Ziarul de Duminică

CARTEA IN 100 DE CUVINTE - SELECTIA Z.D.

CARTEA IN 100 DE CUVINTE - SELECTIA Z.D.
26.10.2007, 14:58 13

Ion Brad - Ion Agarbiceanu - Sfant parinte al literaturii romane. Editura Academiei Romane
Desi l-a cunoscut personal si s-a luptat exemplar pentru readucerea operei sale intr-un unghi de cuvenita vizibilitate, Ion Brad a ales sa construiasca aceasta lucrare de evocare si recuperare a scriitorului, preotului greco-catolic si deputatului Ion Agarbiceanu, bazandu-se substantial pe insertia de documente si marturii conjugate ale mai multor persoane ce si-au incrucisat viata si/sau opera cu traseul zbuciumat al existentei acestui "sfant parinte al literaturii romane" - astfel incat liniile de forta ale cartii, ideile si afirmatiile ei de baza cu greu mai pot fi suspectate de partizanat.

Adrian Petrescu - Conspiratiile imposibile. Editura Cartea Romaneasca
Premiul pentru Proza la Concursul de manuscrise al Uniunii Scriitorilor din Romania, 2006. Adrian si Carolina, Benedict si Laura sunt doua cupluri care dezbat, fiecare din perspectiva sa, problemele sau cliseele vietii zilnice, intr-o societate cazuta mereu in ridicol, intr-o perpetua tranzitie. Pe o banca, intr-o cafenea sau in redactia unui ziar, conversatiile acestor personaje, excelent conturate, tradeaza jocul dublu si placerea fiecaruia de a-l infrunta pe celalalt. Autorul a publicat pana acum proza scurta in revistele Tribuna si Vatra.

Gheorghe Gutu - Dictionar latin-roman. Editura Humanitas
Lucrarea (revazuta) este cunoscuta inca din anii '60, in lumea de specialitate, sub denumirea uzuala de Gutu mic. Continand peste 15.600 de cuvinte-titlu, Dictionarul latin-roman, varianta mica, reuneste chintesenta tezaurului lexical latinesc din epoca clasica, dar cuprinde si materialul lexical al operelor scriitorilor din perioada urmatoare, cam pana pe la jumatatea secolului al II-lea dupa Hristos, cu exceptia cuvintelor care apartin unor domenii speciale: medicina, agronomie, stiinte ale naturii.

Catalin Dorian Florescu - Maseurul orb. Editura Polirom
Romanul a aparut anul trecut in Germania si Elvetia, s-a bucurat de succes la public si critica si este deja tradus in mai multe limbi. Eroul, un expatriat in Elvetia, unde a ajuns un om de afaceri de succes, se intoarce in Romania dupa 20 de ani, in cautarea unui camin si a primei iubiri. Cunoaste numerosi oameni porniti sa faca avere, dar mai ales pe maseurul orb, care detine o biblioteca de 30.000 de volume. Precizam ca acesta chiar a existat, era un om foarte cultivat, il chema Ioan Palatinus si a murit subit, in urma unui infarct, in aprilie 2006, dupa ce tinuse in mana editia germana a romanului. Traducere din limba germana de Mariana Barbulescu.

Marc Levy - Sapte zile pentru o eternitate. Editura Trei
Imaginati-va ca Dumnezeu si Lucifer isi lanseaza o ultima provocare, pentru a pune capat eternei lor rivalitati: isi trimite fiecare cate un agent pe pamant. Lucas si Zofi au la dispozitie sapte zile pentru a-si indeplini "misiunea" incredintata si a triumfa unul asupra celuilalt. Dar cei doi se indragostesc nebuneste unul de celalalt si, in ciuda a mii de solicitari si avertizari din partea cerului si a infernului, decid sa ramana pe pamant. Mai mult, dau nastere unui copil, care se intampla sa-i aiba de bunici atat pe Dumnezeu, cat si pe Satan. Traducere din limba franceza de Marie-Jeanne Vasiloiu.

Andrei Zanca - Abis. Editura Limes
Volumul, aparut intr-o colectie coordonata de Mircea Petean, se adauga unei bibliografii poetice inchegate abia dupa 1989. Inainte de Revolutie, debutul editorial cu Poemele Nordului (1984) fusese drastic cenzurat. In Abis, distinctia scriiturii se suprapune unor profunzimi existentiale bine exploatate liric de catre autorul cultivat si talentat: "nu e adevarat/ ca mortii nu mai raspund/ daca inchidem noaptea ochii/ - bezna decantata de bezna - / ii auzim./ ramanem intinsi. fara de replica./ un tipat de pasare/ arcuind intunericul/ e reverenta/ tacerii// si era unul din cei care mai amana moartea/ pana ce odaia se goleste de binevoitori".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO