Ziarul de Duminică

CARTEA IN 100 DE CUVINTE - SELECTIA Z.D.

CARTEA IN 100 DE CUVINTE - SELECTIA Z.D.
06.04.2007, 18:42 45

John Banville - Marea. Editura Nemira
John Banville este considerat unul dintre cei mai importanti scriitori irlandezi. Romanul de fata, al optsprezecelea scris de el, a obtinut Man Booker Prize in anul 2005. Eroul, un istoric de arta de varsta mijlocie, se retrage la malul marii dupa ce sotia sa moare de cancer. In acel sat a petrecut o vacanta pe cand era copil. Acum isi aminteste alternativ de acel moment si de viata traita impreuna cu sotia sa. "Asa am considerat ca va fi viata mea de adult, un fel de lunga vara indiana, o stare de liniste, de calma lipsa de curiozitate, in care nu a mai ramas nimic din abia suportabila perpetua urgenta cruda a copilariei". Traducere de Mihai Moroiu.

Valerio Evangelisti- Cherudek. Editura Allfa
Este al saselea roman care il are in prim-plan pe Nicolas Eymerich (dupa Nicolas Eymerich, inchizitorul, Lanturile lui Eymerich, Trupul si sangele lui Eymerich, Taina inchizitorului Eymerich, Castelul lui Eymerich). Un univers alcatuit din ceturi, populat de personaje cu o identitate incerta si guvernat de legi diabolice si misterioase. Eroul Eymerich va fi nevoit sa infrunte un dusman impalpabil si necunoscut, capabil sa sfideze barierele timpului si sa modifice perceptia realitatii. Este cea mai inspaimantatoare aventura a lui Nicolas Eymerich, necrutatorul inchizitor din secolul al XIV-lea. Traducere de Radu Gadei.

Terry Pratchett - Trilogia nomilor. Editura Corint Junior; Terry Pratchett este unul dintre cei mai cunoscuti scriitori contemporani, faimos pentru seria sa Lumea Disc, care s-a bucurat de mare succes si include patru titluri. Trilogia nomilor (cunoscuta si ca Trilogia Bromeliadelor) cuprinde trei carti, toate traduse in romaneste de Dan Dobos: In camion, In excavator, In nava. Pentru miile de nomi marunti care locuiesc sub podelele unui mare magazin universal, nu exista Exterior. Lucruri precum Ziua si Noaptea, Soarele si Ploaia sunt doar niste vechi mituri ciudate. Totul se schimba cand Magazinul urmeaza sa fie demolat.

John Updike - Orasele. Editura Paralela 45
Desfasurandu-se de-a lungul celei de-a doua jumatati a secolului XX, viata lui Owen Mackenzie este definita de trei orasele in care confortul si angoasa, voluptatea si tradarea nu sunt niciodata departe unele de altele. Eroul e un tip cu succes, obtine o diploma si o slujba buna, e tata a patru copii, isi paraseste sotia pentru o alta femeie si-si petrece batranetea reflectand la propria viata. Un roman de cautari erotice si descoperiri emotionale, in care autorul face din educatia sentimentala a lui Owen Mackenzie o poveste a inceputului de secol XXI. Traducere din engleza de Doru Castaian.

Mirela Stanciulescu - Copilul de foc. Editura Ex Ponto
Mirela Stanciulescu a debutat ca traducatoare din portugheza si engleza. Cartea de fata este debutul ca prozatoare. Un roman prefatat de Alex. Stefanescu, care sustine ca este cea mai emotionanta poveste de dragoste aparuta la noi in ultimii ani, cu personaje bine construite, care se tin minte, cu fraze scurte, energice si imprevizibile. "Foarte bine gasit este, in acest roman, ritmul naratiunii. Nimic nu treneaza pentru a-l plictisi pe cititor si, in acelasi timp, nimic nu este expediat. Autoarea comunica perfect cu necunoscutul care ii citeste cartea." Un posibil best-seller.

Stefania Cosovei - Golful porcilor. Editura Muzeul Literaturii Romane
Un roman alert, cu schimbari inteligente de perspectiva narativa, scris cursiv, pentru a retine interesul cititorului. Scene de film turnate si reluate obsesiv, un tanar discipol asteptand lectiile si initierile Maestrului, cateva personaje feminine bine conturate de autoare. Finalul, surprinzator si puternic, este in genul deznodamintelor epice ale lui Dan Stanca: "Prelatele ce acopereau statuia se involburara, se infiorara si cazura pe rand, gratios, lent, ca niste uriase petale. (...) Stupoare! Sub prelate nu era nici un fel de Statuie a Libertatii in marime naturala. In largul marii, un urias din piatra infatisandu-l pe Iisus Christos statea cu fata indreptata spre Romania."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO