Ziarul de Duminică

CARTEA IN 100 DE CUVINTE - SELECTIA Z.D.

31.08.2007, 18:34 34

Angelo Mitchievici - Mateiu I. Caragiale. Fizionomii decadente. Institutul Cultural Roman
"Romanul matein, ca orice roman mare, depaseste cadrul propriei sale estetici, asimiland-o pe aceasta din urma unei problematici mai complexe, oferind propriul raspuns la provocarile inscrise aproape ritual in economia simbolica a formarii identitatii nationale". Studiile reunite in acest volum evidentiaza inca o data profunziumea lui Mateiu I. Caragiale si a constelatiei pe care o reprezinta opera lui vazuta prin lentila esteticii decadente si a avatarurilor unor fragmente ale lumii sale crepusculare.

Ion Marculescu - Nastasia, un amor de aproape un an. Editura Trei
In acest roman-jurnal, pe un ton adesea violent, incarcat de amaraciune si hilaritate deopotriva, autorul reafirma certitudinea unei imposibile omogenitati a cautarii de sine. Comunicarea cu ceilalti ar putea sa insemne o teribila confesiune catre tine insuti. "Mi s-a urat de toate si de voi. Cel mai tare mi s-a urat de mine. M-am plictisit de moaca mea pe care o vad in fiecare dimineata in oglinda de la baie. N-am nicio posibilitate sa scap de ea." Un roman care spune mult daca avem in vedere motto-ul: nihil sine sex.

Yasushi Inoue - Maestrul de ceai. Editura Humanitas
Maestrul de ceai Rikyu a fost impins sa se sinucida. Discipolul sau, aflat acum la varsta cand a devenit unul dintre cei mai mari maestri ai artei ceaiului, incearca, in jurnalul sau, sa afle ce s-a petrecut. Un roman al initierii in relatia maestru-discipol. Cartea a fost ecranizata, in regia lui Kei Kumai, cu titlul Moartea unui maestru de ceai. Filmul a primit Leul de argint la Festivalul de film de la Venetia, in 1989. Autorul a semnat si capodopera Pusca de vanatoare, de asemenea tradusa in romaneste. Traducere din limba japoneza, note si glosar de Anca Focseneanu.

Randy Taguchi - Vertij. Editura Quality Books
Randy Taguchi s-a remarcat, la sfarsitul anilor '90, drept una dintre autoarele cele mai citite pe internet. Vertij este romanul de debut, care i-a adus popularitate in intreaga lume. Este povestea unui tanar care sufera de una dintre cele mai ciudate maladii. El este "hikikomori", adica unul dintre acei oameni care au renuntat complet la viata sociala si au ales sa se retraga in singuratatea unei camere. Cand tanarul moare pentru ca pur si simplu si-a pierdut dorinta de a trai, sora lui incepe o calatorie initiatica, incercand sa-i inteleaga boala. Traducere si note de Monica Serban.

Cinzia Felicetti - Absolut stralucitoare!. Editura Runa
Cartea mai are un lung subtitlu: De la rochia neagra la camasa alba, cele 10 elemente din garderoba unei femei. O calatorie in istoria fascinanta a elementelor de cult ale garderobei feminine: de la rochia neagra la tricou, trecand prin vesnic popularii blugi, dar si camasa alba, puloverul din casmir si colierul de perle. Dar sa nu uitam nici clasicul trenci, geanta cu statut de simbol, tocul cui, precum si obiectul la care femeile nu vor renunta niciodata, le rouge a levres. Trasatura comuna acestor zece magnifice elemente? Nu au data de expirare. Autoarea este fost redactor-sef al revistei Cosmopolitan. Traducere de Irina Pricop.

Juan Gomez-Jurado - Spionul lui Dumnezeu. Editura Tritonic
Este primul roman al acestui tanar scriitor spaniol (nascut in 1977), pe cale a fi tradus in 39 de tari. Succesul international al cartii l-a facut pe autor sa se dedice exclusiv scrisului. Actiunea romanului se petrece la Roma, in zilele noastre. Indata dupa moartea Papei Ioan Paul al II-lea, in piata San Pietro se strangeau credinciosii veniti sa-i aduca un ultim omagiu. Dar tocmai cand se reuneau cei mai inalti prelati la Vatican pentru a decide noul Papa, un preot, pedofil si asasin in serie, incepe sa-i lichideze pe cardinalii care puteau fi alesi. Traducere de Alina Sirbu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO