Ziarul de Duminică

CARTEA IN 100 DE CUVINTE - SELECTIA Z.D.

CARTEA IN 100 DE CUVINTE - SELECTIA Z.D.
15.06.2007, 16:47 29

Ioan Es. Pop - no exit. Editura Corint
Un volum remarcabil, care reuneste texte din volumele Ieudul fara iesire, Porcec, Pantelimon 113 bis, Podul si petrecere de pietoni. Poemul liminar a fost preluat din ciclul confort 2 imbunatatit, scris in colaborare cu Lucian Vasilescu, iar textul-epilog dintr-o carte-obiect intitulata si cei din urma vor fi cei din urma. "Scriu numai o litera pe zi. atata pana dau de mine. restul/ e tacere. Nicio scriere nu se compara cu asta. apoi,/ pana se vindeca pielea deasupra, scriu in palma, cu scrisul pe dos./ de asta m-a parasit nevasta: scrisul e dureros." Antologie si prefata de Dan C. Mihailescu.

Lucian P. Petrescu - Vedere spre curtea interioara. Editura Cartea Romaneasca
Acest prozator banatean, nascut in 1956, este medic primar cardiolog, conferentiar universitar si doctor in stiinte medicale. A publicat pana acum patru carti de literatura (pentru doua a obtinut premiul de proza al Filialei Timisoara a Uniunii Scriitorilor) si cinci monografii de specialitate medicala cardiologica, pentru una dintre ele obtinand Premiul Academiei Romane. Cartea de fata este, de fapt, un fel de volum al doilea al romanului Haosul, publicat in 1998. Lucian P. Petrescu scrie o proza dificila, care selecteaza drastic cititorii solicitandu-le o disponibilitate mult peste medie.

Isabel Allende - Tara mea inventata. Memorii. Editura Humanitas
Datorita harului literar, amintirile din copilarie ale lui Allende devin parca ale noastre si redescoperim odata cu ea casa parinteasca, figura emblematica a bunicului, ceremonialul meselor, complicatele legaturi de rudenie si ritualuri ale vietii cotidiene, dar si zbuciumata si tragica istorie a tarii ei, Chile, exilul familiei si neincetata cautare a fericirii pe meleaguri straine. Isabel Allende este nepoata fostului presedintele chilian de stanga, Salvador Allende, asasinat in timpul loviturii de stat din septembrie 1973. Traducere din spaniola de Cornelia Radulescu.

Gabriela Gavril - Fiecare cu Budapesta lui. Editura Polirom
O fresca universitara in care poate fi lesne recunoscuta orice institutie de acest tip din Romania. Povestea grupeaza o serie de personaje caracteristice spatiului universitar, unele de un umor involuntar, altele de-a dreptul dramatice. Scenele care construiesc intregul prezinta amanunte din viata cate unuia dintre personaje, iar textele au un moralism temperat foarte bine de umorul situatiilor. O nota aparte o da ironia naratorului, detasarea lui subliniata si prin observatii uneori malitioase, alteori grave. Romanul Fiecare cu Budapesta lui reprezinta debutul editorial al autoarei.

Constanta Buzea - Facutul meu cuvantul/ Mon sort le mot. Editura Grinta
Editia bilingva cuprinde 50 de poeme ale Constantei Buzea, selectate si traduse in franceza de Miron Kiropol, el insusi poet si traducator de mare har, care realizeaza aceasta transpunere printr-o stralucita capacitate empatica si osmotica. Rezultatul, asa cum noteaza in prefata Andrei Zanca, "este asemanator celui dintr-un dans, in care cei doi parteneri isi "inventeaza" in deplina sincronizare, netulburati de vreo impunere, pasii necesari intr-o armonie fluida si simbiotica: rostirea romaneasca se reintoarce in franceza intr-o mladiere congeniala de ecou. Textele curg firesc intr-o descindere launtrica cu toate antenele sensibilizate".

Marian Nazat - Romania oranj. Editura RAO
Inca un volum de eseuri (primele trei s-au numit Starea de anormalitate, vol. I. vol. II, Romania de-a-ndoaselea). Prefata de Lucian Avramescu; "Ce scrie saptamanal Marian Nazat? Unii o numesc coloana editoriala. Altii, tableta. Unii, articol de analiza. Nu o data scrierea lui se inrudeste cu pamfletul. Sa fie uneori poem in proza? Unde sa incadrez pribegiile, bejenia sufletului intr-o lume aglomerata si strivita de singuratati?" Cartea este presarata cu personaje si evenimente din viata politica, sociala si culturala a Romaniei de ieri si de astazi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO