Ziarul de Duminică

CARTEA IN 100 DE CUVINTE - SELECTIA Z.D.

CARTEA IN 100 DE CUVINTE - SELECTIA Z.D.
21.12.2007, 06:04 19

Alex. Stefanescu - Jurnal secret. Noi dezvaluiri. Editura Corint
"Noile dezvaluiri" ale jurnalului secret sunt la fel de amuzante pe cat cele din primul volum, publicat in urma cu cativa ani. Sunt insemnarile - nu chiar zilnice - ale autorului din perioada martie 2005 - aprilie 2007 despre intamplari aparent banale, intalniri cu oameni din breasla, cu prieteni, cititori, ganduri despre lumea din jur. Intre zecile de personaje, ii intalnesti pe Ion Caramitru, Dan C. Mihailescu, Cristian Tudor Popescu, Gabriel Liiceanu, Ana Blandiana, Stelian Tanase, Ion Cristoiu si foarte multi altii. O carte reconfortanta, cu ilustratii de Florin Stefanescu.

Radu Paraschivescu - Mi-e rau la cap, ma doare mintea. Noi perle de tranzitie. Editura Humanitas
Rar trece o zi fara sa auzim o vedeta a tranzitiei rostind o gogomanie. Vorbitorii arenei nationale se pronunta indiferent de tema, anotimp sau stare de spirit. Unii emit ineptii cu degetul la tampla, altii filozofeaza tanjind dupa admiratia celor din jur. Unii sunt pretiosi, altii incruntati. Unii stalcesc cuvinte, altii idei. Radu Paraschivescu a strans o recolta comparabila cu aceea din Fie-ne tranzitia usoara, dar nimic din volumul de fata nu a fost preluat din precedentul. Cartea se incheie cu un capitol rezervat vorbelor de duh. E totusi consolator sa stii ca exista inca si practicanti ai umorului voluntar.

Radu Cosasu - Supravietuirile 6. In jungla unui bloc de gheata. O cronica din vara anului 1968 pana in toamna anului 1969. Editura Polirom
O carte care demonstreaza cu enorm talent exact contrariul enuntului din prefata: "Ziaristul e o efemerida, ziaristul e dusmanul numarul unu al literaturii. Ziaristul e un paria, ziaristul e un sclav pe galera zilei. Ziaristul n-are..., nu e..., nu e..., nu poate fi..., dar cate lucruri urate nu se pot spune despre noi, cei care n-avem alt pacat decat ca respiram odata cu lumea si ne marginim la vestile ei". Cartea e despre vestile lumii, in perioada amintita.

Filippos Filippou - Ultimele zile ale lui Konstantinos Kavafis. Editura Omonia
O carte singulara intre cele 12 titluri publicate de Filippos Filippou (nascut in 1948, in insula Kerkyra). Prin intermediul naratiei la persoana intai a scriitorului italian Filippo Tommaso Marinetti (1876-1944), fondator al futurismului, si el nascut in Alexandria egipteana, scriitorul descrie distrugerea fizica si mersul accelerat spre exitus al celui mai popular poet grec al secolului 20, Konstantinos P. Kavafis (1863-1933). La capataiul muribundului se perinda celebritati din lumea literelor si a artelor. Kavafis, care-si pierduse "darul pe care i-l harazisera zeii, Cuvantul", participa asternand intrebari sau raspunsuri pe biletele. Traducere de Elena Lazar.

Dave Barry - Pastorul, ingerul si Walter, cainele-minune de Craciun. Editura Leda
Una dintre cele mai amuzante si mai incantatoare povesti de Craciun, o poveste pentru toate varstele. Cartea este scrisa din perspectiva unui baiat de 13 ani, pe nume Doug, care joaca rolul pastorului intr-o serbare de Craciun, in care rolul Mariei este jucat de iubita lui. Comicul si spontaneitatea sunt principalele insusiri ale cartii. Dave Barry este scenarist, actor, umorist si scriitor. A publicat mai multe volume de proza foarte apreciate, intre care si doua continuari ale celebrului Peter Pan. Traducere de Lidia Gradinaru.

Tudorel Urian - Cealalta literatura. Editura Stiinta, Chisinau
Unul dintre cei mai atenti observatori ai actualitatii literare, Tudorel Urian reuneste aici cronici scrise in ultimii cinci ani pentru Romania literara. Autorul schiteaza si o deontologie a criticului literar: "Sa critice cartea, nu autorii; sa nu minta si sa nu se minta; sa-si canalizeze virtutile stilistice spre a se face inteles de cat mai multi, nu pentru a epata; sa nu uite ca este un simplu companion al publicului in actul lecturii, nu o vedeta care aspira la fotoliul de onoare; sa nu omita din comentariul sau judecata de valoare; sa nu se exprime niciodata in legatura cu o carte decat dupa ce i-a parcurs toate filele; sa nu se jeneze sa-si recunoasca limitele".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO