Ziarul de Duminică

CARTEA IN 100 DE CUVINTE - SELECTIA Z.D.

CARTEA IN 100 DE CUVINTE - SELECTIA Z.D.
01.02.2008, 19:17 39

Pascale Casanova - Republica mondiala a literelor. Editura Curtea veche
Obiectul de analiza al cartii nu este descrierea lumii literare in totalitatea ei, nici pretentia de a face o recenzie exhaustiva a literaturii mondiale. Se urmareste doar schimbarea perspectivei, descrierea lumii literare "pornind dintr-un anume punct de observatie", cum spune Braudel, pentru a avea posibilitatea de a modifica viziunea criticii obisnuite, de a descrie un univers pe care scriitorii insisi l-au ignorat intotdeauna si de a arata ca legile ce guverneaza aceasta imensa si ciudata republica - rivalitati, inegalitate, lupte specifice - contribuie la luminarea operelor celor mai comentate. Traducere din limba franceza de Cristina Bizu.

Radhika Jha - Mirosul lumii. Editura Leda
Radhika Jha este una din tinerele sperante ale literaturii indiene contemporane. S-a nascut la Delhi, a studiat in Statele Unite, a locuit o vreme in Franta si Elvetia. Romanul de fata este cartea ei de debut, foarte apreciata de critica si de public, presarata cu pasaje filosofice, cu un scris stralucitor si senzual. Este povestea unei tinere pe care viata o poarta la Paris, unde traieste un puternic sentiment de instrainare, dar unde adierea exotica a frumusetii ei ii va deschide calea spre mirajul civilizatiei. Traducere si note de Mona Apa.

Isaia Iannaccone - Eppur si muove!. Pro Editura si Tipografie
AcTiunea romanului incepe in jurul anului 1600, la Roma. Inchizitia supravegheaza indeaproape cercetarile lui Galileo Galilei despre o noua inventie a sa, telescopul, si ale unuia dintre prietenii sai, medicul german Johann Schreck zis Terrentius, care practica in mod clandestin autopsiile. Johann Schreck infiinteaza, in cel mai mare secret, Accademia dei Lincei, cu scopul de a promova stiinta. Dupa ce descopera vechi documente despre China, acesta pleaca in Orientul Indepartat pentru a-si continua cercetarile. Imparatul chinez ii da misiunea de a reforma calendarul. Un roman istoric in care cititorul poate descoperi o alta fata a Renasterii. Traducere din limba franceza de Cosma Smaranda Luminita.

Alexandra Tomita - O istorie "glorioasa". Dosarul protocronismului romanesc. Editura Cartea Romaneasca
Studiul constituie un important capitol de istorie literara, o tratare exhaustiva a unui fenomen cultural in perfect acord cu regimul politic pe care il slujea. Detasarea si metoda abordarii, documentarea riguroasa si prospetimea discursului, lipsa prejudecatilor si a nuantelor vindicative anuleaza orice accent rechizitorial si ofera o perspectiva lucida si obiectiva asupra protocronismului romanesc si a implicatiilor acestuia in epoca. Pentru cunoasterea Romaniei intelectuale si a peisajului ideologic dinainte de 1989, cartea se dovedeste indispensabila.

Irina Mavrodin - Cioran sau Marele Joc. O poietica/poetica a ambiguitatii. Institutul Cultural Roman
Editie bilingva. Versiunea franceza ii apartine autoarei, care se explica: "La originea acestei carti sta ideea ca Cioran ne spune ceea ce ne spune prin mijlocirea unei scriituri inventate de el, si ca, inventand o scriitura (a ambiguitatii, a discontinuitatii, a fragmentului, 'sub acoperirea' scriiturii franceze celei mai clasice, paradox-capcana pe care multi cititori nu stiu sa-l descifreze si sa-l asume), el este inainte de orice un scriitor, am putea spune chiar, daca vreti, intr-un sens mai tehnic al termenului, care pune mai bine in evidenta poeticitatea, structura puternic poetica a operei lui Cioran: un poet".

Aura Christi - Marile jocuri. Editura Ideea europeana
O noua carte a prolificei autoare "nouazeciste" Aura Christi - deopotriva poeta, prozatoare, eseista si traducatoare -, un roman amplu si dens al crimei, dezmatului si erotismului maladiv. In cuvintele Irinei Petras, care scrie o empatica postfata (un alt text critic fiind semnat de Ion Ianosi), "cititorul indragostit de intriga, de actiune va urmari cu sufletul la gura hatisul epic propriu-zis - cel in care se uraste, se iubeste, se ucide, se moare, in care incap incestul, tradarea, fapta, in care se intampla lucruri de povestit mai departe, cu mana la gura a uimire, a curiozitate 'tramatica'".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO