Ziarul de Duminică

CARTEA IN 100 DE CUVINTE - Selectia Z.D.

CARTEA IN 100 DE CUVINTE - Selectia Z.D.
23.03.2007, 16:23 35

Hjalmar Soderberg - Doctor Glas. Editura Humanitas
Acest mic roman publicat in 1905 este capodopera lui Hjalmar Soderberg si a produs scandal. Un doctor primeste in cabinetul sau din Stockholm pe o tanara doamna, sotia unui reverend, care ii vorbeste, disperata, despre drepturi si datorii conjugale de nesuportat si ii solicita sprijinul. A nimerit omul potrivit, pentru ca doctorul Glas face parte dintre cei care privesc viata cu dilemele ei in alt fel decat oamenii obisnuiti. Medicul intervine, dar cand devine limpede ca reverendul nu va renunta la "drepturile" sale, Glas planuieste sa-l asasineze. Traducere si note de Liliana Donose Samuelson.

Elisabeta Isanos - Amur. Editura Augusta
"Un roman care se vrea un exercitiu functional pe fundalul istoric. Ca dovada, bibliografia anexata. (...) O carte cutremuratoare si seducatoare, scrisa cu pofta si farmec epic. Punctul de plecare il ofera intamplarile reale, de un dramatism acum filtrat, reconstituind un univers cosmaresc: acea 'inchisoare gigantica' - Siberia. Dar in care, dincolo de cruzimea tortionarilor, de calvarul umilintelor, de insidioasa frica, mijeste samburele sperantei, erosul izbavitor. De unde si jocul lingvistic propus de autoare, topind cuvintele intr-un titlu cu deschidere bivalenta." (Adrian Dinu Rachieru, in Postfata).

Mayra Montero - Iadul purpuriu. Doar un muzician stie toate tainele amorului carnal. Editura Paralela 45
Mayra Montero, scriitoare si jurnalista cubaneza, care locuieste in prezent in Puerto Rico, este autoarea unui volum de povestiri si a unor romane care au cunoscut notorietate internationala. Romanul de fata a fost distins cu prestigiosul premiu pentru literatura erotica "La sonrisa vertical", in anul 2000. Memoriile criticului muzical Agustin Caban dezvaluie o viata saturata de aventuri irepetabile: un fel de orgie exemplara animata de inspiratia muzicianului. Traducere de Mirela Petcu.

Jane Austen - Familia Watson. Completata de Merryn Williams. Editura Allfa
Un roman inceput de Jane Austen si abandonat dupa 17.500 de cuvinte, in anul 1805. Dar Jane i-a spus surorii sale cum avea sa se sfarseasca romanul. Dupa doua sute de ani, Merryn Williams a completat acest roman realist si incantator, dupa indrumarile ei. Eroina, Emma Watson, a fost crescuta departe de casa de rude instarite, dar, dupa ce matusa ei incheie un mariaj stupid, e trimisa fara un sfant la o familie pe care de-abia o cunoaste. Emma cunoaste curand un barbat pe care l-ar putea iubi, profesor particular la castelul Osborne. Traducere de Corina Sofica.

Razvan Radulescu - Teodosie cel Mic. Editura Polirom
Pisicainele, Somnul protector, bufnita care cultiva capsuni, Minotaurul Samoil care cultiva ciuperci, fantoma Otilia - toate aceste personaje si altele inca il readuc in fata cititorului, spectaculos, pe prozatorul Razvan Radulescu. Romanul este unul impresionant din multe puncte de vedere, de la ineditul povestii la gama larga de procedee narative folosite de autor. Autorul a debutat in 1995 intr-un volum colectiv si doi ani mai tarziu cu Viata si faptele lui Ilie Cazane care a primit premiul Uniunii Scriitorilor, dupa care s-a apucat de scris scenarii, doua dintre ele ecranizate cu foarte mare succes.

Viorel Stefanescu - Filografii. Editura Arteuro
Subintitulat "fragmente publicistice", volumul lui Viorel Stefanescu este de fapt o culegere de texte critice, aplicate pe carti de scriitori romani si straini, scrise cu rigoare si finete analitica. Laurentiu Ulici l-a intampinat pe autor cu niste calificative confirmate si de aceasta carte: "O surpriza este Viorel Stefanescu din Galati: lectura posibila propusa de el e nu doar valabila ca ipoteza critica, dar dovedeste o buna inzestrare (sensibilitate, inteligenta, perceptie)"; "demonstratia comentatorului e fluenta, la obiect, acumulativa si clar exprimata".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO