Ziarul de Duminică

CARTEA IN 100 DE CUVINTE - SELECTIA Z.D.

CARTEA IN 100 DE CUVINTE - SELECTIA Z.D.
24.08.2007, 01:07 32

Margaret Atwood - Asasinul orb. Editura Leda
O poveste fascinanta despre doua surori si secretele lor, in care adevarul pandeste de dupa fiecare pagina, dar abia la sfarsit se arata. Este un roman in care coabiteaza trei naratiuni distincte: prima este povestea unei batrane octogenare care lasa nepoatei sale adevarul despre familia lor; a doua este povestea de dragoste dintre un tanar scriitor si amanta sa, cei doi intalnindu-se pe furis, nu mai mult de cateva ore; de fiecare data el ii istoriseste cate un fragment dintr-o povestire SF cu trimiteri la realitate, ce constituie a treia naratiune. Traducere de Lidia Gradinaru. Prefata si tabel cronologic de Florin Irimia.

Tom Holland - Rubicon. Triumful si tragedia Romei republicane. Editura Allfa
Un celebru roman istoric al unui autor britanic care a scris mai multe carti de propularizare, a adaptat pentru BBC scrieri de Herodot, Homer, Tucidide si a fost nominalizat la Premiul Samuel Johnson. O carte in care apar mari figuri istorice ale lumii romane - Pompei, Crassus, Cato, Cicero si Cezar - si unde se explica faptele care au facut din Roma cea mai mare superputere a Antichitatii. Drama sangeroasa a ultimelor decade ale Romei republicane este viu zugravita. Traducere de Doina Lica.

Francoise Sagan - Bonjour, tristete. Pro Editura si Tipografie
Povestea unei tinere de 17 ani, care isi petrece vacanta de vara intr-o vila de pe Riviera franceza. Naiva din fire, ea intra prea devreme in rolul de adult si are mai multe relatii cu barbati de varsta tatalui ei. Viata ei amoroasa e un esec pana in clipa in care il va intalni pe Cyrill. Romanul este portretul imoralitatii ocazionale, incercarea disperata a unei tinere femei de a intelege lumea in care traieste. Cartea a fost publicata in 1954, pe cand autoarea era o necunoscuta, avand doar 18 ani. A provocat un mare scandal si a avut vanzari enorme, surprinzand prin talent, adevar si autenticitate. Traducere de Nicolae Constantinescu.

Teodor Baconsky - Despre necunoscut. Editura Humanitas
"Astazi, tot ce e necunoscut tinde sa nu mai fie ignorat, cu frilozitatea cunoasterii viitoare, ci mai degraba ignorabil. 'Ei si?' 'Care-i problema?' Asemenea noi intrebari, prin care noul om nou se dezbara de povara raspunsurilor personale, tradeaza derapajul in care traim si de care incercam, unii dintre noi, sa ne ferim progeniturile, apropiatii si, desigur, propriul suflet. Problema e ca problema a disparut. Niciodata prejudecata sumara n-a inlocuit mai complezent aventura intelectuala."

Nicole Jamet, Marie-Anne-Le Pezennec - Dolmen. Editura Polirom
Nicole Jamet, impreuna cu Marie-Anne Le Pezennec, coautoarea romanului de fata, a realizat si scenariul filmului serial cu acelasi nume. Actiunea romanului se petrece pe o insula in largul coastelor Bretaniei. Marie Kermeur, inspector de politie din Brest, revine acasa pentru a se casatori cu un marinar, iubitul ei din copilarie. Dar o serie de crime ale caror prime victime sunt membrii familiei Mariei ii silesc sa amane nunta. Marie se implica in investigatie, ajutata de un specialist in crime rituale de la politia din Paris. Traducere din franceza de Ileana Cantuniari.

Virgil Lefter - Mozaic literar britanic, II. Editura Lucman
Subintitulat Note de lectura, Mozaicul... reuneste alte 29 de articole, cronici si eseuri pe care distinsul profesor Virgil Lefter le-a consacrat unor scriitori englezi clasici si contemporani. Aidoma textelor din primul volum, si acestea au fost publicate, de-a lungul anilor, in revista Luceafarul. Sunt pasionante si pasionate (re)intalniri ale cititorului cu nume devenite legendare - Iris Murdoch, A.S. Byatt, Doris Lessing, Peter Ackroyd, Lindsay Clarke, Graham Swift. Un motto al maestrului Serban Foarta deschide volumul: "N-ai vrea sa stii, si tu, ce carte,/ de care nu se mai desparte,/ citeste acest vrednic domn,/ uitand de masa si de somn?".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO