Ziarul de Duminică

CARTEA IN 100 DE CUVINTE - SELECTIA Z.D.

CARTEA IN 100 DE CUVINTE - SELECTIA Z.D.
11.01.2008, 16:59 18

Radu Aldulescu - Istoria eroilor unui tinut de verdeata si racoare. Editura Cartea Romaneasca
O istorie traita si spusa de Relu Golea, scriitor nepublicat, cu predispozitii grafomane (a umplut, cu scrisul sau ilizibil, peste 200 de kilograme de coli de hartie). O poveste al carei centru de gravitatie il constituie evenimentele de la Timisoara, din decembrie 1989. O poveste cum numai Radu Aldulescu este inzestrat sa scrie, in care Omagiile, poleite cu aur, plutesc pe Bega, iar fumul gros de la Crematoriu inca persista in aer. O poveste despre vulnerabilitate si supravietuire intr-o lume ce le apartine intotdeauna celorlalti. Editia a doua.

Orhan Pamuk - Fortareata alba. Editura Curtea Veche
O poveste despre portrete in oglinda, sosii si rataciri funambulesti, la sfarsit de secol XVII, in plina criza a Imperiului Otoman. Doua orase fabuloase (Venetia si Istanbul), doua lumi (Occidentul si Orientul) si doua personaje bizare (un erudit venetian, capturat de corsari si vandut ca rob, si un turc cunoscut sub numele de "Invatatorul") isi intersecteaza universurile. Un roman care zamisleste o lume de o stralucire aparte. Romanul a aparut in 1985 si a fost distins in 1990 cu Independent Foreign Fiction Prize. Traducere din limba turca si note de Luminita Munteanu. Tot la Editura Curtea Veche a aparut romanul Ma numesc Rosu, al aceluiasi autor.

Poeti romani de azi/Poetes roumains d'aujourd'hui. Bistrita/Paris 2007
In aceasta toamna, un grup de poeti romani, intre care Gabriel Chifu, Dumitru Chioaru, Cezar Ivanescu, Lucian Vasiliu, Aurel Rau, Mircea Petean, Letitia Ilea, Ioan Moldovan, Mircea Malut, carora li s-a alaturat Dinu Flamand, s-au aflat la Paris in cadrul proiectului Orfeu, realizat de Asociatia culturala Bibliopolis din Bistrita. Cu acest prilej, a fost realizata o antologie bilingva, care reuneste poeme ale autorilor prezenti la intalnirea cu cititorii francezi, insotite de scurte note biobibliografice. Volumul este innobilat de picturile lui Marcel Lupse, ca si de o suita de fotografii artistice ale spatiului romanesc.

Sorin Stoica - Aberatii de bun-simt. Editura Polirom
Dupa Jurnal, aparut in 2006, in lunile imediat urmatoare disparitiei tragice a scriitorului, volumul de povestiri Aberatii de bun-simt este a doua carte postuma publicata de Editura Polirom, manuscrisul ei fiind predat editurii intr-o prima forma in 2005 chiar de autor, iar apoi, in forma finala, dupa unele adaugiri pe care le avea in vedere Sorin Stoica, de scriitorul Cosmin Manolache. In acest volum, il redescoperim pe povestitorul desavarsit care imbina in textele sale ironia cu melancolia, ineditul naratiunii cu un anume tip de morala fina, totul sub controlul unui stil unic, care l-a impus printre cei mai buni prozatori ai perioadei.

Gheorghe I. Bodea - Octavian Goga, o viata, un destin (vol. II si III). Editura Limes
Ultimele doua volume ale monumentalei monografii dedicate de istoricul clujean lui Octavian Goga. Construita pe baza unor ample si variate surse documentare, rod al unei munci de cercetare de o viata, lucrarea ofera o imagine obiectiva asupra avatarurilor biografice ale lui Goga. Pentru prima data sunt puse in circulatie si analizate documente istorice primare cu privire la rolul si personalitatea lui politica. Numeroase fotografii inedite, facsimile dupa acte oficiale si scrisori completeaza sumarul unei lucrari unicat in peisajul istoriei noastre literare.

Cassian Maria Spiridon - Noduri pe linia vietii. Editura Paralela 45
Aceasta viguroasa si ampla antologie de poezie acopera intervalul 1985-2006 si insumeaza zece sectiuni, ultima de texte inedite. Romul Munteanu rezuma esenta creatiei lui C.M.S. intr-un mod pe cat de exact, pe atat de plastic: "Sentimentul de insingurare, alienarea si trairea intr-un univers indiferent fata de destinul uman asumat de poet confera operei sale o dimensiune tragica, invecinata cu nihilismul". Iata un segment din finalul volumului, care oglindeste, holografic, intreg universul acestei carti: "un mecanism ce se autodevora/ isi macina/ clipa de clipa/ posibilul/ se intrupa din aer/ capata corp/ din praful cosmic/ din pulbere/ se ia de gat cu viata"...

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO