Ziarul de Duminică

CARTEA IN 100 DE CUVINTE - SELECTIA Z.D.

CARTEA IN 100 DE CUVINTE - SELECTIA Z.D.
06.07.2007, 19:03 22

Valeriu Cristea - Dictionarul personajelor lui Dostoievski. Editura Polirom
Editia de fata cuprinde si ordoneaza, intr-un singur volum de aproape 1000 de pagini, cele doua volume anterioare dedicate de Valeriu Cristea personajelor dostoievskiene. Dictionarul cuprinde absolut toate personajele dostoievskiene din 11 opere importante: personaje principale si secundare, permanente si episodice, inclusiv cele reduse la o voce. Dictionarul are un dublu caracter: biografic si critic. E astfel refacut intregul traseu al vietii personajelor si poate fi urmarita semnificatia simbolica a unor amanunte. Interpretarea critica se bazeaza pe o vasta exegeza.

Gellu Naum - Vasco da Gama si alte poeme/Vasco da Gama and other poems. Editura Humanitas
Gellu Naum este poate ultimul suprarealist, in sensul propriu al cuvantului, mai ales ca suprarealismul ca experiment colectiv a cunoscut un sfarsit prematur in Romania, odata cu venirea comunistilor la putere. Volumul cuprinde poeme din Drumetul incendiar (1936), Vasco da Gama (1940), Culoarul somnului (1944), Heraclit (1958), Triunghiul domesticit (1968), Legatura cu lucrurile (1980), Schimbarea lucrurilor (1990). Editie bilingva romana-engleza. Introducere si traducere de Alistair Blyth.

Hermann Broch - Vrajirea. Editura Leda
Unul dintre cele mai mari romane ale secolului XX este tradus acum pentru prima oara in limba romana. Povestea se petrece intr-un sat din Tirol in care taranii, subjugati de un strain ciudat, fanatic, Marius Ratti, ajung sa ucida o fata. Acesta promite locuitorilor din straturi sociale si generatii diferite implinirea sperantelor si dorintelor lor celor mai ascunse. Profitand de contradictii, militarizand tineretul, persecutand minoritatile, prezicand o superioritate materiala a satului fata de satele vecine, provocand deliruri in masa, el preia puterea. Traducere si prefata de Corneliu Papadopol.

Lisa Scottoline - Zambet ucigas. Editura Tritonic
Lisa Scottoline este un autor american celebru de romane politiste. Cartile ei au fost traduse in 25 de limbi. A fost avocat si a renuntat la avocatura pentru scris. Din 1981 a publicat 13 romane. In cel de fata, eroina primeste un telefon inspaimantator, apoi zareste o umbra pe sub usa biroului. Cand un avocat este omorat, incepe sa creada ca sinuciderea unui american de origine italiana, cazul la care lucra, s-ar putea sa fie mai mult decat o poveste. "Zambet ucigas este cartea pentru care m-am nascut" - declara Lisa Scottoline. Traducere si note de Cezara-Maria Pastrav.

Pio Baroja - Peripetiile lui Shanti And'a. Editura Curtea Veche
Cu acest roman se deschide ciclul naratiunilor lui Pio Baroja inchinate marii. Cotat ca un roman clasic de aventuri, o capodopera a genului, el se doreste totoodata un omagiu adus Tarii Bascilor si locuitorilor ei. Expeditii cu pirati, aventuri romantice, curaj. In centru, figura lui Santiago And'a contureaza tipul marinarului basc, curajos si totodata chibzuit. In jurul acestuia graviteaza existentele unei multimi de personaje aureolate de legenda. And'a intruchipeaza individualismul neimblanzit si dragostea de libertate a autorului. Traducere din spaniola si prefata de Andrei Ionescu.

Daniel Cristea-Enache - Convorbiri cu Octavian Paler. Editura Corint
Ultimele convorbiri cu Octavian Paler, un volum din care Ziarul de Duminica a oferit cititorilor o avanpremiera. "Aproape fiecare propozitie scrisa ori rostita de Octavian Paler - arata autorul - se intiparea in memorie si in constiinta, facandu-te sa gandesti si sa-ti pui intrebari. Cand interlocutorul lipseste, Octavian Paler si-l creeaza, dedublandu-se si purtand pasionante dialoguri interioare. Mi se pare inutil sa caut, in dialogul acesta, o sintagma pe care s-o plasez in titlul cartii. Recomandarea cea mai buna este chiar numele autorului cu majuscula, care a compus-o la patru maini."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO