Ziarul de Duminică

CARTEA IN 100 DE CUVINTE - SELECTIA Z.D.

CARTEA IN 100 DE CUVINTE - SELECTIA Z.D.
27.04.2007, 18:11 24

Alexandru Paleologu - Spiritul si litera. Incercari de pseudocritica. Editura Cartea Romaneasca
Un volum de eseuri in patru parti: prima - despre societatea romaneasca, spiritul public si teatru, eseuri despre critici dramatici (Frederic Dame) si dramaturgi (Caragiale, Eugen Ionescu, Diderot, Lucian Blaga, teatrul antic, Heinar Kipphardt); partea a doua - teatrul si romanele lui Camil Petrescu; partea a treia - eseuri despre jurnalul lui Maiorescu, Maurois, Al.O. Teodoreanu, Alexandru Philippide, Ion Barbu, specificul national; ultima parte - despre arhitectura, Renastere, El Greco si pictura Bisericii Domnesti de la Curtea de Arges. Editia a II-a.

Irina Petras - Despre feminitate, moarte si alte eternitati. Editura Ideea Europeana
"Cartile mele despre moarte, despre limba romana si despre locuri sunt tot atatea exercitii de luciditate. (...) Forma eseului-din-fragmente imi convine - se muleaza pe calatoria mea capricioasa si libera printre carti, intamplari si amintiri. Acum - in incercarea de a aduna intr-un singur volum miezul celor cinci carti despre eternitatile cu pricina aparute de-a lungul unui deceniu: 1995-2005 - ma intemeiez, din nou, pe banuiala/ credinta ca totul se leaga de tot, intr-o tesatura cu intelesuri infinite, si ca deci cioburile mele vor rotunji ele singure un inteles, chiar daca vor aparea si chiar sunt, de multe ori, lasate in suspendarea lor deschisa."

Agota Kristof - Trilogia gemenilor. Marele caiet. Dovada. A treia minciuna. Editura Trei
Totul incepe in Marele Oras, in care viata a devenit imposibila. O mama este nevoita sa-si plaseze copiii la bunica lor, la tara. Analfabeta, avara, rautacioasa si chiar criminala, aceasta le face viata amara celor doi gemeni. Numai ca ei nu se dau batuti: invata pe cont propriu legile vietii, ale scriiturii si ale cruzimii. Abandonati intr-o tara aflata in razboi, lipsiti de orice simt moral, ei incep sa-si consemneze zilnic, intr-un jurnal, faptele... din ce in ce mai cinice, mai sumbre si mai delirante. Marele caiet a obtinut, in 1986, Prix europeen de l'Adelf. Dovada si A treia minciuna au fost recompensate, in anul 1992, cu Prix Livre Inter.

Alejo Carpentier - Recursul la metoda. Editura Curtea Veche
Un roman celebru, un univers baroc cu figura memorabila a Primului Magistrat, un portret robot alcatuit din elemente caracteristice ale unor personaje reale. Istoria unui dictator, personaj pornit de jos, un obscur ziarist de provincie care, in urma unei lovituri de stat, si-a autoconferit titlul de general. Odata ajuns la putere, isi mistifica biografia cu nerusinare si lipsa de bun-simt elementar si isi prelungeste la nesfarsit mandatul, intotdeauna in urma unor alegeri "libere". Ca orice dictator, traieste teroarea singuratatii. Versiune integrala. Traducere din spaniola, prefata si note de Dan Munteanu Colan.

Mircea Eliade - Convorbiri cu Claude-Henri Rocquet. Incercarea labirintului. Editura Humanitas
O carte importanta pentru faptul ca Mircea Eliade isi defineste, pe langa metoda sa de cercetare ca istoric al religiilor, si scopul acestei cercetari, care este redescoperirea spiritualitatii arhaice si primitive. "Mircea Eliade, 'istoric al religiilor'. Acest mod oficial de a-l defini comporta riscul de a-i nesocoti valoarea. Cel putin prin istorie ar fi bine sa intelegem memoria si sa nu uitam ca orice memorie este un prezent."(Claude-Henri Rocquet) Traducere din franceza de Doina Cornea. Volumul cuprinde si un fascicol de fotografii interesante.

Virgil Lefter - Dictionar de proverbe englez-roman. Editura Lucman
Dictionarul, realizat de un reputat specialist, cuprinde aproximativ 5.000 de proverbe: fondul de baza al literaturii paremiologice engleze. Fiecare proverb este insotit de traducere, proverbul romanesc echivalent, precum si de trimiteri la mari scriitori englezi. De asemenea, dictionarul are trimiteri la piesele lui Shakespeare (act, scena, vers) unde apar aceste proverbe. Lucrarea, care se adreseaza unei largi categorii de cititori, a fost elaborata prin consultarea unei bibliografii ample, avand la baza The Oxford Dictionary of English Proverbs.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO