Ziarul de Duminică

CARTEA IN 100 DE CUVINTE - SELECTIA Z.D.

04.05.2007, 19:01 39

Livius Ciocarlie - Caietele lui Cioran. Editura Humanitas
Socotita de unii critici drept cea mai reusita carte a autorului, Caietele lui Cioran, aparuta in prima editie in 1999, cuprinde o dubla confruntare. Prima este aceea a caietelor postume cu opera antuma a lui Cioran: Livius Ciocarlie considera ca, in timp ce in opera isi nuanteaza cu luciditate si umor imaginea de om aflat in pragul disperarii, in Caiete el intra in pielea acelui personaj, devenind mai putin convingator literar. A doua confruntare este intre modul de a gandi al comentatorului si gandirea lui Cioran, cartea reprezentand prin aceasta latura versantul eseistic al unui vast proiect autobiografic. Editia a doua, revazuta.

Margaret Atwood - Negocierea cu moartea. Un scriitor despre scriitura. Editura Tritonic
De ce scrie un scriitor? Cartea cuprinde sase prelegeri pentru un auditoriu mixt: tineri si adulti, barbati si femei, specialisti in literatura si studenti, cititori in general, prelegeri sugestiv intitulate: orientarea, duplicitatea, dedicatia, ispita, comuniunea, coborarea. "Pe scurt, cartea abordeaza o serie de conflicte care apar in activitatea scriitorilor, atat la cei pe care i-am cunoscut personal, cat si la cei pe care i-am cunoscut prin intermediul operelor lor. In spatiul dintre o roca si suprafata dura pe care este asezata se implineste actul scrierii, unele dintre scrieri reprezentand rocile, iar altele acea suprafata dura." Traducere de Gianina Chirazi.

Stela Ghetie - Sabia lui Mihai. Editura Cartea Romaneasca
Nimeni nu pare sa stie ce este sabia lui Mihai, dar artefactul trebuie gasit pentru a putea fi expus intr-unul dintre marile muzee europene. Cartea e un roman detectivistic, in care fantezia basmului se impleteste cu dialogul realist. Un roman in care isi fac loc aventura, iubirea, joaca si politica. Autoarea, nascuta in 1962, a emigrat in SUA in 1985, unde si-a facut studiile. In 1983 a inceput o corespondenta cu Lawrence Durrell, care i-a dedicat al cincilea volum din Quintetul de la Avignon. A revenit in Romania in 1996 si a publicat un volum de versuri.

Ermilios Agalidis - Intalniri in lumi razletite. Editura Curtea Veche
Pe jumatate memorii (anii 1950-1960, in Bucurestii locuintelor comune si ai mizeriei de pe santier), pe jumatate jurnal contemporan de calatorie (din China la Muntele Athos si din Normandia pana in padurile rusesti), cartea lui E. Agalidis (nascut in 1937 la Bucuresti) descrie traseul unei vieti aflate sub o singura dominanta, aceea a spiritualitatii traditiei Bizantului crestin. In plina perioada comunista, eroul ajunge in Occident si intra foarte repede in lumea marilor corporatii. Strabate intreaga lume in calatorii de afaceri si afla un Occident desacralizat si nepasator. Autorul regaseste peste tot dimensiunea romaneasca a ortodoxiei.

Mircea Vasilescu - Europa dumitale. Dus-intors intre "noi" si "ei". Editura Polirom
Autorul se explica: volumul de fata este un fel de jurnal al unei obsesii, concentrata in formula auzita si citita de atatea ori in ultimii ani - "de ce nu e si la noi ca la ei?". El aduna la un loc o buna parte a articolelor care au aparut la rubrica "Europa dumitale" (dedicata problemelor integrarii europene) din Dilema veche, plus unul publicat in Corriere della Sera si unul in Frankfurter Allgemeine Zeitung. Articolele sunt grupate in capitole tematice (Cu intelectualii inainte. Si tot pe loc; Negociati, negociati, tot va mai ramane ceva; Noi si-ai nostri; Ca la ei, la nimeni; Intre "noi" si "ei").

Violeta Savu - Atocmiri. Editura Studion
Tanara poeta de la revista bacauana Ateneu scrie o poezie foarte personala si de aceea ne in firea generatiei 2000. Compozitiile sale sunt in general livrate in doze minimaliste, fiind extrem de elaborate si functionand prin implozie: "preaintunericul/ fuge cel mai adanc/ mai strain// orele/ noua terase cernite/ cu vita de vie// descopera vara/ de senin inecata". In prefata pe care o dedica volumului criticul Constantin Calin, gasim aceasta concluzie graitoare: "Carte cu si despre secrete personale, Atocmirile sunt menite sa provoace curiozitatea fata de un om care - intamplator - e chiar aproape de noi".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO