Ziarul de Duminică

CARTEA IN 100 DE CUVINTE - SELECTIA Z.D.

CARTEA IN 100 DE CUVINTE - SELECTIA Z.D.
19.10.2007, 19:00 21

Monica Lovinescu - Cuvantul din cuvinte. Editura Humanitas
Este primul roman politic esopic scris in literatura romana. A fost redactat in franceza si predat Editurii Denoil in anul 1955. Vorbeste despre o lume totalitara, in speta comunista, pe care francezii n-aveau cum s-o inteleaga. Ca urmare, au respins manuscrisul. Un narator sau, mai des, o naratoare anonima consemneaza scene de viata cotidiana. Lumea e schimbata, de nerecunoscut, muntii dispar, caci totul trebuie sa fie fara relief, interdictiile ii transforma pe oameni in anonimi, totul poate deveni delict. Traducere din franceza de Emanoil Marcu. Cuvant inainte de Ioana Parvulescu.

Miquel Angel Riera - Insula Flaubert. Editura Meronia
Romanul este o robinsoniada inversata. Protagonistul, un profesor ce rupe lanturile familiale si sociale, devine posesorul Insulei Leoaica, rebotezata de el Insula Flaubert, in care se retrage intr-o singuratate completa. Insula de pe care eroul va pleca in ultima sa calatorie, sa se piarda in apele marii nesfarsite. Romanul a fost incununat cu mai multe premii de prestigiu din Catalunya, Spania si Franta. Despre Miquel Angel Riera (1930-1996) s-a spus ca este "unul dintre marii salahori ai frumusetii din literatura catalana contemporana". Traducere din limba catalana de Jana Balacciu Matei. Cuvant inainte de Sebastia Perelli.

Radu Pavel Gheo - Despre science fiction. Editura Tritonic
"Ideea care as fi vrut sa se degaje din textele incluse in volumul de fata ar fi aceea ca, intr-un anumit sens, nu exista literatura science fiction (sintagma oricum pleonastica). (...) Dincolo de cadrele, temele sau ideile specifice, science fiction-ul nu se abate de la regula. Nici in analiza universului imaginar specific, nici in comentariile critice incluse aici nu m-am abatut de la aceasta convingere: am incercat sa plasez SF-ul intr-un context literar general si sa-l analizez cu instrumentele criticii si teoriei literare, fara a-i ignora diferenta specifica." Textul reproduce aproape fidel editia intai, aparuta in 2001.

Tobie Nathan - Pacientul meu, Sigmund Freud. Pro Editura si Tipografie
Reputat pentru lucrarile sale in domeniul etnopsihiatriei, Tobie Nathan a scris si numeroase romane, iar in 2005 a colaborat la Cartea neagra a psihiatriei. Romanul de fata dezvaluie tot ce nu s-a spus despre psihanaliza, despre viata privata a lui Freud, despre excesele si nebuniile unei revolutii din acel secol. Toate sunt spuse de Freud insusi unui invatacel care le consemneaza intr-un jurnal, iar acesta ajunge peste aproape un secol, in 2003, in mainile unui cercetator. Traducere din limba franceza de Nicolae Constantinescu.

Dana Nicoleta Popescu - Mateiu I. Caragiale. Initiere si estetism. Editura Excelsior Art
Autoarea publica in revista Orizont cronici de film si recenzii. Nu se spune nicaieri, dar se pare ca aceasta carte este/a fost teza de doctorat. "Il vom vedea si arata pe Mateiu I. Caragiale ca autor ce permite cufundarea in literatura initiatica, dar in acelasi timp apartinator familiei estetistilor. Am ales pentru demersul nostru o forma cu doua sectiuni, fiecare alcatuita din trei capitole. Cel dintai dintre triunghiuri ii este dedicat autorului si initierilor sale (...) Cel de-al doilea triunghi il infatiseaza pe Mateiu I. Caragiale integrat familiei de spirite intru masca si deghizari multiple."

Dumitru Chioaru - Clipe fosforescente. Editura Limes
Antologie lirica a unui cunoscut autor optzecist, premiat, la debut, de Uniunea Scriitorilor si confirmand, intr-un alt context sociocultural, accentele valorizatoare. Dupa cum arata Al. Cistelecan, semnatarul unei ample prefete, "scrisul lui a atins acum temperatura senina si simplitatea concreta, iar scepticismul e abilitat sa ia locul entuziasmului, dupa cum predica addenda acestei antologii. Dumitru Chioaru crede, asadar, in poezie si atunci cand nu mai crede. Se vede ca, de fapt, intr-ascuns, el a facut de la bun inceput o investitie mistica."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO