Ziarul de Duminică

CARTEA IN 100 DE CUVINTE - SELECTIA Z.D.

CARTEA IN 100 DE CUVINTE - SELECTIA Z.D.
22.06.2007, 15:20 15

Henryk Sienkiewicz - Cavalerii teutoni. Editura Leda
Un roman istoric celebru, aparut in 1900, care descrie eforturile comune ale polonezilor aliati cu lituanienii impotriva cruzilor si hraparetilor cavaleri ai crucii. Infrangerea acestora in lupta de la Grunwald, in 1410, una dintre cele mai mari batalii ale Evului Mediu, intruneste lectia unui simbol care prevesteste insuccesul oricarei politici de deznationalizare a poporului polonez, indiferent de argumentele si mijloacele intrebuintate. Cartea a fost tradusa in 19 limbi, din care nu lipsesc cele universale. Traducere, prefata si note de Stan Velea.

Mariana Bojan - Povestiri bologheze. Editura Limes
"Zilele, dar mai cu seama noptile mele la Bologa sunt darul pe care mi-l trimit zeii drept recompensa pentru acele clipe ale copilariei cand mi se cerea sa fiu om. Acum, Demiurgul imi cere sa fiu copil, sa traiesc cu puritatea si credulitatea inocentei ceva ce ti se da cu mai multa sau mai putina zgarcenie: longevitatea iubirii." Debutand cu aceasta marturisire de credinta, volumul se revendica din fabulosul universului rural, transfigurat de sensibilitatea unui poet/ pictor care isi descarca poverile sufletului intr-o succesiune de proze scurte, unde epicul si liricul se intrepatrund cu subtilitate.

Andrei Muresanu - Publicistica. Editura Eikon
Cele doua volume ale antologiei realizate de Ion Buzasi, care semneaza si prefata lucrarii, reunesc articolele culturale si sociale ale revolutionarului pasoptist. Publicistica sa reprezinta o continuare generoasa a programului iluminist profesat de reprezentantii Scolii Ardelene. Incalzit de vibratiile de adanc patriotism ale unor idei pe care le vom reintalni mai tarziu in articolele de indrumare literara ale lui Nicolae Iorga si in poeziile lui Octavian Goga, scrisul sau a reprezentat un moment semnificativ in arena publica a confruntarilor de idei din epoca. Tabelul cronologic, glosarul si bibliografia care completeaza sumarul volumelor pun la indemana celor interesati un bogat material de studiu.

Angelus Silesius - Calatorul heruvimic. Editura Humanitas
Cele sase carti de rime ale lui Johannes Angelus Silesianul (Johannes Scheffler) au aparut sub titlul Calatorul heruvimic in 1675. Sunt meditatii despre lume si Dumnezeu care au atras atentia unor mari filosofi. La noi, cel dintai care a tradus un distih de Angelus Silesius a fost Titu Maiorescu. Aceasta este prima intalnire a cititorului roman cu figura misterioasa a lui Angelus Silesius. Cartea intai, cea care este tradusa aici, este cea mai indrazneata si mai omogena. Editie bilingva, traducere, date biografice, note, variante si postfata de Ioana Parvulescu. Editia a doua.

Danila Comastiri Montanari - Mistere in Roma antica. Publius Aurelius 5. Spes, ultima zeita. Editura Allfa
Un nou volum in seria Mistere in Roma antica. Publius Aurelius, din care au aparut pana acum Cave canem, Morituri te salutant, Parce sepultro si Cui prodest?. In decorul lumii romane a secolului I d.H., reconstituit cu rigoarea istoricului si cu inefabilul pitoresc al artistului, inteligentul, cultivatul si bogatul senator Publius Aurelius Statius este pus sa dezlege misterele unor crime terifiante. Un detectiv in toga care nu are de ce sa-l invidieze pe Sherlock Holmes.

Shaul Carmel - Cavaler al Ordinului Vesniciei. Editura Cronica
Bibliografia lirica a lui Shaul Carmel atinge cu acest volum o culme a revelatiei personale. "Batranul evreu din mine - scrie Ioan Holban intr-o calda prefata - e poetul insusi care (isi) exploreaza toate vietile de dinainte de viata si moartea de dinainte de a se fi nascut, traind (iar nu reconstruind) toata istoria evreilor; este insotit pe aceasta cale de cuvant si de cantarea harpei. Poezia lui Shaul Carmel este religioasa in felul Psalmilor lui David; e poezie si rugaciune, adica; sau, altfel, e o poezie care se iveste din asumarea sensului profund al rugaciunii: acela de a fi in gand cu Dumnezeu". Postfata de Valeriu Stancu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO