Ziarul de Duminică

CARTEA IN 100 DE CUVINTE - SELECTIA Z.D.

CARTEA IN 100 DE CUVINTE - SELECTIA Z.D.
12.10.2007, 21:01 23

Concepte si metode in cercetarea imaginarului. Dezbaterile Phantasma - Editura Polirom
La volumul coordonat de Corin Braga colaboreaza Stefan Borbely, Ruxandra Cesereanu, Sanda Cordos, Marius Jucan, Ovidiu Pecican, Horea Poenar, Doru Pop, Mihaela Ursa, Cornel Valcu. In toamna anului 2002, Phantasma (Centrul de Cercetare a Imaginarului din Cluj-Napoca) a inceput o serie de dezbateri asupra conceptelor si metodelor de cercetare a imaginarului, subiectele fiind impartite in doua arii tematice: imaginarul cultural si imaginarul social-politic. Textele teoretice si dezbaterile pe marginea lor sunt reunite in acest volum.

Luke Rhinehart - Intoarcerea Omului-Zar. Editura Trei
Al doilea roman al lui Luke Rhinehart, dupa aclamatul Omul-Zar, este, la randul sau, un bestseller. Fiul psihiatrului care se hotarase sa-si schimbe destinul anost lasand zarurile sa-i hotarasca viitorul porneste si el intr-o cautare. Ajunge pe taramul Lukedom, unde poti fi cine vrei, de cateva ori pe saptamana, unde e liber la sex, unde regulile sunt arbitrare si deloc inteligibile celui care soseste din lumea reala. Amatorii de utopii cu happyend n-ar putea gasi o carte mai potrivita. Traducere din limba engleza de Ioana Costache. Cuvant inainte de Andreea Rasuceanu.

Gabriel Liiceanu - Despre ura. Editura Humanitas
Paginile au fost prilejuite de o conferinta "Microsoft" tinuta la Targu-Mures, la 19 aprilie 2007. S-au construit, spune autorul, pe ideea centrala a cartii lui Julien Benda Tradarea carturarilor: "Secolul nostru va fi fost secolul organizarii intelectuale a urilor politice". "Am incercat sa detaliez aceasta idee, punand-o fata in fata cu ura si cu crima originare, proprii lui Cain, si sa arat, pe urmele lui Benda, ce eficacitate infinit mai mare are ura moderna fata de cea biblica, care, nefiind dotata cu o ideologie, nu putea face din fiinta umana echivalentul unei bombe cu neutroni."

Patrick Weber - Vikingii. Pro Editura si Tipografie
In 1944, un comando SS aflat sub ordinul lui Himmler porneste in cautarea mormantului pierdut al lui Rollon, primul duce al Normandiei. Potrivit legendei, mormantul contine relicve magice care ar furniza nazistilor o arma decisiva. In acelasi timp, pentru a dezlega misterul puterii SS-ului, un stralucit arheolog, Pierre Le Bihan, este recrutat de miscarea de rezistenta si i se cere sa redescopere istoria lui Rollon. El e nevoit sa sfideze ocupatia pentru a afla inaintea tuturor un secret de care depindea viitorul celui de-al III-lea Reich si sfarsitul celui de-al II-lea razboi mondial. Traducere de Nicolae Balta.

Petru Poanta - Clujul meu. Anii '70. Editura Casa Cartii de Stiinta
Volumul, un alt fragment din mozaicul eseist-memorialistic Clujul meu, inaugurat de autor anul trecut, este preponderent, asa cum el insusi marturiseste, "un produs al reveriilor si, in mai mica masura, al lecturilor curente", un fel de "meteorologie" a starilor sale afective si spirituale. Tema in jurul careia graviteaza personajele si intamplarile acestui mic "roman" ce se desfasoara in Clujul anilor '70 este scriitorul in comunism. Perspectiva autorului nu este insa nici incrancenata, nici ironica, ci, mai degraba, una lucida, o luciditate infuzata de melancolie.

Daniel Vighi - Onoarea si onorariul. Eseu monografic. Editura Cartea Romaneasca
Daniel Vighi reuseste cea mai originala exegeza de pana acum a lumii literare a lui Slavici, cea "de dincolo de pod". O abordare moderna si curajoasa, un transfer insolit in secolul XXI, o bogata bibliografie, in care, intre Aristotel si Max Weber, il poti repera pe Stephen Hawking, surprinzatoare asociatii de cuvinte - uimeste "capitalista Mara"! "Studiul nostru are in vedere analiza specificitatii prozei banatene, asa cum s-a aratat aceasta in romanul Mara si in povestirile Popa Tanda, Budulea Taichii. Restul operei slaviciene apartine spiritului transilvan, mai apasat aristocratic, mai romantic, mai tezist."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO