Ziarul de Duminică

CARTEA IN 100 DE CUVINTE - SELECTIA Z.D.

CARTEA  IN 100 DE CUVINTE - SELECTIA Z.D.
11.04.2008, 18:47 18

Andrei Kurkov - Legea melcului. Editura Curtea Veche
Dupa Moartea pinguinului, roman de mare succes, partea a doua a povestii gazetarasului Viktor Zolotariov urmarit de mafia ucraineana pana la Polul Sud nu pare mai prejos. De data aceasta Viktor sfarseste prin a-si gasi o slujba compunand discursuri pentru un politician cinic si organizand cascadorii media dintre cele mai halucinante - printre care o donatie de proteze pentru un grup de handicapati, proteze subtilizate de la un fond de ajutorare a copiilor din Rwanda si evident mult prea mici. Cartea este o noua radiografie a lumii postsovietice. Traducere din limba rusa si note de Antoaneta Olteanu.

Jean d'Ormesson - Vama Marii. Editura Minerva
Cartea este un dialog romanesc intre doua spirite din alte lumi, cel al naratorului, mort chiar la inceputul cartii ("In ziua de 26 iunie, cu putin inainte de amiaza, mi s-a intamplat un lucru pe care nu-l voi uita niciodata: am murit.") si un spirit extraterestru, un fel de Mic Print, plecat de pe planeta Urql in misiune de cercetare galactica. Cele doua spirite, A si O, se intalnesc la Venetia, iar naratorul accepta sa redacteze un "raport" succint despre Pamant si locuitorii sai, din care semenii lui A, de pe planeta Urql, sa afle ca omul este centrul si singurul rost al universului. Romanul a fost distins cu Marele Premiu LTL Lire si cu Premiul Hassan II des Quatre Jurys (1995). Traducere de Toader Saulea.

Simon R. Green - Tanguirea privighetorii. Editura Vremea
In Zona Intunecata, neobisnuitul continua. Si cautarile lui John Taylor, de asemenea. De data aceasta, la Grota lui Caliban, o noua cantareata face victime cu cantecele ei intunecate, triste, incarcate de suferinta. Rossignol apare pe scena cu rochia si buzele ei negre, fanii se inghesuie si aplauda frenetic, dar la finalul spectacolului nu putini sunt cei care se sinucid. In spatele acestui mister, se ascund afaceri si iubiri vechi de un secol, tradari, magie si neprevazut. Printre morti care nu sunt morti si printre vii care nu sunt vii, John Taylor trebuie sa atace si sa se fereasca, sa supravietuiasca si sa dezlege si de data aceasta misterul. Traducere din limba engleza de Sorana Graziella Cornea.

Barry Unsworth - Un mister medieval. Editura Leda
La sfarsitul secolului al XIV-lea, un tanar cleric razvratit intalneste un grup de actori itineranti si isi inmulteste pacatele alaturandu-li-se. In targusorul in care poposesc pentru un spectacol, se deruleaza o drama: o tanara urmeaza sa fie spanzurata pentru omorarea unui baiat de 12 ani. Actorii vor juca si ei o piesa despre omorarea lui Thomas Wells si realizeaza ca adevarul despre moartea acestuia nu a fost inca descoperit. Romanul a fost ecranizat in 2003, in regia lui Paul McGuigan, cu Paul Bettany, Marian Aguilera si Trevor Steedman. Traducere de Cristian Baciu.

Adrian Oprescu - Varul Alexandru si alte povesti adevarate. Editura Humanitas
Autorul este prezentat intr-o prefata de Gabriel Liiceanu, care recunoaste ca-i este ruda. L-a intalnit dupa razboi cand, tanar student fiind, varul Alexandru a fost arestat si a ajuns la Canal. In 1975, a reusit sa ajunga la Paris, unde, la 45 de ani, a luat viata de la capat, si-a incheiat studiile si a ocupat o functie onorabila intr-o fundatie. S-a pensionat in 1994. In ultimii ani, socotind ca are ce spune pe marginea celor traite, a simtit nevoia sa scrie. La 77 de ani a oferit spre publicare editurii Humanitas primul sau manuscris, cartea de fata. "Citind cartea varului meu, aveam senzatia ca obtinusem codul fiintei lui."

Bogdan O. Popescu - Poeme in loc de tutun. Editura Brumar
Un volum foarte elegant, cu 11 ilustratii de Mihai Zgondoiu. Intr-o empatica prefata, Florin Iaru scrie: "S-ar putea spune ca nu e serios sa pleci de la banalul act al abandonarii fumatului pentru a ajunge la poezie. Asta ar insemna sa ne intoarcem, iar, la radacinile teoretice ale poeziei. Ce e demn si ce e nedemn de a atrage atentia poetica? Dar daca autorul ar fi trebuit sa iasa din lumea intunecata/ scanteietoare a drogurilor? Era mai adecvat? Ori poate ispasind o crima, in noaptea de dinaintea executiei? Era mai nobil? Nu punctul (fumul) de plecare e important, ci sentimentul ca esti ori nu esti acolo."


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO