Ziarul de Duminică

CARTEA IN 100 DE CUVINTE - SELECTIA Z.D.

CARTEA IN 100 DE CUVINTE - SELECTIA Z.D.
23.11.2007, 17:48 22

Ioana Parvulescu - In Tara Miticilor. De sapte ori Caragiale. Editura Humanitas
"Poate ca una dintre atractiile Tarii Miticilor e impersonalitatea ei de oglinda. Cum te apropii de ea, se insufleteste si te arata pe tine. Toti suntem acolo, de aceea fiecare vede altceva in ea. Acest fond latent, gata sa iasa la suprafata si sa se coloreze mereu altfel, in functie de context, este unul dintre secretele capodoperei. Nu exista un singur Caragiale si poate de aici provine dificultatea de a-i gasi cheia." Un eseu in sapte parti: In Tara Miticilor, Lumea moft, Lumea ca o gazeta, Lumea comedie, Ce cauta Grecu' in Germania?, Tatal & fiii, Pretul vietii.

Lucian Dan Teodorovici - Circul nostru va prezinta: Editura Polirom
Editia a doua revazuta. Melanj de umor si tristete, romanul acesta este o apologie a sinuciderii. Scris la persoana I, Circul nostru va prezinta: variante de sinucidere, ca solutie de salvare dintr-o lume banala si sufocanta, plictisitoare chiar. Personajul narator este un om fara nume, ca toti ceilalti eroi din carte, desemnati doar prin sintagme precum "prietenul meu cu bretele portocalii" sau "amicul meu fost teolog". El incearca in fiecare dimineata sa se arunce de pe geamul de la etajul cinci, dar ii lipseste, asemenea tututor poetilor, inspiratia sau muza, 'impulsul sinucigas'." (Sanda Tivadar)

Jose Freches - Discul de jad. Caii ceresti. Editura Allfa
Un roman despre marile fuziuni care s-au produs in secolul al III-lea i.H. intre regatele chineze, pentru a da nastere Imperiului. In acest univers fabulos, unde erotismul este sublimat, iar femeile au o inventivitate diabolica, puterea este stapanul suprem. Autorul, licentiat in istoria artei si expert in istorie, a lucrat in domeniile comunicarii si audiovizualului si astazi conduce o galerie de arta si antichitati. Discul de jad este primul sau roman. Caii ceresti e primul volum al unei trilogii. Traducere din limba franceza de Rodica Fratila.

Elie Wiesel - Nebuna dorinta de a dansa. Editura Trei
Eroul acestei carti crede ca sufera de o nebunie cauzata de excesul de memorie. O Memorie care l-a impiedicat sa-si faca o familie. Victima a repetate halucinatii, el decide sa mearga la psihanalist, pentru a se elibera de fantomele trecutului, care il sufoca. Incepe astfel un travaliu de confruntare cu trairi obscure, traume teribile, istorii absurde. O aventura interioara sustinuta atat de incercarea de a accepta trecutul, cat si de certitudinea ca iubirea poate vindeca ranile sufletului. Drumul lui Doriel de la Tomaszow (Polonia) pe strazile animate ale New Yorkului este parcursul unui exil. Traducere din limba franceza de Doru Mares.

Camille DeAngelis - Mary renascuta. Editura Tritonic
Lucy Morrigan, o tanara cercetatoare in domeniul geneticii, traieste impreuna cu iubitul ei, Gray, in vechiul conac al familiei. Inconjurati de patru generatii de haine, fotografii, mobile si amintiri, viata lor se desfasoara la distanta de lumea moderna, exceptie facand laboratorul suprautilat din pivnita. Lucy isi doreste copii si o cariera stralucita. Frustrata de esecurile in ambele directii, ea se hotaraste sa faca ceva pentru a si le implini pe amandoua. Folosind o picatura de sange de pe o batista gasita in podul casei, ea incearca, si reuseste, s-o cloneze pe bunica ei, Mary. Si incepe calvarul. Traducere si note de Lorena Lupu.

Daniel Corbu - Evanghelia dupa Corbu si alte poeme. Editura Princeps Edit
Un volum consistent si original, ilustrat de Felix Aftene si prefatat de Ion Mircea: "Daniel Corbu se mai distinge prin ceva de multi dintre congenerii lui, si anume prin umor. Un umor de inalta calitate, care nu poate fi transmis prin procura, unul imanent propriei scriituri si imposibil de separat de marca ei stilistica. Magistrul Ursachi, intr-un comentariu la jurnalul lui De Chirico, includea umorul de acest tip in categoria 'umorului absolut'. Sigur, nu ne putem lasa atat de usor inselati; umorul de-a dreptul maiestuos si feeric al acestui moldovean autentic e consubstantial cu tragismul veritabil si abia reprimat pe care creatia lui il expira parca prin toti porii."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO