Ziarul de Duminică

CARTEA IN 100 DE CUVINTE - SELECTIA Z.D.

CARTEA IN 100 DE CUVINTE - SELECTIA Z.D.
16.11.2007, 16:38 15

Dumitru Tepeneag - Capitalism de cumetrie. Editura Polirom
Tablete, cronici, "momente", articole publicate in ziarul Cotidianul intre iulie 2001 si martie 2003. "Monolog, dialog, ebosa de eseu amintesc deseori de complexele si tot mai mult tradusele romane ale autorului, care se refera si aici la metoda epica, teme, subiecte, personaje. Articolele au greutate deplina, de la coaja pana in miez. Scrise intr-un stil instinctiv si reflexiv, te determina sa distingi intre forma si adresa umorului, ironiei, parodiei, pastisei. (...) Dintr-o postura privilegiata prin merite proprii, Tepeneag e 'contra' ordinii puterii de orice fel. Isi trateaza subiectele - culturale, literare, sociale, politice, morale - cu adevarat interesant si provocator." (Marian Victor Buciu).

Zully Mustafa - Strugurii s-au copt in lipsa ei. Editura Tritonic
Autoarea s-a nascut in 1976 la Medgidia, a practicat mai multe meserii, a publicat mai multe carti pentru copii. Primele paragrafe ale acestei carti au fost publicate pe blogul personal al autoarei, iar titlul a fost votat de cititori. Este o poveste despre doi tineri care se iubesc in contratimp, iar pentru ca nu sunt in stare sa-si acordeze sentimentele, distanta pare sa le fie potrivnica. Actiunea se petrece intr-un oras de provincie in care nu se intampla mai nimic si din care putini reusesc sa scape si sa-si urmeze dorurile de duca. Este, de asemenea, si povestea unei mari prietenii.

Cosmin Perta - Intamplari la marginea lumii. Aventurile lui Axinte Abramovici Papadopulos in pustie. Editura Cartea Romaneasca
O carte conceputa ca un fantasy original, mizand pe trama fantastica, dar si pe pitorescul personajelor si pe umorul absurd al situatiilor. Se pot regasi aici unele formule si toposuri ale genului: naratiunea picaresca, interferarea a doua lumi (lumea oamenilor si cea a vrajitorilor), lupta dintre bine si rau, personajele duble, care apartin ambelor lumi si care calatoresc prin amandoua in cautarea adevarului despre ele insele, mister, spatii si fiinte stranii, situatii dintre cele mai neasteptate, simplitate stilistica.

Tara Moss - Split. Editura Leda
Al doilea roman al cunoscutei top model e un fel de thriller. Intr-un campus din Vancouver, studentele sunt prada usoara pentru un Vanator, criminal in serie, care le rapeste, asasineaza si ingroapa in padure. Eroina - care isi pregateste doctoratul in anchetarea unor criminali in serie, dupa ce a fost agresata asemanator, dar a fost salvata in ultima clipa - il descopera si il elimina pe criminal. Retete usoare, actiune previzibila, desfasurare lenta a actiunii. Cu toate acestea, a fost socotit un roman misterios, cu personaje desavarsite, iar autoarea, cea mai buna in domeniu dintre australienii care scriu. Traducere de Sorin Voinea.

Laurent Graff - Strigatul. Editura Humanitas
Primul personaj al acestui roman este autostrada, cu toate intamplarile ei. Al doilea este tabloul lui Edvard Munch Strigatul, cea mai reprezentativa imagine a expresionismului. Cele doua personaje se intalnesc: tabloul este furat de la muzeul din Oslo si abandonat intr-o masina, pe autostrada. El ajunge la un incasator linistit de la statia de taxare, dar puterea tabloului e blestemata, te face sa decupezi din realitate numai evenimentele insuportabile si sa auzi fara incetare un tipat. Scriitorul este considerat unul dintre cei mai straluciti din generatia sa. Traducere din franceza de Sabina Chisinevschi.

Daniel Stuparu - Alchimice. Editura Muzeul Literaturii Romane
O placheta de versuri atipice in contextul literar de azi, construite in tiparul formal strans al sonetului. Cu cat acesta e mai riguros respectat, cu atat imaginatia poetului pare mai libera. Sau, in cuvintele incitante ale lui Cristian Badilita, care semneaza un fragment critic-promotional: "Daniel Stuparu e un semn mai mult decat un nume. Ati inteles? Daca nu, atunci va rog luati si cititi; daca nici acum n-ati inteles atunci puneti mana si recititi (vedeti cum urca stilistic de la Euclid la Dimov si Botta). Daca nici a treia oara nu merge, atunci aruncati volumul fara nici o ezitare. Sunteti un ins iremediabil normal".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO