Ziarul de Duminică

CARTEA IN 100 DE CUVINTE - SELECTIA Z.D.

CARTEA IN 100 DE CUVINTE - SELECTIA Z.D.
03.08.2007, 17:23 30

Dan Stanca - Noaptea lui Iuda. Editura Humanitas
"Am publicat pana acum 14 romane. Gurile rele spun despre mine ca as fi un grafoman care si-a pierdut busola. Fac literatura fantastica, dar mi-e groaza de fantasticul care scapa de sub control. Romanul Noaptea lui Iuda, cel mai voluminos dintre romanele mele de pana acum, pleaca de la evenimentele din 11 septembrie 2001 si incearca sa desluseasca sensurile oculte ale terorismului contemporan. Sunt doar actiuni criminale si absurde, exprima interese politice, sau e vorba de mult mai mult? Ce fel de fapturi sunt acelea care, fara sa pregete, aleg moartea?"

Gillian Flynn - Obiecte ascutite. Editura Tritonic
Este romanul de debut al autoarei. O tanara ziarista cu trecut in autoflagelare este trimisa in orasul natal din statul Missouri pentru a face un reportaj despre asasinarea unei fetite si disparitia alteia. Ajunsa aici, trebuie sa faca fata monstrilor trecutului, dar si celor ai prezentului: o mama distanta si zeflemitoare, o sora vitrega adolescenta precoce si insolenta, care pluteste intre droguri, sex si abuz emotional, dar si un criminal in serie. Gillian Flynn este critic de televiziune la revista Entertainment Weekly. Traducere si note de Raluca Stefan.

Saul Bellow - Henderson, regele ploii. Editura Polirom
Saul Bellow propune o abordare tragicomica folosindu-se de ideea calatoriei initiatice intr-un spatiu exotic. Cartea il are ca personaj principal pe milionarul Eugene Henderson, care trece prin criza varstei de mijloc. El exploreaza Africa si ajunge la doua triburi izolate. Dupa o scurta experienta cu oamenii unui prim trib, este capturat de al doilea trib, unde devine regele ploii, o pozitie majora in ierarhia tribului, dar si una deosebit de periculoasa. Eugene Henderson ramane unul dintre personajele memorabile ale lui Bellow. Traducere din limba engleza si note de Vali Florescu.

Sudhir Kakar - Ascetul dorintei. Un roman despre Kamasutra. Editura Trei
Sudhir Kakar este cel mai renumit psihanalist indian contemporan. Romanul Ascetul dorintei este o reconstituire a vietii lui Vatsyayana, autorul Kamasutrei (tradusa, de altfel, de Kakar intr-o noua cheie). Cultivand detaliile de epoca si facand referiri la istoria reala a vietii maestrului indian, cartea a fost tradusa in mai multe limbi. A tradus Kamasutra si a mai scris Shamans, Mystic and Doctors: A Psychological Inquiry into India and its Healing Traditions; Culture and Psyche, Ecstasy... Traducere din limba engleza de Gabriela Eftimie.

Sylvia Kristel - Goala. Editura Minerva
"N-am apartinut nimanui si regret. Nici tatalui meu, nici mamei mele. Barbatii au iubit trupul meu, era in visul lor, am vazut putine inimi, curtenii mei n-au avut fata, nu mi-au apartinut. Nimeni nu mi-a prins inima in maini, nu le-am dat-o. Am ratacit, am cautat, viata fugarita din camera in camera, abia trezita, extravaganta si bine oranduita, hibrida. M-am imprumutat, inchiriat, niciodata dat. Mi-am cautat tatal si nu l-am gasit niciodata. Mi-am cautat distrugerea, era aproape, aici. (...) Am vrut sa fiu privita si nu au facut decat asta." Traducere de Aurelia Maria Ulici.

C.Th. Ciobanu - Jurnal itinerant, 1-3. Editura Aristarc
Primele trei volume dintr-un proiect liric extrem de ambitios, intitulate Pasul pe nu, Inger in gerunziu si La vama virgulei, surprind cititorul prin temeritatea si tenacitatea autorului. Acesta scrie in fiecare zi cate un poem, revenind apoi asupra lui, la date diferite. Dupa cum arata criticul Mircea Martin, "pagina alba il obsedeaza, il terorizeaza, dar nu in sensul mallarmean al hartiei aparate si interzise in acelasi timp de propria-i imaculare, ci, dimpotriva, ca o amenintare a salbaticirii datorate nescrisului, neinnegririi ei cu literele poemului ordonator."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO