Ziarul de Duminică

CARTEA IN 100 DE CUVINTE - SELECTIA Z.D.

CARTEA IN 100 DE CUVINTE - SELECTIA Z.D.
09.11.2007, 22:35 22

Cristian Badilita - Singuratatea pasarii migratoare. Editura Curtea Veche
Mai multe texte, la fel de incitante: Jurnalul unui anarhist de dreapta, Pisica lui Petrarca, De paisprezece ani somer activ!, Singuratatea pasarii migratoare, Ispitele Intelepciunii. Toate formeaza un fel de jurnal dezordonat din ultimii sapte ani: ganduri despre carti, intalniri cu prieteni, proiecte, calatorii, conferinte, lecturi, traduceri, reactii la evenimente mai mult sau mai putin de prim-plan. "Astazi, mai mult ca oricand, tot ce nu este important iese in fata, devine cap de afis. (...) Prin ce se defineste lumea de azi? Prin nesemnificativul zgomotului ei."

Dominique Lornier - Povestiri extraordinare ale budismului tibetan. Pro Editura si Tipografie
Dominique Lornier, istoric si scriitor, este autorul a numeroase lucrari de istorie, biografii si literatura. De religie catolica, initiat in meditatia zen, el practica de mai multi ani calea budista tibetana si participa la dialogul interreligios. In cartea de fata sunt povestiri pline de intelepciune despre viata marilor maestri, a sfintilor, a divinitatilor si a altor Buddha ai Tibetului, povestiri bogate in miracole si fenomene stranii. Povestirile sunt adevarate calatorii initiatice. Traducere de Mihai Constantinescu.

Pierre Charras - Noapte buna, blandul meu print. Editura Humanitas
Autorul se transforma in arheologul emotional a istoriei tatalui sau, nascut intr-un satuc din munti. Abia stiind sa scrie, acesta pleaca la oras, devine mecanic, imparte un apartament cu prostituate si apoi cu femeia cu care s-a casatorit. In fiecare zi, cand se intoarce de la serviciu, isi spala indelung mainile si isi jura ca fiul va lucra in spatele unui birou. Dar tatal nu-i vorbeste niciodata fiului, care era sa-si ucida mama la nastere, cand, fara sa ezite, tatal a preferat sa-si salveze sotia. Charras evoca un tata, un fiu, o relatie foarte personala de iubire si tacere. Traducere din franceza de Constanta Ciocarlie.

Belle de Jour - Noile aventuri intime ale unei prostituate de lux londoneze. Editura Trei
Cand un var misterios, care traieste intr-un paradis tropical, o invita pe Belle de Jour sa-si petreaca la el vacanta, aceasta porneste intr-o calatorie care ii va hotari destinul. Se va intoarce Belle la existenta dinainte, la statutul de curtezana de lux, rasfatata de clienti si mare amatoare de practici sexuale dintre cele mai neortodoxe? Sau va opta pentru dimensiunea domestica a vietii? Povestea este dublata de un indreptar menit a-l ajuta pe cititor sa se descurce in toate situatiile ce se ivesc pe parcursul calatoriilor in tari indepartate. Traducere din limba engleza si note de Constantin-Dumitru Palcus.

Stefan Bastovoi - Iepurii nu mor. Editura Polirom
Autorul, basarabean, a publicat mai multe volume, unele premiate, s-a calugarit sub numele Savatie, in 1999, a fost hirotonit ierodiacon in 2000 si ieromonah in 2002. Sub numele Savatie a publicat mai multe volume de cugetari religioase, dar si un roman. In cel de fata, povestea este relatata din perspectiva unui copil, Sasa Vaculovschi, scolar in clasa a treia, pionier in R.S.S. Moldoveneasca, persecutat pe nedrept de invatatoare. Povestea cu iepurii, construita in paralel, este o parabola a libertatii incatusate - viata in comunism este o incarcerare, educatia prin sloganuri a copiilor e o crima. Editia a doua, revazuta.

Liviu Georgescu - Transatlantice. Editura Paralela 45
Un volum disputat de jurnalul de calatorie, proza si poezie, semnat de un autor deopotriva original si profund. "Pentru Liviu Georgescu - arata Daniel Cristea-Enache in postfata - esential este sa vada cat mai adanc. Londra si Parisul, Amsterdamul si Petersburgul, Venetia si Florenta, Spania si Grecia nu sunt niste obiective fotografice. Ele reprezinta niste punti de comunicare cu o intreaga si fascinanta Istorie edificatoare. Nu mai putin, cu istoriile, contrare, ale destramarii, dezagregarii, faramitarii vechilor imperii. (...) Analogia cu un arheolog se impune de la sine."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO