Ziarul de Duminică

CARTEA IN 100 DE CUVINTE - SELECTIA Z.D.

CARTEA IN 100 DE CUVINTE - SELECTIA Z.D.
18.04.2008, 19:30 22

Martin Page - O perfecta zi perfecta. Editura Humanitas
O zi ca oricare alta din viata unui angajat la o mare companie perfecta. O zi in care visezi (cioranian) la sinucidere si o indeplinesti in cele mai sangeroase moduri posibile... in minte. Un tanar care seamana putin cu eroul din M-am hotarat sa devin prost, dar cu un alt handicap: imaginatia. Ca sa corespunda, la serviciu, tiparului de angajat ideal, are chiar si o familie "de inchiriat". Dar, orice ar face, lumea in care traieste pare a fi mereu intr-un stanjenitor contratimp cu el. Traducere din franceza de Marina Vazaca.

Ioan Grigorovici - Anii risipiti. Nuvele si poezii. Editura Universal Dalsi
Ioan Grigorovici (1891-1967) a studiat Politehnica la Berlin, a predat la Academia Militara mai multe discipline tehnice, precum si la Facultatea de Arhitectura si la Politehnica din Bucuresti. Dupa al doilea razboi mondial este deposedat de toate bunurile materiale si lucreaza ca tehnician cu un salariu de muncitor pe diverse santiere din tara. In aceasta perioada a inceput sa scrie. Prozele si versurile din acest volum sunt stranse si publicate de fiica sa, Mirela Grigorovici. Volumul cuprinde o seama de amintiri grupate sub titlul Ani risipiti, sapte nuvele si unsprezece poeme.

Aurel Rau - Poem ligur. Editura Napoca Star
Rod al unei burse de creatie in Italia, la Bogliasco, volumul reuneste 30 de sonete, compuse sub semnul frumusetilor tarmului ligur. Constrangerile poetice ale genului il stimuleaza pe autor la subtilitati in filigran, la metafore de o mare expresivitate, la ingenioase jocuri de limbaj. Un ceas la Pisa, Portofino, Casa lui Columb, Flanari Bogliasco, Cinque Terre sunt tot atatea repere lirice ale unui itinerar nu atat geografic, cat spiritual de mare rafinament. Cartea se incheie cu un delicat omagiu adus lui Giacomo Da Lentino, "inventatorul" sonetului, "acest cu opt roti, clar,/De sase cai tras, al lui Phoebus car".

Mircea Zaciu - Interviuri. Editura Limes
Volumul reuneste interviuri acordate de Mircea Zaciu incepand din anii '70 si publicate atat in revistele literare ale vremii, cat si in diferite volume. Ingrijitorul editiei, Gratian Cormos, selecteaza, de asemenea, o serie de texte difuzate la posturile romanesti de radio sau la radio Europa libera si aparute postum. Semnul sub care poate fi asezata aceasta importanta si necesara restituire literara poate fi rezumat de titlul interviului realizat de Marta Petreu si aparut in vara anului 1993 in revista Apostrof: "Chiar in deriziune, in autoironia noastra, in disperarea noastra e iubire. Oricat am nega-o sau ne-am lepada de ea".

Dan Damaschin - Denecuprinsul. Editura Casa Cartii de Stiinta
Antologie de autor care reuneste poeme incepand cu momentul debutului, volumul Intermundii aparut in 1975, si pana la Rugaciunile pictorilor din 2005. "Dan Damaschin a avut, in fond, ce si-a dorit: o ostentativa, marcata singularizare - il caracterizeaza in Referintele critice din final Al. Cistelecan. El este propria sa generatie - fara vecini, fara neamuri, fara cauzasi, in dispretul oricarei gregaritati a poeticului... Dintr-o unica radacina se inalta la Dan Damaschin furoarea si ferventa, maledictia si rugaciunea. Putine experiente romanesti pun poemul cu atata tenacitate si patos, cu atata paroxism, intr-o relatie neconcesiva cu transcendentul."

Adam Puslojic - Negledus. Editura Karta-Graphic
Un volum lucrat, cumva, la patru maini: ale poetului sarb si ale marelui sau prieten Nichita Stanescu. "Flagrant romantic in gesticulatie - nota acesta acum un sfert de veac -, asemanarea lui fizica cu Chopin m-a tulburat si, reintalnindu-l dupa mai bine de un an de la prima noastra cunostinta, l-am regasit mai fantasmagoric inca si mai sentimental. (...) Nascut pe Valea Timocului unde se vorbeste romaneste, poetul a invatat din copilarie limba noastra. Perfectionandu-si-o prin lecturi, s-a lasat fascinat de literatura romana, si astazi (pe langa stihurile sale inflacarate, scormonind valorile mitologice ale folclorului sarb), traduce pasionat si consecvent din lirica noastra contemporana si clasica."




Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO