Ziarul de Duminică

Cartea in 100 de cuvinte - selectia Z.D.

Cartea in 100 de cuvinte - selectia Z.D.
14.09.2007, 14:33 19

Saeculum, dincolo de nostalgii, Editura Eikon

Antologie a scriitorilor si artistilor plastici ai cenaclului Saeculum, care a functionat pana in 1990 la Dej si Beclean. Asa cum noteaza in prefata realizatorul volumului, Cornel Cotutiu, unul dintre fidelii membri ai cenaclului, "Saeculum nu a apartinut nici unei institutii culturale, nici unui organism politic. Isi apartinea siesi, datorita unei strategii indemanatice de evitare a subordonarii reale." Lucrarea este "un bobarnac dat timpului, inevitabil ingrat, o recuperare de trebuinta pentru posteritatea comoda" si reuneste bio-bibliografiile cenaclistilor, aprecieri critice si texte edite/inedite semnate de acestia, precum si numeroase fotografii-document si crochiuri din timpul intalnirilor, realizate de pictorul Marcel Lupse.


Mihaela Gligor, Mac Linscott Ricketts, Intalniri cu Mircea Eliade, Editura Humanitas

Prima editie a acestei carti a aparut la Cluj, in 2005. In cea de fata, revazuta si adaugita, s-a renuntat la textele despre opera lui Mircea Eliade si s-a mers numai pe partea memorialistica. In afara unuia singur, Florin Turcanu, toti colaboratorii au avut contact direct cu Eliade. Semneaza eseuri: S. Alexandrescu, D. Allen, G. D. Alles, D. Brent, M. Calinescu, F.W .Clothey, D. Doeing, N. Auer Falk, N.J. Girardot, M. Handoca, J.H. Long, M.E. Marty, V. Nemoianu, A. Oisteanu, Mac Linscott Ricketts, W.W. Quinn Jr., M. Sora, F. Turcanu


Gabriela Adamesteanu, Intalnirea, Editura Polirom

Un om de stiinta care si-a construit o cariera prestigioasa in tara sa de adoptie se reintoarce acasa dupa douazeci de ani de pribegie si isi face un proces de clarificare a propriei identitati. Romanul rescrie povestea reintoarcerii lui Ulise. Editia a doua, revazuta. Postfata de Carmen Musat. "In aceasta a doua editie, Gabriela Adamesteanu a dat povestii o mai mare pondere, reluand si explicitand o serie de situatii abia sugerate in volumul din 2004 si amplificand incarcatura epica a fiselor din dosarul de Securitate ale 'transfugului' Traian Manu, transformandu-i in personaje bine individualizate pe agentii Securitatii" (C. Musat).


Zoran Drvenkar, German Psycho, Editura Trei

Mai este posibil, dupa American Psycho, un German Psycho? Raspunsul este cu siguranta afirmativ. German Psycho are toate calitatile unui excelent thriller: suspansul intretinut de intrebarea "cine este criminalul?", neasteptate rasturnari de situatie, spaima si chiar groaza provocate de cruzimea raufacatorului. Adevarata performanta scriitoriceasca rezida insa in capacitatea de a reconstrui si transmite cititorului imaginea lumii interne a psihopatului in care interiorul si exteriorul se amesteca pana la indistinctie. (Vasile Dem. Zamfirescu). Traducere din germana de Mara Wagner.


Christian Petit, Taj Mahal, O iubire nemuritoare, Pro Editura si Tipografie

Pentru cea de-a trei sute cincizecea aniversare a construirii capodoperei Taj Mahal, Christian Petit a publicat anul trecut acest roman de dragoste si aventuri pornind de la scrisorile unui bijutier francez din secolul al XVII-lea, al carui nume a fost asociat cu constructia faimosului monument. Augustin Hiriart de Bordeaux, un tanar de douazeci de ani, construieste pentru imparatul Jahangir un tron fabulos si masini de razboi inspirate din desenele lui Leonardo da Vinci. Coplesit de daruri, el ramane in serviciul fiului lui Jahangir si al sotiei sale adorate si participa la construirea mausoleului, la moartea ei. Traducere de Nicolae Constantinescu.


Alexandru Dobrescu, Corsarii mintii, Editura Emolis

Primul volum din seria de patru a istoriei plagiatului la romani. Alexandru Dobrescu se ocupa de pirateriile comise, pana la 1900, de neliterati (istorici, naturalisti, medici, juristi, matematicieni, exploratori, filozofi, profesori, traducatori, predicatori, oratori), urmand ca volumul al doilea sa treaca in revista brigandajele beletristilor din aceeasi perioada, iar ultimele - pe "maestrii" jafului intelectual din secolul al XX-lea. Numele cu care ne intalnim sunt ilustre: Miron si Nicolae Costin, spatarul Nicolae Milescu, Dimitrie Cantemir, Antim Ivireanul, Petru Maior, T. Maiorescu, Gr. Tocilescu, Const. Hamangiu si multi altii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO