Ziarul de Duminică

CARTEA IN 100 DE CUVINTE - SELECTIA Z.D.

CARTEA IN 100 DE CUVINTE - SELECTIA Z.D.
02.11.2007, 17:45 10

Iolanda Malamen - Antoniu si Kawabata. Editura Cartea Romaneasca
Dupa mai multe volume de substantiale interviuri, Iolanda Malamen se intoarce la roman. Un intelectual ratat, transformat prin proprie optiune in closard, poate provoca repulsie, dezgust, compasiune. Antoniu, marele povestitor, naste dragoste. O dragoste calda, o dorinta irepresibila de a-l salva, de a-i schimba destinul. Kawabata, ascultatorul ascuns sub haine umile, este sarac cu duhul. El va mosteni imparatia cerurilor. Iar Placintica, cealalta Kawabata, este frumusetea si speranta: o floare de mucigai. O poveste despre libertate, alegere si toleranta, cu trei posibile finaluri.

Neil Gaiman - Nicaieri. Editura Tritonic
Viata banala a unui tanar functionar din Londra, Richard, se schimba pentru totdeauna o data cu descoperirea unei fete care sangereaza pe trotuarul londonez, sub privirile nepasatoare ale trecatorilor. O duce acasa iar tanara il roaga sa-l caute pe marchizul de Carabas, singurul care o poate ajuta. Odata gasit si adus, acesta dispare impreuna cu fata. Iar Richard se intoarce la existenta sa obisnuita, numai ca a devenit invizibil pentru ceilalti oameni. Cartea este simpatica, dar nu se compara cu Praf de stele sau cu Zei americani. Personajele principale sunt plate si previzibile, desi nu uita uneori sa devina simpatice. Traducere si note de Liviu Radu.

Romain Gary - Clar de femeie. Editura Humanitas
O miscatoare poveste de iubire intre doi oameni disperati: el, pentru ca sotia pe moarte i-a cerut sa-si caute o alta femeie in care ea sa traiasca; ea, pentru ca nu-si poate ierta sotul care i-a ucis fiica intr-un accident. Un roman a carui actiune se petrece intr-o singura noapte si care se citeste dintr-o suflare. Gary e de parere ca nu e suficient ca doi oameni sa fie nefericiti separat pentru a fi fericiti impreuna. Dupa Clar de femeie Costa-Gavras a regizat in 1979 un film cu Romy Schneider si Yves Montand in rolurile principale. Traducere din limba franceza de Daria-Laura Barsan.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO