografie a trecerii de la pasivitate la violenta, asociata cu obsesia flagrantului. Autorul este prozator, autor de scenarii de televiziune, cinematografice si radiofonice, dar si al unor romane de factura tragi-comica si unul dintre cei mai populari prozatori contemporani din Cehia. Traducere din limba ceha de Jean Grosu.

Maurice Leblanc - Arsene Lupin - 813. Editura Lucman
Contemporan cu Arthur Conan Doyle, Maurice Leblanc a fost creatorul lui Arsene Lupin, un gentleman spargator care s-a bucurat in Franta de popularitatea lui Sherlock Holmes in lumea anglo-saxona. Acest roman a fost publicat intr-unul dintre cele mai populare cotidiene ale epocii, Le Journal, intre martie si mai 1910, si tiparit in volum in acelasi an. Arsene Lupin are o regula, sa nu ucida niciodata; or, in acest roman, politia descopera patru cadavre si, bazandu-se pe unele indicii gasite la fata locului, il banuieste pe gentlemanul spargator. In 1980, cartea a fost adaptata pentru televiziune sub titlul Arsene Lupin lupta si pierde. Traducere de Cristina Livia Vasilescu.

Marcel Proust - Captiva. Fugara. Editura Leda
Cele doua romane alcatuiesc volumul V din ciclul In cautarea timpului pierdut. Au fost publicate in 1923 si, respectiv, in 1925. "In ambele, Marcel Proust renunta la ampla fresca sociologica din volumele anterioare pentru a se consacra analizei psihologice de maxima subtilitate a relatiilor dintre Marcel si Albertine; aceasta traieste, o vreme, asemenea unei 'prizoniere', in preajma lui, spre a-l parasi mai tarziu, murind departe de el. Intensitatea cu care Marcel retraieste aceasta iubire transforma memoria intr-o forma de exhaustiune a iubirii" (Cornel Mihai Ionescu). Traducere de Eugenia si Radu Cioculescu.

Constantin Abaluta - Grafferul din lift. Editura Paralela 45
Un volum din care Ziarul de Duminica a publicat in foileton cateva episoade semnificative. Scurte naratiuni suprarealiste, cu inflexiuni onirice, modificand expresiv registrele realitatii si ale limbajului comun. "E clar: hoardele de autentici melci negri sunt in jurul parlamentului. Usa aurita este asediata de cateva zeci de mii. Brigazi stelate de cate cinci melci. Clipocit ritmic al balelor veninoase. Fibra lemnului care cedeaza, se dizolva. Ornamentele aplicate cald: stema, inscriptii, masti inutile. Gauri tot mai dese perforeaza cele doua canate." Semnat de acelasi autor, in 2004 a aparut romanul Groapa rosie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO