Ziarul de Duminică

CARTEA IN 100 DE CUVINTE - SELECTIA Z.D.

CARTEA IN 100 DE CUVINTE - SELECTIA Z.D.
04.04.2008, 18:42 20

Ana Selejan - Literatura in totalitarism. 1949-1951. Intemeietori si capodopere. Editura Cartea Romaneasca
Reeditare a primului volum dintre cele sase consacrate de autoare, profesoara la Facultatea de litere din Sibiu, literaturii in totalitarism. Editia a doua adaugita cu trei texte teoretice ale autoarei: despre proletcultism, despre realismul socialist (istoricul si manifestarile acestora in literatura romana) si despre apropierile si diferentierile dintre aceste directii si realitatile literare.

Milan Kundera - Testamente tradate. Editura Humanitas
Cu cat un scriitor sau un compozitor este mai mare, cu atat creste si tentatia interpretarilor abuzive: posteritatea risca sa-i falsifice opera de dragul scandalului biografic sau pentru a se conforma cliseelor artistice in vigoare. Aceasta e tema eseului de fata, pe care Kundera o dezvolta cu variatiuni, urmarind in paralel evolutia romanului si a muzicii, iar exemplele sale tin de rascrucea artistica a secolului XX. Criticii pot ignora ce e pur si simplu literatura intr-o povestire de Hemingway doar pentru a o citi in cheia vietii scriitorului, dirijorii pot opera taieturi in compozitiile lui Stravinski fiindca asa li se pare lor ca "suna" mai bine. Traducere din franceza de Vlad Russo.

Elena Lazar - Interferente literare romano-neoelene. Editura Omonia
Rod al unor preocupari constante ale autoarei (de la prima editie a Panoramei literaturii neoelene, aparuta in 1987, pana la cea mai recenta lucrare, Literatura neoelena in Romania, 2005), lucrarea pune in evidenta evolutia relatiilor culturale romano-elene, cu accent pe influentele reciproce dintre literaturile neoelena si romana. In paralel cu studii de sinteza (istoricul traducerilor romanesti din literatura neogreaca, al traducerilor grecesti din cea romana s.a.), este urmarit destinul pe sol romanesc al unor figuri reprezentative ale literelor neoelene, de la clasici pana la autori celebri ai secolului XX.

Ion Cristoiu - Prin dormitoarele Casei Albe. Note de calatorie satirice din strainatate. Editura Historia
Inca un volum din seria Lumea vazuta de un roman rupt in fund, care ne poarta prin locuri pe unde poate fiecare dintre noi ar vrea sa treaca: de la Parlamentul englez la Rio de Janeiro, de la Paris in Japonia, de la New York la Ecuator s.a.m.d. Cristoiu scrie spumos, cu umor si autoironie, convingandu-ne ca este un artist in arta povestitului. Volumul este pus sub un motto din Marin Preda: "Ceea ce poate sa intereseze in zilele noastre intr-o calatorie este daca ai patit ceva. Asta e tot". Se pare ca Ion Cristoiu a patit sau stie sa simuleze.

Anne Hebert - Kamouraska. Editura Leda.
Anne H?bert (1916-2000) este o scriitoare care a marcat literatura canadiana printr-o opera de mare amplitudine simbolica. Romanul de fata a obtinut in anul 1971 Premiul Academiei Regale din Belgia si pe cel al Librarilor. Actiunea este inspirata dintr-un fapt real, petrecut la mijlocul secolului al XIX-lea, in orasul Quebec. O femeie vegheaza ultimele clipe de viata ale sotului ei, isi retraieste propria viata si e coplesita de amintirea unei povesti tragice de iubire petrecuta in tinerete, o iubire pentru un alt barbat. Traducere de Marie-Jeanne Vasiloiu.

Nicolae Adam - Cum nu murim niciodata. Editura Jurnalul literar
Un poet remarcabil, aproape necunoscut. Desi a debutat in 1982, la selectiva editura Cartea Romaneasca, nu vom regasi numele lui Nicolae Adam printre semnaturile unanim prizate si puternic mediatizate astazi. Placheta de fata, scoasa la o editura "de nisa", ofera insa ocazia intalnirii cu un poet de foarte buna factura, postsorescian fara diminuarea propriei originalitati. O mostra: "Si i-au deschis pumnul/ si au vazut in palma lui ceva lucitor/ si s-au intrebat ce poate sa fie/ si ce cauta in mana lui/ bucata aceea de otel fara moarte/ Si unul mai in varsta le-a spus ce este,/ era o schija,/ ca o piatra rotunda de pe malul marii,/ dar o piatra cu dinti".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO