Ziarul de Duminică

CARTEA IN 100 DE CUVINTE - SELECTIA Z.D.

CARTEA IN 100 DE CUVINTE - SELECTIA Z.D.
30.11.2007, 18:47 27

Dan C. Mihailescu - De la Coroana regala la Cercul Polar. Editura Curtea Veche
Antologia s-ar fi putut numi la fel de bine si Romania la feminin, cum se intituleaza, de altfel, cuvantul introductiv al antologatorului. O Romanie vazuta prin cateva tipuri feminine deopotriva extraordinare si reprezentative pentru romanitate in ansamblu. De o parte - Regina Maria, principesa Martha Bibescu, printesa Maria Cantacuzino-Enescu; de cealalta parte - Elisabeta Rizea si Anita Nandris-Cudla. Iar la mijloc, intr-un fel de purgatoriu intelectual, Alice Voinescu. Fragmente substantiale din jurnalele acestor femei care au impresionat prin tenacitate, credinta, daruire, demnitate, fragilitate si substanta morala.

Charles Frazier - Cele treisprezece chipuri ale lunii. Editura Polirom
Povestea unei vieti remarcabile din tinuturile salbatice ale Sudului asa cum era inaintea Razboiului Civil. La varsta de doisprezece ani, un orfan pe nume Will Cooper primeste un cal, o cheie si o harta si este trimis intr-o calatorie la granita teritoriilor stapanite de indienii cherokee. De-a lungul anilor, eroul devine negustor prosper, avocat autodidact si senator; e adoptat de o capetenie cherokee, lupta pentru Confederatie in fruntea unei armate compuse in majoritate din indieni, strange si pierde averi si iubeste toata viata aceeasi femeie, pierduta si regasita. Traducere din limba engleza si note de Anacaona Mindrila.

R. Scott Bakker - La inceput a fost intunericul. Editura Tritonic
Primul volum al trilogiei Printul Nimicului. Povestea unui tragic razboi sfant, a marilor factiuni care au urmarit sa-l ia in stapanire si a unui fiu aflat in cautarea tatalui. La doua mii de ani dupa Apocalipsa, Shriahul celor O Mie de Temple a declarat Razboiul Sfant pentru a smulge Orasul Sfant al Ultimului Profet din mainile locuitorilor infideli. Spioni, vrajitori, razboinici isi unesc destinele in peste patru mii de ani de istorie. "Genul fantasy, spune autorul, imi da posibilitatea sa iau totul de la capat, sa reconstruiesc totul." Traducere de Cezara-Maria Pastrav.

Frederic Beigbeder - Iarta-ma!... Ajuta-ma!... Editura Pandora M
Cea mai recenta carte a lui Beigbeder, despre care Magazine Litteraire scria ca este cel mai bun roman scris de autor pana acum. Angajat al unei companii de manechine, eroul pleaca in Rusia cu misiunea de a gasi fete proaspete, frumoase si fotogenice gata sa se "vanda" pentru a deveni fotomodele. Traducere din limba franceza de Doru Mares. Postfata de Claudiu Constantinescu. Volumul mai cuprinde un interviu deloc incomod realizat cu Beigbeder de Dan-Silviu Boerescu si un top al viciilor autorului. Au mai aparut in romaneste, de acelasi autor, alte patru carti.

Isabel Allende - Paula. Editura Humanitas
Scriitoarea a avut o fiica, pe nume Paula, care a murit in 1992 de porfirie, dupa un an petrecut in coma pe patul de spital. Veghindu-si fiica, Allende a pus pe hartie tot ceea ce ar fi vrut sa-i spuna Paulei cand aceasta nu o mai putea asculta. Aceasta este povestea romanului cutremurator scris de Allende-mama la capataiul fiicei sale. Fiicei care nu o poate auzi, Isabel Allende ii povesteste viata ei, care a depasit cele mai nebunesti fictiuni. Cartea devine astfel portretul emotionant al unei femei sensibile si puternice, care isi sublimeaza suferinta si iubirea prin forta magica a fictiunii. Traducere de Cornelia Radulescu.

Traian Stef - Didascaliile. Editura Paralela 45
De la Calatoria de ucenic din 1993 si pana la aceasta carte, aparuta in acest an in colectia Biblioteca romaneasca a Editurii Paralela 45, Traian Stef a trimis cititorilor sai mesaje pe cat de constante, pe atat de puternice ca poetul, singur sau impreuna cu eseistul de-o fiinta cu el, se afla pe drum, un drum suficient interiorizat pentru a fi numai al lui. "Imi spune ca s-a nascut a doua oara/ Putin obosit/ Putin toxic/ Il privesc si mi se pare ca are mana/ De noapte/ Nu vorbesc metaforic ci aceasta e realitatea/ Ziua are o mana si noaptea alta mana/ Dar de data asta si pe lumina/ Mi se pare ca mana lui a ramas aceea de noapte."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO