Ziarul de Duminică

CARTEA IN 100 DE CUVINTE - SELECTIA Z.D.

CARTEA IN 100 DE CUVINTE - SELECTIA Z.D.
28.09.2007, 22:09 28

Paul Emil Miclescu - Din Bucurestii trasurilor cu cai. Povestiri desuete. Editura Vremea
Arhitectul Paul Emil Miclescu (1901-1994) se trage dintr-o veche familie boiereasca si a fost un om extrem de cultivat. Cartea de fata cuprinde amintiri de familie ale autorului, de la Kiseleff pana in zilele noastre, adica pe o intindere de 150 de ani. Desi n-au fost scrise in scopul publicarii, amintirile au aparut totusi, in 1985, la Editura Litera, si au avut un mare succes, cele 3.000 de exemplare epuizandu-se in cateva zile. Volumul reeditat cuprinde fotografii si portrete de familie din colectia Sanda Miclescu. Editie ingrijita de arh. Sandu Miclescu.

Jonathan Franzen - Al 27-lea oras. Editura Polirom
Romanul de debut al autorului care s-a impus cu Corectii. Franzen descrie, intr-o maniera care imbina realismul si fantezia, evolutia - sau mai degraba involutia - orasului sau natal, St. Louis, devenit miza unor jocuri de putere pe cat de complexe, pe atat de periculoase. O tanara indianca a fost aleasa seful politiei. Pe masura ce orasul se cufunda in conspiratii politice, ea decide ca barbatul care se afla in centrul acestora trebuie fie sedus, fie distrus. Titlul se refera la locul pe care a cazut orasul, intre cele mai mari din SUA, dupa ce fusese pe locul patru. Traducere din limba engleza si note de Ion Cretu.

Barry Unsworth - Fecioara din piatra. Editura Leda
Un expert englez in conservare soseste in Italia pentru a restaura o statuie a fecioarei, capodopera a goticului venetian, veche de cinci secole. Frumusetea si misterul sculpturii il tulbura, incitandu-l sa caute raspunsuri la numeroase intrebari legate de originea acesteia. Statuia, emanand frumusete, mister si, nu in ultimul rand, erotism, cunoaste secretul vestitei familii Fornarini. Tanarul englez pare tot mai convins ca sentimentele care-l leaga in prezent de Chiara, descendenta a familiei Fornarini, constituie o copie a unei povesti de dragoste petrecuta cu secole in urma. Traducere si note de Claudia Dumitriu. Prefata de Florina Pirjol.

Laurent Seksik - Consultatia. Editura Humanitas
Autorul face parte din categoria medicilor-scriitori, are 45 de ani si a fost radiolog. In prezent e jurnalist si are o cronica televizata. A publicat trei romane, cel de fata anul trecut. Eroul merge constant la psihiatru pentru ca e prieten cu acesta, dar e si ipohondru. Dar intr-o zi chiar se imbolnaveste si atunci incepe povestea. Editura prezinta cartea drept "un roman de formare al zilelor noastre si o calatorie candida prin lumea medicala. In paralel, o frumoasa poveste de dragoste. O carte ca o pastila de ras, vindecatoare". Traducere din limba franceza de Ioana Parvulescu.

Alexandra Ciocarlie - Si totusi, clasicii... Editura Cartea Romaneasca
Tanara cercetatoare reuseste sa demonstreze prin studiile si eseurile sale de literatura antica si comparata ca recitirea clasicilor, chiar si in secolul XXI, poate oferi nenumarate surprize si emotii intelectuale. Herodot, Tucidide, Xenofon, Plaut, Catul, Cezar, Vergiliu, Ovidiu, Petroniu, Pliniu cel Tanar sunt priviti intr-o noua perspectiva, alaturi de Moliere, Goethe, Kleist, Giraudoux, Mircea Eliade si Petru Dumitriu, ce reiau teme clasice. "Alexandra Ciocarlie este unul dintre cei mai buni eseisti de astazi. Eseurile ei nu sunt clasice doar prin tematica, ci si prin stilistica. Bine gandite, bine scrise. Cu o arta a litotei de care numai foarte putini se dovedesc capabili." (Nicolae Manolescu)

Sebastian Sarca - Jurnalul unui razvratit. Vol.I Capcana. Vol. II Rezervatia. Editura Pildner & Pildner
Un erou care si-a propus in viata un proiect maximalist, istoria unei conspiratii solitare impotriva puterii. "Sebastian Sarca a incercat o formula de roman aproape total, fiindca, daca ne gandim bine, cartea lui este un roman de familie, un roman politist si unul de ancheta, un roman politic. Toate acestea integrate intr-o tesatura pe care eu as numi-o caleidoscopica. Sunt bucuros ca a izbutit sa duca la capat cu bine aceasta carte realizata in mai multe tipuri de scriitura si in mai multe registre de limbaj." (Romul Munteanu)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO