Ziarul de Duminică

CARTEA IN 100 DE CUVINTE - SELECTIA Z.D.

CARTEA IN 100 DE CUVINTE - SELECTIA Z.D.
25.01.2008, 16:36 23

Charles Dickens - Viata Domnului nostru. Scrisa de Charles Dickens special pentru copiii lui. Editura Humanitas
Carticica, scrisa de Charles Dickens in 1849, a aparut in romaneste in preajma Craciunului. Este povestea biblica a lui Iisus Hristos, nascut in iesle. Ici-colo, povestitorul e obligat sa simplifice sau chiar sa modifice unele detalii, pentru ca are grija sa vorbeasca pe intelesul micilor lui ascultatori, sa scoata la lumina sensuri ascunse. Dar, cum tatal e scriitor, din relatarea destinata doar familiei lui a luat nastere o carte pentru toti. A aparut in colectia Cartea de pe noptiera, acum cu o grafica noua. Traducere de Luana Stoica.

Marguerite Yourcenar - Cu ochii deschisi. Editura Curtea veche
Reflectiile de senectute, incredintate de Marguerite Yourcenar mai tanarului ei interlocutor (un important critic literar si cronicar dramatic), venit sa stea de vorba cu ea in indepartata America, unde scriitoarea si-a trait ultimii ani de viata. Ganduri despre propria tara de origine, Belgia, si cea adoptiva, Franta, despre razboi, viata, moarte, frica, sex, homosexualitate, politica, feminism, intr-o carte, cum sunt foarte putine astazi, din care citind-o ai sentimentul ca inveti ceva la fiecare fraza, fara sa-ti lase o clipa senzatia neplacuta ca vrea sa te invete ceva. Traducere din limba franceza de Elena Bulai.

Felix Nicolau - Tandru si rece. Editura Cartea Romaneasca
Felix Nicolau este conferentiar la Facultatea de filologie a Universitatii Hyperion din Bucuresti si a publicat mai multe volume de versuri si eseuri. In romanul de fata eroul oscileaza intre mai multe iubiri, dar sfarseste halucinant pentru cititor, transformandu-se, aparent impotriva vointei sale, intr-una din femeile cu care se iubise. Robert Serban, care prezinta elogios cartea pe coperta a patra, are dreptate sa spuna: "Mai sunt acolo (in carte) o poveste de amor si-un drum pe la spitalul de nebuni, asa ca puneti-va centurile de siguranta, daca nu vreti sa zburati din scaun in timpul lecturii".

Gheorghe Sasarman - Vedenii. Editura Ideea europeana
14 proze care descriu realitati familiare, dar stranii. Descoperind ca poate zbura, un tanar este vanat de gloata pedestrilor, spre disperarea iubitei sale care asista neputincioasa la aplicarea loviturii de gratie. In ultima zi dinaintea pensionarii, in drumul spre birou, un functionar retraieste pendularea prin furnicarul subteran al metropolei. Un proaspat azilant descopera ca in tara mult visata libertatea este tributara dogmelor si tabuurilor. Eternul pribeag este cuprins de nostalgia unei patrii ipotetice. Cam acestea sunt principalele teme ale povestirilor.

Lt.-col. Jay Kopelman, Melinda Roth - Din Bagdad, cu dragoste. Un puscas marin, razboiul si un caine pe nume Lava. Editura Quality Books
Lava e un catel descoperit de un grup de puscasi marini intr-o casa abandonata din Fallujah, orasul irakian in care s-au purtat cele mai sangeroase lupte in timpul razboiului. Deparazitat si lecuit de paraziti intestinali, el devine mascota soldatilor americani care ii salveaza viata, desi risca sa fie adusi in fata Curtii martiale pentru ca astfel incalca regulamentele. Dupa multe peripetii, Lava ajunge, impreuna cu salvatorii ei, in America. Traducere din engleza de Carmen Nastase.

Profira Sadoveanu - Sonete. Editura Corint
O editie eleganta si cu un voit aer retro, ingrijita cu acribie de Virgil Lefter. Cele o suta de sonete se succed dupa ordinea lor cronologica, potrivit datelor mentionate in manuscrisele autoarei. La grupajul de sonete publicate in Romania literara s-a respectat data aparitiei in revista, cu doua exceptii. Notabile sunt primele doua strofe din urmatorul Sonet argintiu: "Fotoliu grav ce imi pazesti vegherea -/ in galbene si lustruite straie -,/ nu-mi vine-a crede ca esti doar de paie,/ de catifea si cuie. Ca tacerea// ce-ti implineste-un secol de tristete -/ ca o tomnatica si dulce ploaie/ ce susura, trosneste si se-nmoaie -/ nu-mi poate, la nevoie, da povete...".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO