Ziarul de Duminică

CARTEA IN 100 DE CUVINTE - SELECTIA Z.D.

CARTEA IN 100 DE CUVINTE - SELECTIA Z.D.
05.10.2007, 19:14 10

Herman Melville - Bartleby. O povestire de pe Wall Street. Editura Humanitas
Povestirea a fost publicata intr-o revista din 1853 si n-a avut nici un succes in epoca. Un copist transcrie acte juridice, refuzand sa faca orice altceva. Dupa care inceteaza sa mai copieze acte, este concediat, insa refuza sa plece. Cel care il angajase ii muta biroul in alta cladire, dar Bartleby ramane pe pozitii, in vechiul birou. Bartleby este un ins la care sistemul si cliseele lui nu fac priza. O carte care n-avea ce cauta in secolul al XIX-lea, pentru ca nu existau cititori pentru ea. Traducere de Petre Solomon.

Marcel Mureseanu - Totul e altfel. Casa Cartii de Stiinta
Deloc incomodate de experimentele de ultima ora, poemele lui Marcel Mureseanu au valente deschise spre mai multe feluri de lectura, iar registrele lor ritmice sunt adaptabile si generoase, gata sa satisfaca gusturi si asteptari diverse. Asa cum o arata in Cuvantul inainte Irina Petras, "tranzitivitatea este inselatoare, caci, desi obiectul e ametitor de direct si priza la real multipla, cu clare tuse biografiste, se induce un efect derutant-ambiguu prin sonoritatea oraculara, aforistica a enunturilor". Tulburatoare sunt poemele tanathice unde moartea isi pierde acutele si se umanizeaza inca o data.

Iulian Ciocan - Inainte sa moara Brejnev. Editura Polirom
Prefata de Andrei Bodiu, care prezinta concentrat aceasta proza cu un titlu incitant: "E un roman scurt si dens, care se citeste cu placere. Lumea este cea a Moldovei, parte a marii Uniuni Sovietice. O lume derizorie, traind de pe o zi pe alta, supravietuind clivajului enorm dintre discursul oficial si viata de zi cu zi. Ceea ce cauta autorul este sa descopere asa-zisa viata normala din epoca sovietica a Moldovei. Asa-zisa, pentru ca personajele se misca intr-un teritoriu minat de propaganda, de saracie lucie, de o lipsa totala de orizont."

Yasmina Khadra - Atentatul. Editura Trei
Yasmina Khadra este pseudonimul unui scriitor algerian, ofiter in armata, care a recurs la aceasta stratagema pentru a putea publica, evitand cenzura militara. In ciuda marelui succes pe care l-a avut ca scriitor, Mohammes Moulessehoul nu si-a putut revela adevarata identitate decat atunci cand a parasit armata si s-a exilat in Franta. Romanul de fata a obtinut mai multe premii literare in Franta si va fi ecranizat in SUA. Un atentat la Tel Aviv: o tanara se arunca in aer in mijlocul unui restaurant. Medicul chemat sa examineze corpul sfasiat descopera ca e al propriei sotii. Traducere din limba franceza de Ileana Cantuniari.

Ioan Buduca - Matricea G/C. Roman cognitiv, poem cosmologic si eseu koantic. Editura Cartea Romaneasca
Volumul este prezentat pe coperta a patra in urmatorul fel: "Matricea G/C este un roman pentru cititorii secolului XXI. Un roman cognitiv, o lectura care obliga creierul sa functioneze la intreaga sa capacitate. Este primul dintr-o serie care va poposi in toate bibliotecile din sistemul nostru solar si chiar peste granitele imaginare ale acestuia. Ioan Buduca a scris primul roman al viitorului." Nascut in 1952, Buduca a mai publicat Dupa Socrate, Razboiul nevazut, Doamne, Dumnezeule..., Si a fost seara, si a fost dimineata, Noua Atlantida.

Stefan Doru Dancus - Bocitorii. Asteptatorul. Editura Singur
"Ajunsa pe ultima treapta a evolutiei, omenirea ('bocitorii', n.n.) nu mai are energie pentru a-si revolutiona conduita... Iata sfarsitul drumului: bocitorii si-au finalizat opera." Ca o incununare a finalului, intra in scena "Asteptatorul de Apocalipsa, produsul suprem pe care omenirea l-a gestat timp de 2.000 de ani si acum, cu un ultim efort, l-a expulzat din uterul ei mizerabil pentru a-i asista disparitia"... Daca tonul acestei carti s-ar fi facut auzit in 1994, an cu care autorul dateaza incheierea scrierii ei, volumul s-ar fi clasat in topul profetiilor preapocaliptice, atat de in voga pe atunci si usor atipite astazi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO