Ziarul de Duminică

CARTEA IN 100 DE CUVINTE - SELECTIA Z.D.

CARTEA IN 100 DE CUVINTE - SELECTIA Z.D.
17.08.2007, 16:22 19

Harold Bloom - Canonul occidental. Editura Art
Aparuta in 1994 in America, aceasta carte a intensificat "batalia canonica" inceputa acolo cativa ani mai devreme. O carte extrem de actuala in contextul cultural autohton in care se discuta cu ardoare despre canon si despre necesitatea schimbarii lui. Din pledoaria lui Harold Bloom sunt de retinut mai multe argumente pentru canonicitate si pentru valoare estetica. La baza teoriei sale, Bloom asaza anxietatea influentei si reconstruieste istoria literara ca pe o lupta interna, intertextuala a autorilor cu predecesorii lor canonici. Traducere din limba engleza de Delia Ungureanu. Prefata de Mircea Martin.

George Virgil Stoenescu - Geometria hazardului. Editura Univers Enciclopedic
240 de rondeluri inedite, stranse in volum de viziunea grafica a lui Mircia Dumitrescu, caruia ii apartine si portretul autorului, si a Annei Maria Orban, insotite de 258 de ilustratii prelucrate dupa Occult Images. Volumul este prefatat de Mihai Neagu Basarab si are un cuvant inainte de academician Solomon Marcus. "George Virgil Stoenescu - scrie acesta - obliga hazardul sa intre in camasa de forta a rondelului. Este si acesta un mod de a impune hazardului o anumita geometrie." "George Virgil Stoenescu reprezinta azi singurul urmas adevarat al lui Ion Barbu si al modului in care acesta gandea lumea." (Mihai Neagu Basarab).

Pier Paolo Pasolini - Teorema. Editura Polirom
Romanul acesta (din 1968) este conceput in paralel cu turnarea controversatului film cu acelasi nume al lui Pasolini. In sanul unei familii instarite din Milano isi face aparitia un tanar misterios si foarte atragator, care ii seduce fizic si psihic pe toti membrii acesteia: tatal, mama, fiul, fiica si servitoarea. Apoi tanarul dispare la fel de brusc cum aparuse, lasandu-i pe toti prada unui vid existential ce ia locul vietii conformiste in care se complacusera pana atunci. Un roman despre puterea religiei, sexului sau artei de a produce o criza interioara. Traducere din limba italiana si note de Alexandra-Maria Chescu.

Fred Vermorel - Dependenta de dragoste. Kate Moss. Editura Allfa
O carte sexy si provocatoare, ca si supermodelul pe care il are drept personaj, in linia biografiilor anterioare care au daramat tabuuri, semnate de acest autor. Kate Moss iubeste riscul, este "dependenta de dragoste" (celebra poveste de dragoste cu Johnny Depp si numerosi alti iubiti), provoaca orice si pe oricine, este uneori manata de un impuls autodistructiv. O analiza detaliata a carierei si personalitatii supermodelului, care a ajuns sa fie considerata un adevarat simbol cultural. Traducere de Roxana Birsanu.

Francoise Sagan - Va place Brahms? Pro Editura si Tipografie
Roman celebru din 1959. O decoratoare de moda, neglijata de amant, adorata de un tanar cu cincisprezece ani mai tanar decat ea, nelinistita, ezitanta in pragul unei noi relatii - iubire, pasiune, toana? - chinuita de o dorinta disperata de fericire, de tinerete. O femeie de aproape patruzeci de ani, careia autoarea ii zugraveste portretul cu multa tandrete si luciditate. Anatole Litvak a regizat in 1961 ecranizarea acestui roman, cu Ingrid Bergman, Yves Montand si Anthony Perkins in rolurile principale. Traducere de Nicolae Constantinescu.

Cartea psalmilor - Pre stihuri retocmita, acum, de Serban Foarta. Editura Brumar
"Aceasta carte - scrie cunoscutul poet si traducator -, in versiunea-mi proprie, este un fel de compilatie a 6-7 talmaciri, in romaneste sau in alte graiuri, ale faimosului text veterotestamentar. (...) Sa mentionez, din capul locului, ca textu-mi propriu nu se vrea, nici n-are cum sa fie, unul canonic (de psalmodiat, adica, in biserici); dupa cum nu este nici unul de ordin strictamente filologic - intentia lui fiind una de natura, in primul rand, poetic-literara; de unde si absenta unui aparat critic infrapaginal".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO