Ziarul de Duminică

CARTEA IN 100 DE CUVINTE - SELECTIA Z.D.

CARTEA IN 100 DE CUVINTE - SELECTIA Z.D.
13.04.2007, 13:05 21

Mihai Zamfir - Jurnal indirect. Scrisori portugheze. Institutul Cultural Roman
Sub semnul consemnarii atente, tot indirecte, a scurgerii timpului, paginile de fata le continua pe cele intitulate Jurnal indirect aparut la Editura Fundatiei Culturale Romane in 2002 si care acopereau perioada 1990-1997. Scrisorile sunt grupate in doua parti: in prima, apar cele dintre 1997 si 2001, cand autorul a fost ambasador la Lisabona; in a doua parte, se gasesc cele asa-zis "politice", din anii 2001-2003, dupa rechemarea brutala a ambasadorului (odata cu schimbarea puterii, in anul 2000, cand "una dintre, probabil, primele decizii luate de noul-vechiul presedinte a fost rechemarea in tara a tuturor ambasadorilor anticomunisti").

Nicolae Breban - Sensul vietii (Memorii IV). Editura Polirom
"Faptul ca unele dintre textele mele - din tinerete sau din plina maturitate - sunt reeditate si par a suscita inca interesul unora, chiar si din generatiile mai tinere, mi-a dat dreptul sa scriu aceste pagini de 'false memorii' sau de 'fals eseu'. Si chiar si contestarile numeroase si uneori furioase, brutale, injuste - sau mai ales acestea! - ma conving ca exist inca in constiinta publica si ca 'cercul' meu, al gasirii echilibrului si al efortului scriptic, a fost real, si nu un 'alt labirint'! Desi, cum o mai spuneam, rezultatul ultim, definitiv, va fi judecata postuma a operei mele."

Agnes Desarthe - Mananca-ma. Editura Curtea Veche
Sa deschizi un restaurant? Ce idee! Dar exact asta ii trece prin cap lui Myriam, care se apuca de indata s-o puna in practica. Un restaurant in care se aduna un indragostit, tinere care filosofeaza, copii ai cartierului, un cultivator de plante si, bineinteles, necazurile. Necazurile incep pentru ca restaurantul este si propria casa. Trebuie sa evite falimentul, sa traiasca in clandestinitate sau sa pastreze secretul. Cartea o evoca prin titlu pe Alice din Tara Minunilor si este un roman de aventuri spirituale si, in acelasi timp, o cronica. Agnes Desarthe are 34 de ani si a publicat pana acum 16 carti pentru copii si patru romane pentru adulti. Traducere din limba franceza de Magdalena Raduta.

Isabel Allende - Portret in sepia. Editura Humanitas
Eroina romanului, Aurora, duce o viata fericita in resedinta somptuoasa a bunicii ei, dar noptile ii sunt bantuite de imaginile de cosmar ale unui oras necunoscut. Dupa experienta dureroasa a unei iubiri neimpartasite, isi va alina singuratatea incercand sa puna cap la cap franturile de amintiri si povestile pe care le afla de la membrii familiei. Evocandu-si stramosii, Aurora reconstituie epopeea fascinanta a trei generatii, ale carei personaje memorabile strabat California, Anzii chilieni si coastele fertile ale Pacificului. Traducere din spaniola de Cornelia Radulescu.

Ben Bova - Powersat. Editura Tritonic
Un amestec de aventura, crime, politica, mister, dragoste si tradare. La saptezeci de mii de metri inaltime, un avion suborbital se dezintegreaza la inceperea procedurilor de aterizare, iar fragmente din epava se imprastie pe o raza de sute de kilometri. Teribila tragedie risca sa compromita cea mai importanta misiune din istoria explorarii spatiului. Eroul romanului descopera curand ca avionul suborbital a functionat perfect, iar prabusirea s-a datorat unui sabotaj. Cei care l-au pus la cale sunt gata sa ucida din nou. Cartea a primit sapte premii Hugo. Traducere din limba engleza de Mircea Pricajan.

Marin Mincu - Intermezzo. Aurora. Editura Polirom
Volumul de fata reprezinta editia a treia, revazuta, dintr-un roman aparut in anii '80, bine primit de critica literara. In termenii lui Bogdan-Alexandru Stanescu, care semneaza o calda postfata, "avem de-a face in Intermezzo cu un duel agonic intre doua monstruozitati, cea a femeii si cea a barbatului; prima este devenire, se construieste in contact cu alteritatea - mai precis, cu barbatii -, a doua se prezinta a fi matura din fasa, este de natura patologica, consecventa cu sine, in sensul seducatorului kierkegaardian, cel pentru care seductia este pur act autotelic".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO