Ziarul de Duminică

CARTEA IN 100 DE CUVINTE - SELECTIA Z.D.

CARTEA IN 100 DE CUVINTE - SELECTIA Z.D.
27.07.2007, 20:51 14

Andrei Codrescu - Un bar din Brooklyn. Nuvele si povestiri. Editura Ideea Europeana
Volumul cuprinde douasprezece texte, intre care si cel care da titlul cartii. Traducere si prefata de Rodica Grigore: "Interesant este faptul ca autorul insusi insista a privi aceste povestiri ca fiind, in primul rand, creatiile unui poet, orb intru catva, ca multi poeti, asadar ghicindu-si drumul catre proza la capatul bajbaielilor proprii, dar realizand pe de-a-ntregul, de asemenea, ca exista in viata si lucruri care nu incap in poezie decat extrem de sumar. (...) Fundamental ramane faptul ca lui Andrei Codrescu ii place sa povesteasca, sa spuna de fiecare data cate o poveste".

Teodor Baconsky - Turn inclinat. Fragmente de arheologie profetica. Editura Curtea Veche
Textele reunite in acest volum provin din rubrica omonima sustinuta de cativa ani in Dilema veche, dar si din alte surse, precum suplimentul "LA&I". Sunt grupate in mai multe parti: Ganduri, Oameni, Locuri, Carti, Europa crestina. "Daca am ferit aceste texte de umbra arhivelor e pentru ca in ele palpita nevoia cautatorului de a fi solidar cu lumea si - acolo unde cuvantul izbuteste - nevoia lumii de a se impartasi, pana la ultima picatura, din vinul lui Hristos."

Miguel de Unamuno - Jurnal intim. Editura Polirom
Jurnalul intim este o opera postuma a marelui ganditor spaniol si concentreaza toate nuantele framantarilor religioase ale lui Unamuno, aceleasi, in fapt, din copilarie si pana la sfarsitul vietii, dar cu accent, in aceste pagini, mai cu seama pe valorile catolice, pe care ulterior le va contesta partial sau si le va revizui. Documentul cardinal il reprezinta cele cinci caiete (dintre octombrie 1897 si ianuarie 1912), de dimensiuni inegale, publicate mult timp dupa moartea autorului, abia incepand cu 1957. Traducere din spaniola, note si cuvant inainte de Sorin Marculescu. Editia a doua.

Radu Ciobotea - Aparatorii. Vol. I Ultimul meterez. Vol. II O fereastra de timp. Editura Cartea Romaneasca
Un senzational roman cinematografic care dezvaluie secretele istoriei nescrise din epoca lui Stefan cel Mare. Autorul s-a nascut in 1960, a fost redactor la publicatiile Flacara, Expres Magazin si Evenimentul zilei. In perioada 1991-1999 a fost corespondent de razboi pe fronturile din Slovenia, Croatia, Bosnia si Kosovo. In 2004, a devenit doctor in literatura comparata, in cadrul Universitatii "Babes-Bolyai" din Cluj-Napoca si in cadrul Universitatii d'Artois din Arras, Franta. In prezent, este redactor-sef al saptamanalului Diaspora romaneasca (Londra).

G.K. Chesterton - Omul care era Joi. Un cosmar. Editura Humanitas
Considerata unanim drept capodopera lui Chesterton, acest mic roman publicat in 1908 este greu de clasificat. Spune povestea lui Syme, un poet si politist infiltrat intr-un grup de anarhisti care ajunge sa fie ales in Consiliul Central al Anarhistilor, numiti dupa zilele saptamanii si care planuiesc sa arunce lumea in haos. Syme si alti cativa care i se alatura incearca sa salveze lumea de aceasta nebunie. "Era un soi de fantezie foarte melodramatica - spune autorul despre carte - dar avea in ea o anume idee: descria grupul ultimilor aparatori ai ordinii luptand impotriva a ceea ce parea a fi lumea anarhiei." Traducere din engleza de Catalin Sturza.

Tatiana Dragomir - Fotograme. Casa Cartii de Stiinta
"In conditiile unei circulatii normale a cartii romanesti arata Irina Petras - Fotogramele Tatianei Dragomir ar fi, neindoielnic, un best-seller. Excelent ochiul prozatoarei si uimitor slujit de cuvintele gata sa se muleze pe cele mai infime detalii incarcate de sens existential. (...)Vocile romanului, cele mai multe feminine, traduc psihologii diverse si complicate. Cititorul se lasa purtat intr-o lume forfotind de limbaje si gesturi, toate pe cat de insignifiante, pe atat de memorabile, de 'grele', gata sa faca si chiar facand sens. Ca-n Dimineata pierduta a Gabrielei Adamesteanu, de pilda."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO