Ziarul de Duminică

CARTEA IN 100 DE CUVINTE - SELECTIA Z.D.

CARTEA IN 100 DE CUVINTE - SELECTIA Z.D.
29.06.2007, 17:46 19

Academia Romana - Dictionarul general al literaturii romane. Vol. 5. P-R. Editura Univers Enciclopedic
Elaborat, ca si precedentele patru volume, de institutele Academiei Romane, sub coordonarea acad. Eugen Simion, volumul al cincilea al Dictionarului general al literaturii romane nu cuprinde decat doua litere, dar peste 800 de articole titlu, ilustrate prin scriitori - prezentati pe baza unor coordonate esentiale (viata, opere, repere bibliografice), reviste literare, curente literare, institutii literare. Editorii arata ca au avut in vedere si informatia de ultima ora. Volumul are 240 de ilustratii.

Philippe Grimbert - Un secret. Editura Trei
Ce se intampla cand un baietel care traieste in umbra unui frate imaginar descopera ca acesta a existat cu adevarat? Cand un teribil secret de familie, care a distrus deja mai multe vieti, ameninta sa bulverseze intregul univers al unui adolescent aflat deja in conflict cu sine si cu lumea din jur? Romanul acesta s-a vandut in Franta in 500.000 de exemplare, a fost publicat in alte 20 de tari, a primit trei premii literare. Autorul - al carui bunic a fost roman si a parasit tara cand avea 18 ani pentru a scapa de persecutii - este un psihanalist cunoscut. Traducere din limba franceza de Mioara Izverna.

Vasili Grossman - Panta rhei. Editura Humanitas
Scriitorul Vasili Grossman a dobandit faima dupa moarte (1964). Romanul sau Viata si destin a aparut intai in Occident, iar in Uniunea Sovietica abia in 1988. Povestirea Panta rhei (Totul curge) a fost publicata in revista moscovita Oktiabr in 1989 si a avut parte de un imens succes, dar si de un rasunator scandal. Prin viata si intalnirile, amintirile si meditatiile lui Ivan Grigorievici, eroul principal proaspat intors din lagar, Grossman descrie intregul sistem concentrationar, radacinile lui vechi si cauzele lui recente. Traducere din rusa de Janina Ianosi. Prezentare si note de Ion Ianosi.

Kate Atkinson - Istorii de caz. Editura Leda
Istorii de caz se deruleaza in jurul a trei tragedii de familie. Intreaga poveste poarta marca violentei si duritatii. Un oarecare mister continua sa planeze asupra ei chiar si atunci cand ai impresia ca ai aflat totul. Numeroase detalii, portrete complexe si realiste, descrieri, conversatii si ganduri intime, salturi in timp, destine tragice - totul e bine dozat. Dincolo de aspectele dramatice ale vietii, cum ar fi incestul nedescoperit la timp si cu atat mai cumplit, in Istorii de caz se strecoara si o doza de umor si cinism, uneori purtand o masca suprarealista. Traducere si note de Sorin Ghergut si Andreea Pulpea.

Marguerite Yourcenar - Cu ochii deschisi. Convorbiri cu Mathieu Galey. Editura Curtea Veche
Desi celebra, Marguerite Yourcenar a ramas oarecum necunoscuta, nu s-a straduit sa-si asigure un loc in gazete, nici in manualele de literatura, n-a urmat moda. De aceea, o carte de convorbiri precum cele cu Mathieu Galey, distins critic literar, venit s-o asculte in America, unde scriitoarea si-a trait ultimii ani din viata, este foarte bine venita. Ganduri despre tara ei de origine, Belgia, despre cea adoptiva, Franta, despre razboi, viata, moarte, frica, sex, homosexualitate, politica, feminism. O carte ca putine altele. Traducere din limba franceza de Elena Bulai.

Eugen Istodor - Cartea vietii mele. Sulea 31, N 3, sc. 2. Cu ocazia comunismului. Editura Polirom
E o carte de istorii orale despre socialism sau ce-ti mai ramane de facut daca, facand o banala documentare despre viata in comunism pe scara copilariei tale de bloc, descoperi ca esti adoptat? Intervievandu-si vecinii si rudele, autorul isi reface, din fragmente dispersate, propria viata, suind si coborand verticala societatii in care s-a nascut. "Mi-am pierdut inocenta stand de vorba cu tantile printre fustele carora am crescut. Scriind aceasta carte, am patit-o, dus de nas de povestile femeilor din bucataria rosie a mamei."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO