Ziarul de Duminică

CARTEA IN 100 DE CUVINTE - SELECTIA Z.D.

CARTEA IN 100 DE CUVINTE - SELECTIA Z.D.
18.01.2008, 19:24 39

Leonid Dimov, Dumitru Tepeneag - Onirismul estetic. Editura Curtea Veche
Antologie de texte teoretice, interpretari critice si prefata de Marian Victor Buciu. Volumul cuprinde, pe langa prefata despre Deceniul tentativei onirice (1964-1974) si urmarile sale, texte teoretice publicate de cei doi in diverse reviste, cateva zeci de pagini de fragmente din scrisori ale celor doi catre diverese personalitati sau primite de la acestea si un numar substantial de texte din articolele criticilor literari care se pronuntau asupra ideilor onirismului estetic. "Teoreticienii onirismului estetic - sustine antologatorul - au produs un curent literar unitar, coerent, inovator si integrator, asa cum, nu doar in Romania, dar oriune, nu multe au fost."

Silvia Cinca - Mareele timpului. Proza scurta. Editura Eminescu
Aceasta editie, publicata pentru prima oara in Romania (volumul a aparut in Statele Unite ale Americii in anul 2002), contine adnotarile autorului. "Prozele Silviei Cinca apartin, intr-un chip aproape ostentativ, 'literaturii exilului'. Autoarea, ca si personajele sale, isi declara si isi asuma conditia, iar naratiunile sunt deseori intersectate de consideratii cu aspect eseistic ori jurnalistic. Imbinarea dintre fictiune si reflectie este impusa de materia insasi, nu e o 'tehnica'. De aici rupturile bruste de planuri si dezordinea epica." (Mircea Iorgulescu) Autoarea a fost distinsa cu Premiul Academiei Romano-Americane pentru Comrade Dracula.

Margaret Atwood - Ochi-de-pisica. Editura Leda
Romanul a aparut in 1988 si a fost finalist la Governor General's Award, cea mai importanta distinctie literara a Canadei. Revenita la Toronto, orasul copilariei si studentiei sale, pentru o expozitie retrospectiva, pictorita Elaine Risley isi rememoreaza, printr-o serie de flash-back-uri, experienta personala, de la viata in mijlocul unei familii excentrice la aventurile amoroase si incercarile de a injgheba un mariaj. In afara membrilor familiei, persoanele care i-au inraurit viata sunt prietenele din copilarie, in special Cordelia, fata care a dominat-o candva si de a carei influenta malefica a reusit cu greu sa se elibereze. Traducerea: Virgil Stanciu. Prefata: Florin Irimia.

Eduardo Galeano - Fotbalul, lumini si umbre. Editura Logos
Eduardo Galeano, jurnalist si scriitor uruguayan, autor al unei "retete" care imbina cronica, istoria si poemul in proza, a dorit sa-si declare in scris dragostea pentru fotbal. Cartea de fata este o enciclopedie subiectiva a sportului rege, in toata splendoarea si cu toate mizeriile lui. Reeditata si retiparita an de an in spatiul hispanic, tradusa in engleza, franceza, italiana, germana etc. (chiar si in coreeana!), cartea a fost astfel caracterizata, in recenzia la prima editie, publicata pe pagina de web a FIFA: "o lectura obligatorie pentru iubitorii de fotbal bun si de literatura buna". Traducere din limba spaniola de Alexandru Ciolan.

Andrei Makine - Iubirea omeneasca. Editura Polirom
Un roman din 2006 al celebrului scriitor francez de origine rusa. Protagonistul cartii este un revolutionar angolez care, confruntat cu aspectele cele mai sumbre ale istoriei ultimei jumatati a secolului XX, isi pastreaza increderea in puterea mantuitoare a dragostei. Convins pana in strafundurile sufletului de adevarul si dreptatea revolutiei, adept entuziast al lui Che Guevara, pe care il si cunoaste, instruit in domeniul exportului de revolutie de catre serviciile secrete sovietice, ramane stupefiat cand constata ca in toate razboaiele ideologice dragostea nu-si afla locul. Traducere din limba franceza de Dan Radu Stanescu.

Viorel Sampetrean - Powder, uimire. Editura Deliana
Premiat de Asociatia Scriitorilor Bucuresti, volumul "saptezecistului" Viorel Sampetrean dezvaluie un poet matur, profund si expresiv, cu versuri elaborate si pregnante artistic. Imagini insolite scurtcircuiteaza "desfasuratorul" voit epic, inscriind textele in categoria surprizelor bine regizate: "De la o vreme/ diminetile au gust de tarana, soptesti/ din turla casei de pe deal/ si privesti prin plasa de rachite/ fulgerul: mai intai se prabuseste grilajul/ - lumina orbitoare/ explodand -/ si de partea cealalta a zidului,/ ochii reptilei/ stralucind sub cearceaf?" (Din invocatiile lui Powder, VI).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO