Ziarul de Duminică

CARTEA IN 100 DE CUVINTE - SELECTIA Z.D.

CARTEA IN 100 DE CUVINTE - SELECTIA Z.D.
30.03.2007, 22:25 22

Barbara Mujica - Frida. Editura Tritonic
Un roman de fictiune, desi evenimentele reale din istoria Mexicului si din viata Fridei Kahlo, uimitoarea pictorita din prima jumatate a secolului trecut, constituie fundalul general. "Prin scrierea acestui roman am intentionat sa surprind esenta personalitatii Fridei Kahlo, nu sa scriu un roman autobiografic. M-a interesat in primul rand sa prezint ce inseamna sa fii sora, lipsita de orice calitati, a unei femei exceptionale." Autoarea este profesor de literatura spaniola la Universitatea Georgetown si a mai publicat doua romane si doua culegeri de povestiri. Traducere si note de Victoria Vuscan.

Anita Shreve - Sotia pilotului. Editura Allfa
Cand Kathryn Lyons primeste vestea ca avionul pilotat de sotul ei a explodat in apropiere de coasta Irlandei, se confrunta cu o realitate insondabila: cate o descoperire socanta in fiecare clipa. Aruncata imediat in valtoarea publicitatii alimentate de zvonurile potrivit carora sotul ei ducea o viata secreta, Kathryn se hotaraste sa afle cine fusese el cu adevarat, indiferent de rezultatul unei astfel de incercari. Autoarea, care locuieste in Massachusetts, a publicat mai multe romane si a fost distinsa cu cateva premii literare. Traducere din limba engleza de Raluca si Christian Tanasescu.

Isabel Allende - Eva Luna. Editura Humanitas
O femeie salveaza de la moarte un indian otravit de veninul unui sarpe. Prin dragoste. Din aceasta pasiune tamaduitoare se va naste Eva, botezata astfel ca sa iubeasca viata. Orfana de mica, Eva isi croieste un drum presarat cu lacrimi si miracole. Tovarasi in aceasta calatorie ii sunt bogatii excentrici ai resedintelor in care isi castiga traiul ca servitoare, patroana unui bordel, un mic borfas si un travestit celebru. Destinele lor se intretes in tapiseria complicata a istoriei sud-americane. Eroina este la ea acasa in padurile amazoniene, alaturi de gherile si in jungla marilor orase. Traducere din spaniola de Cornelia Radulescu.

Cristina Cheveresan - Apocrife vesele si triste. Editura Cartea Romaneasca
Cartea tinerei autoare are trei parti. In prima, intitulata Prozatori ai sinelui, sunt adunate cronici ale cartilor scrise de tinerii publicati de editura Polirom in primii doi ani de dupa lansarea (in 2004) a colectiei Ego. Proza. Ele sunt precedate de un amplu text introductiv despre ce au adus acesti tineri in literatura romana. Partea a doua, intitulata Ecografii, cuprinde texte despre 15 carti ale unor autori consacrati, tiparite tot de Polirom. Ultima parte cuprinde eseul Franta din vis, care a fost prefata la antologia de Teme franceze semnata de Nicolae Manolescu.

Virgil Nemoianu - Strain prin Europa. Note de calatorie 1983-1992. Institutul Cultural Roman
"Am fost surprins, recitind aceste vechi notatii, de frecventa analogiilor cu situatii sau privelisti din tara copilariei; ma asteptam la mai multe comparatii americane. Parerile despre cele vazute sau traite, uneori transante, aveau sa se schimbe odata cu schimbarea in decursul anilor a mediului social si geografic vizitat, dar in masura cel putin egala prin modificarea punctului de vedere al observatorului, devenit nitelus mai sofisticat. In plus, pe masura ce au trecut anii, s-au schimbat, destul de rapid, si locurile. Din fericire, pe tot parcursul notelor de calatorie culturalul a dominat mereu asupra socialului."

Nichita Danilov - Centura de castitate. Editura Cartea Romaneasca
Un nou volum de versuri, tensionate si expresive, scrise de unul dintre cei mai reprezentativi poeti ai generatiei '80. Caracterizarea facuta de regretatul Radu G. Teposu ramane intru totul valabila: "Un histrion fantast pare Nichita Danilov in poezie, amestec de sihastru si arheu, de mag si alchimist, purtand in sine tulburari obscure si elanuri incrancenate. Versurile sale sunt bantuite de obsesii nocturne, un aer lunatic stapaneste imaginatia poetului si-n decorul halucinant al peregrinarilor fiecare gest are valoarea unui ritual"; "poetul da la iveala nostalgia discreta a purificarii".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO