Ziarul de Duminică

CARTEA IN 100 DE CUVINTE - SELECTIA Z.D.

CARTEA IN 100 DE CUVINTE - SELECTIA Z.D.
13.07.2007, 22:13 28

Gustave Flaubert - Dictionar de idei primite de-a gata. Editura ART
Flaubert despre cartea proprie: "Cititorul va afla, in ordine alfabetica, si cu privire la toate subiectele posibile, tot ceea ce trebuie sa spuna in societate pentru a se purta dupa cum cere buna-cuviinta si a fi pe placul tuturor". Dictionarul a fost scris intre 1850 si 1880, ca apendice la romanul Bouvard et Pecuchet. Este un repertoriu, catalog, compendiu de teme, de termeni de sintagme specific flaubertiene, un fel de cheie universala de lectura a operei scriitorului. Traducere din limba franceza, prefata si note de Irina Mavrodin.

Olga Grushin - Viata din visele lui Suhanov. Editura Leda
La 56 de ani, Anatoli Suhanov are tot ceea ce isi poate dori un om. Cu aproape douazeci si cinci de ani in urma, el si-a vandut existenta precara de stralucit artist neconventional pentru confortul material al unui inalt functionar sovietic. Odinioara crea arta, acum o cenzureaza. Schimbarile de la Kremlin il trezesc, vise demult uitate incep sa-l bantuie. Un roman al alegerilor care plamadesc o viata. Cartea se afla pe lista primelor zece ale anului 2006 alese de Washington Post. Traducere de Irina Bojin. Prefata de Ilinca Anghelescu.

Pierre Boulle - Arheologul si misterul lui Nefertiti. Editura Humanitas
Pierre Boulle a murit in 1994. La cinci ani dupa moartea lui, se descopera in arhiva familiei douazeci de mii de pagini inedite. Sunt aproape ilizibile, dar din acestea iese la iveala romanul de fata, publicat in Franta in 2005. Actiunea se petrece in Egipt. Un arheolog veritabil si unul inchipuit incearca sa descifreze in zilele noastre fapte petrecute acum 3.000 de ani. Calatoria in spatiu se transforma, prin reconstituire, intr-una in timp, incarcata de neprevazut. Povestea este palpitanta, plina de mister. Traducerea din franceza e semnata de Daria Laura Barsan.

Judith Merkle Riley - Stapanul tuturor dorintelor. Relicva magica. Editura Allfa
Actiunea se petrece la Paris, in 1556. Astrologul reginei Caterina de Medici, profetul Nostradamus, a prezis un secret groaznic: pentru a scapa de amanta sotului ei, regina incearca sa obtina Capul nemuritor al lui Menander, Stapanul Tuturor Dorintelor. Planurile ii sunt amenintate de o tanara poeta curajoasa, Sibille Artaud de la Roque, care a intrat in posesia lui Menander si este ispitita sa-si indeplineasca mai intai propriile dorinte. Insa numai Nostradamus stie ca obiectul este blestemat. Traducere de Veronica Serbanoiu.

Tom Eaton - Codul cavalerilor. Editura Tritonic
S-a spus despre aceasta carte ca este cea mai buna parodie dupa Codul lui Da Vinci. CC Langa, detinator al Premiului Nobel, fizician, specialist in semiotica, zeu al dragostei, este chemat sa cerceteze o crima misterioasa la Galeriile Nationale din Cape Town. Acolo devine tinta principala
a unui complot misterios, care va schimba destinul istoriei pentru totdeauna. Descris de critici ca fiind "cea mai importanta figura literara a orasului Kenilworth in ultimii patru sute de ani", Tom Eaton este scriitor, ziarist si om de stiinta. Traducerea si notele sunt realizate de Raluca Stefan.

Paul Cernat - Contimporanul. Istoria unei reviste de avangarda. Institutul Cultural Roman
Tanarul critic Paul Cernat a realizat o monografie docta, reprezentand extensia catorva capitole dintr-o lucrare mai ampla: Primul "val" avangardist romanesc si complexul periferiei. Autorul incearca - si reuseste - sa puna in evidenta "un 'avangardism' moderat, tolerant, ecumenic si constructiv, cu radacini intr-o traditie 'vie', dinamica; un estetism ironic si pluralist, chiar 'eclectic', dar nu nevertebrat, o deschidere avizata, critica spre noutatea radicala, lipsita de dogmatisme inguste si de entuziasme facile (...), un democratism emancipator".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO