Ziarul de Duminică

CARTEA IN 100 DE CUVINTE - SELECTIA Z.D.

CARTEA IN 100 DE CUVINTE - SELECTIA Z.D.
10.08.2007, 21:02 14

Irina Mavrodin - Uimire/ Etonnement. Editura Minerva
O editie bilingva de poezii traduse de autoarea insasi in limba franceza. "as vrea sa fiu aici/ si as vrea sa fiu dincolo/ suferinta de a te rupe/ de un loc pe care inca/ nu l-ai cunoscut// cum sa spui/ cum sa-i torni cuiva direct/ in cap un trup// aceste stari ale tale/ intalnirea si despartirea ta". "Avand transparenta si concentrarea aforismului, poemele Irinei Mavrodin se nasc sub teroarea luciditatii care strabate, descompune si analizeaza totul, vazand dincolo de aparenta inselatoare" (Vasile Igna).

Nichita Stanescu - Invizibilul soare. Editura Corint
Antologia cuprinde o selectie din creatia poetica antuma a lui Nichita Stanescu. A fost intitulata Invizibilul soare dupa titlul poeziei omonime din volumul In dulcele stil clasic. In vederea alcatuirii ei, au fost consultate toate volumele de versuri ale autorului, inclusiv o serie de antologii, albume omagiale si alte lucrari de aceeasi natura. Dar editia ramane una de "poezii alese", adica una care il reprezinta, desigur, pe Nichita Stanescu, dar si gustul celui care a alcatuit aceasta antologie, prefata si nota asupra editiei - adica Ion Mircea.

Nora Iuga - Sapunul lui Leopold Bloom. Editura Polirom
Editia a doua. Un volum despre care critica sustine ca apartine postmodernismului, textul sau mustind de citate si aluzii ce trimit cu gandul la autori si opere celebre. "Fidela textualismului, autoarea muta accentul din exterior spre ceea ce se intampla in imediata noastra apropiere, recurge la relatarea prin procedeul dicteului automat a succesiunii de ganduri, vise traite, obsesii, sperante, nelinisti culturale si existentiale. La fel ca in celebra plimbare a lui Leopold Bloom, cele doua planuri se deruleaza in paralel. De cele mai multe ori, un element exterior modifica radical directia gandurilor."

Gabrielle Wittkop - Necrofilul. Editura Trei
Traducere din franceza de Doru Mares. Prefata de Vasile Dem. Zamfirescu: "Gabrielle Wittkop - de unde stie o femeie atatea despre necrofilie, aceasta perversiune a barbatilor? - reuseste cu excelente mijloace literare sa ne introduca intr-o lume in care macabrul, grotescul, dezgustatorul, dar si suspansul si sentimentele cele mai gingase ne intampina la tot pasul. Transformat in observator al vietii necrofilului, cititorul care va reusi sa treaca de socul primelor cinci pagini va fi supus unei succesiuni de stari emotionale neobisnuite. (...) Autoarea ne sugereaza ca destinul tragic al personajului a fost hotarat de o intamplare din copilarie".

Linda Fairstein - Dansul mortii. Editura Tritonic
Linda Fairstein a condus timp de 20 de ani departamentul de infractiuni sexuale al procuraturii din Manhattan. Din 1994 incepe o serie de romane politiste in care o aduce in atentia cititorilor pe Alexandra Cooper, procuror, un alter ego al autoarei. In romanul de fata, o balerina faimoasa, Natalya Galinova, dispare in timpul unei reprezentatii de la Metropolitan Opera. Cadavrul ei este descoperit curand in sistemul de aerisire al Operei. Suspectii nu sunt putini: agentul balerinei, producatorul, fiica acestuia si directorul artistic al Operei. Traducere si note de Irina Popa si George Manu.

Jeannette Angell - Madam. Editura Quality Books
Nascuta in Franta, Jeannette Angell se stabileste in Statele Unite la 21 de ani, devine licentiata in istorie si doctor in antropologie. Parasita de iubit, care-i goleste contul personal, ajunge, dupa cum singura declara, sa practice prostitutia de lux. Cariera ei in industria placerii dureaza aproape trei ani si constituie materia prima pentru volumele Call girl. Memoriile unei dame de companie si Madam. Viata si afacerile unei matroane din Boston. A publicat pana in prezent sase carti, cea de fata fiind ultima, chiar in acest an. Subiectul: o tanara crescuta intr-o familie aristocratica din sudul traditionalist ajunge matroana uneia dintre cele mai populare agentii de call-girl din Boston. Traducere din limba engleza de Vlad Ionut Ursachi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO