Ziarul de Duminică

CARTEA IN 100 DE CUVINTE - SELECTIA Z.D.

CARTEA IN 100 DE CUVINTE - SELECTIA Z.D.
07.09.2007, 17:01 30

Donna Leon - Moarte intr-o tara straina. Editura Polirom
Actiunea acestui roman, care apare in colectia Thriller, se petrece la Venetia, unde se descopera cadavrul unui soldat american in apele unui canal. Opunandu-se presiunilor venite din partea superiorului sau, care, la randul lui, e "convins" de politicieni sa claseze cazul drept crima simpla de strada, comisarul Guido Brunetti cerceteaza cu tot mai multa atentie dubioasele imprejurari ale mortii soldatului. Raspunzand intrebarilor cazului, el urmareste posibilele legaturi ale asasinatului cu terorismul si crima organizata. Traducere din limba engleza si note de Mircea Pricajan.

Magda Wachter - A.E. Baconsky. Scriitorul si mastile. Editura Casa Cartii de Stiinta
Destinul si opera lui A.E. Baconsky sunt definite ca o permanenta pendulare a afirmatiilor si negatiilor prin dezvaluiri si invaluiri succesive, asimilate printr-un termen general mastilor. Autoarea identifica trei asemenea ipostaze: mastile conformiste, care mimeaza poezia proletcultista, mastile anticonformiste, evidente in proza de dupa 1957 si in activitatea de la revista Steaua si, in fine, mastile negativiste din ultimii ani ai existentei poetului. Concluzia autoarei: evolutia lui Baconsky este de la afirmatie la negatie, de la conformismul circumstantial la atitudinea protestatara, de la expresia concesiva la un negativism radical.

Beryl Bainbridge - Domnisorul Georgie. Editura Leda
Beryl Bainbridge se numara printre cei mai mari romancieri englezi in viata, cu cele 16 romane, 2 volume de memorii de calatorie si cinci piese de teatru. Actiunea romanului de fata se deruleaza pe fundalul Razboiului din Crimeea (1854-1856), in care este implicat si George Hardy, chirurg si fotograf din Liverpool. Razboiul Crimeei este al doilea conflict din perioada moderna de la care se pastreaza fotografii de pe front. Hardy ajunge in Crimeea insotit de mai multi membri ai familiei sale. Traducere de Conelia Marinescu. Prefata de Cosana Nicolae.

Michel Schneider - Marilyn pe divan. Editura Trei
Cartea aduce in prim-plan relatia dintre doua vedete hollywoodiene: Marilyn Monroe, sex-simbol al anilor '60, si Ralph Greenson, psihanalistul mai multor staruri din Cetatea Filmului si ultimul terapeut al lui Marilyn. Doua persoane care nu trebuia sa se intalneasca niciodata, dar care nu au mai putut sa se desparta. "Cartea vine in intampinarea unei puternice fantasme: aceea de a sti ce i-a putut spune Marilyn, in ultimii doi ani de viata, psihanalistului ei (...) Un continuu joc de flashbackuri, zoom-uri si perspective care spun povestea nu a vietii, ci a mortii lui Marilyn." (Elle, 4 septembrie 2006). Traducere din franceza de Doru Mares.

Joachim Wittstock - Dumbrava morilor. Schite si nuvele. Institutul Cultural Roman
Joachim Wittstock s-a nascut in 1939 la Sibiu, a fost
profesor la Cisnadie si Sibiu, apoi cercetator la Centrul de Stiinte Sociale din Sibiu. Este unul dintre scriitorii de limba germana de prim rang din Romania. A publicat mai multe volume de versuri, schite si povestiri in tara si in Germania. Cartea de fata este o culegere de note de calatorie prin Sibiu, Viena, Grecia, Delta, Germania - toate selectate din volumele anterioare ale autorului. Selectia textelor, traducerea si postfata au fost realizate de Nora Iuga.

Ioana Greceanu - Cu o sabie imprevizibila incepe ziua. Editura Vinea
Poeta puternica si singulara inclusiv prin faptul ca nu este asimilabila vreunei promotii literare, desi poate fi revendicata de cel putin doua - 80 si 90 -, Ioana Greceanu isi dirijeaza poezia pe o ruta pe care spera sa faca inconjurul creierului, aceasta planeta de carne cu mai multe abisuri decat Pamantul. "Tot ce simt, simt cu nervii", declara credibil poeta, "si viata mea se intinde doar/ pana unde ajunge creierul meu". Prefatatorul cartii, poetul si criticul Octavian Soviany, defineste foarte inspirat creatia semnata de Ioana Greceanu prin sintagma "poemul-encefalograma".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO