Ziarul de Duminică

CARTEA IN 100 DE CUVINTE - SELECTIA Z.D.

CARTEA IN 100 DE CUVINTE - SELECTIA Z.D.
18.05.2007, 23:29 10

Amos Oz - Cum sa lecuiesti un fanatic. Editura Humanitas
Volumul reuneste cateva eseuri (Cum sa lecuiesti un fanatic, Intre dreptate si dreptate, Placeri secrete) si un interviu al autorului pe teme care ar trebui sa figureze pe ordinea de zi a fiecaruia dintre noi: fanatismul religios, conflictele culturale, relatia cu celalalt, acceptarea diferentei, nevoia de compromis inteligent. "As vrea sa fondez Ordinul Linguritei. Mi-ar placea ca aceia care imi impartasesc atitudinea sa poarte intotdeauna la reverul hainei o lingurita, ca sa stim ca suntem in aceeasi fratie, Ordinul Linguritei. Aceasta este filosofia mea, intr-un cuvant - sau intr-o lingurita." Traducere din limba engleza de Dana Ligia Ilin. Introducere de Nadine Gordimer.

James Ellroy - L.A. Confidential. Editura Polirom
Un thriller politist plasat in Los Angelesul anilor '50, cu o tesatura complexa de crime, prostitutie, pornografie si desene animate. In centrul actiunii se afla trei politisti, fiecare avand un secret intunecat. Ancheta scoate la iveala taine pe care niciunul dintre cei trei protagonisti nu ar fi vrut sa le vada dezvaluite. Este romanul care l-a plasat pe Ellroy printre cei mai buni autori de triller din lume. L.A. Confidential a stat la baza unei celebre ecranizari, cu Kevin Spacey, Russell Crowe, Guy Pearce, Danny DeVito si Kim Basinger in rolurile principale. Traducere din limba engleza si note de Constantin Dumitru-Palcus.

Alexandru Popescu - Petre Tutea. Between Sacrifice and Suicide. Editura Ashgate
Aparuta in urma cu doi ani, cartea lui Alexandru Popescu (Alexandru Daniel), fellow of the George Bell Institute, Marea Britanie, este considerata o realizare cu totul deosebita, rodul unei cercetari fara egal. Are un cuvant inainte semnat de prea-venerabilul Dr. Rowan Williams, arhiepiscop de Canterbury, si este prefatata de venerabilul Pr. Michel Bourdeaux. O carte care aduce in prim-plan cele mai importante preocupari ale lui Tutea: antropologia teologica, intelegerea spiritualitatii, criticile vietii politice de tip sovietic, metafizica sa.

Neil Gaiman - Pulbere de stele. Editura Tritonic
Tanarul Tristan Thorn va face orice pentru a castiga inima frumoasei Victoria, ii va promite chiar ca ii va aduce in dar o stea, acea stea pe care au vazut-o cazand intr-o seara de octombrie. Dar, pentru a se tine de cuvant, Tristan trebuie sa treaca de zidul ce inconjoara satul lui, Wall, si sa patrunda in Lumea Zanelor. Asa incepe cea mai mare aventura a vietii lui, intr-un univers plin de vrajitoare, inorogi si alte fiinte fabuloase. O poveste, un basm, deopotriva pentru copii si adulti, a carui ecranizare va avea premiera in acest an. Neil Gaiman a castigat trei Premii Hugo, doua Nebula, patru Bram Stoker si sapte Locus.

Liviu Antonesei - Aparitia, disparitia si eternitatea Eonei. Editura Paralela 45
Volumul este o antologie si cuprinde versuri din Cautarea cautarii (1978-1989), Aparitia Eonei si celelalte poeme de dragoste culese din Arborele Gnozei (1986-1999), Disparitia si eternitatea Eonei (1999-2006). Intr-un text final, Serban Axinte scrie: "Antologia de fata nu este altceva decat unificarea pentru prima oara a tuturor fatetelor unui proiect ambitios, cunoscut cititorilor de pana azi doar partial. Intrarea in scena este echivalenta cu 'intrarea in starea de trezire', o stare in care visul si realitatea se gasesc in proportii egale".

Horia Garbea - Caderea Bastiliei. Editura Corint
Horia Garbea, spune criticul Alex Stefanescu in prefata cartii, "este un om-orchestra in apatica literatura romana de azi. I s-ar putea spune scriitor total, dar formula suna prea solemn in cazul sau. In romanul Caderea Bastiliei el a provocat, deloc inocent, o sumedenie de coincidente cu viata reala. Nu este vorba deci de un roman cu cheie propriu-zis, de descrierea constiincioasa a unor oameni care exista cu adevarat, ci de o reprezentare fulguranta a acestora intr-o sarabanda epico-satirica de un mare dinamism. Lumea noastra literara pare asezata nu sub reflector, ci in acea lumina stroboscopica cu ajutorul careia se creeaza atmosfera in discoteci". Editia a doua, definitiva.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO