Ziarul de Duminică

CARTEA IN 100 DE CUVINTE - SELECTIA Z.D.

CARTEA IN 100 DE CUVINTE - SELECTIA Z.D.
20.04.2007, 16:18 19

Ion Ianosi - Eu si el. Insemnari subiective despre Ceausescu. Editura Ideea Europeana
"Acest volum face parte din categoria cartilor exceptionale. E o carte in care este vorba despre noi toti, cei din epoca ceausista; e scrisa dupa '91 si e publicata tarziu. Aceasta carte mi se pare o marturisire foarte pretioasa a unui intelectual care a traversat o epoca. Ianosi a simtit nevoia, cum spune si in carte, unei exteriorizari, pentru ca epoca - 25 de ani de dictatura absurda, grotesca - nu putea sa nu lase niste urme adanci in sufletele noastre; vom gasi acolo o foarte interesanta fiziologie a dictatorului, a tiranului, ca si a celor care au fost obligati sa-i suporte tirania" (Gabriel Dimisianu). Editia a doua.

Adrian Sangeorzan - Circul din fata casei. Editura Curtea Veche
Medic bistritean specializat in obstetrica si ginecologie, Zaharia Sangeorzan s-a stabilit in 1990 la New York si a publicat un volum de versuri si unul de memorialistica. Cartea de fata descrie momentele formarii personalitatii autorului, intr-o zona multietnica (nemti, evrei si unguri, alaturi de romani), gasca de cartier, lecturile ca substitut erotic si in cele din urma initierea erotica: iubirea adolescentina pentru trapezista unui circ ambulant, stapana a unui elefant, tanara care paralizeaza in urma unui accident. Melodrama, dar si lirism, duiosie, nostalgie.

Stelian Turlea - Darul Ioanei. Editura Polirom
Un roman scris in 1976, reluat mai tarziu, ramas in sertar si revizuit abia in 2006. O constructie polifonica, incluzand o complicata poveste de dragoste in centru, dar si istoria excluderii dintr-un colectiv de ziaristi a unui excelent profesionist, vinovat de o "grava abatere de la morala". Prezentare de Alex. Stefanescu, prefata de Daniel Cristea-Enache, care scrie: "Povestea unei asteptari, Darul Ioanei e totodata istoria unei infrangeri, a unui esec. Unul dublu, din moment ce tanarul atat de dotat intelectual si atat de puternic moral nu intelege, nici la sfarsitul sfarsitului, care a fost eroarea lui capitala".

Serghei Dovlatov - Rezervatia Puskin. Editura Humanitas
Serghei Dovlatov (1941-1990) este unul dintre cei mai enigmatici si mai inteligenti scriitori rusi. In URSS a fost publicat numai in samizdat, in 1978 a emigrat in SUA, unde a publicat 12 carti (una pe an). Eroul acestei carti este ghid la complexul muzeal Puskin, dar scrie si proza. Gandurile rele si criticile la adresa regimului sovietic le pastreaza pentru sine. Nu vrea sa emigreze, pentru ca intr-o limba straina isi pierde 80 la suta din pesonalitate. Nu vrea nici sa bea, desi crede ca votca va veni de hac sistemului si, intr-o buna zi, toata lumea va fi, in Uniunea Sovietica, beata. Traducere din limba rusa de Margareta Sipos.

Teodor Baconsky - Pe ce lume traim. Editura Fundatiei Pro
Autorul aduna in acest volum textele aparute de-a lungul timpului in rubrica "Puterea ideilor" din Ziarul de Duminica, despre care spune: "N-am comentat actualitatea interna sau internationala a ultimilor cativa ani cu ajutorul exclusiv al trusei tehnice. Am actionat ca un observator angajat, dornic sa marturiseasca, prin scrisul sau, dramele si comediile unei scene mondiale in continua schimbare de decor. Grila etica nu mi-a servit ca instrument 'predictorial'. Ea a functionat mai curand ca tipar fabulistic, generator de parabole".

Timpul, rana sangeranda. Poeti romani in Lumea Noua. Criterion Publishing
Amplul volum, conceput si coordonat de Stefan Stoenescu si Gabriel Stanescu, reuneste intre copertele sale treizeci si sase de poeti (de la Aron Cotrus la Roxana Albut-Sahlean), ordonati in raport cu momentul venirii lor in America si cu data publicarii primului volum in noua lor conditie, de exilat ori emigrant. "Este exilul - se intreaba si ne intreaba Stefan Stoenescu, care semneaza prefata - ca mod de existenta bun conducator de poezie? Se mai poate ea inalta spre tarii din cenusa propriilor crize si supravietuiri, precum Pasarea Phoenix?"

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO