Ziarul de Duminică

CARTEA IN 100 DE CUVINTE - SELECTIA Z.D.

CARTEA IN 100 DE CUVINTE - SELECTIA Z.D.
28.03.2008, 15:26 29

Thornton Wilder - Ziua a opta. Editura Curtea Veche
Doua familii sunt dezbinate de o crima (aparenta asasinare a unui tata de catre celalalt) intr-un orasel minier din statul Illinois. Presupusul ucigas evadeaza miraculos chiar in ajunul executiei. Apoi, in sase lungi capitole, romancierul se misca inainte si inapoi in timp si exploreaza relatiile dintre cele doua familii, raporturile lor cu comunitatea si reactiile lor la bizarele evenimente. E un roman esential al literaturii americane moderne. Thornton Wilder a lucrat la carte douazeci de luni, departe de familie si prieteni, intr-un orasel de la frontiera cu Mexicul. A obtinut prestigiosul National Book Award in 1968. Traducere din limba engleza de Anca si Virgil Nemoianu.

Cele 10 porunci - Carte gandita si alcatuita de Marta Petreu. Biblioteca Apostrof
Marta Petreu a invitat 125 de scriitori sa comenteze una sau mai multe din cele zece porunci, in orice forma doresc. 27, apartinand tuturor generatiilor si tuturor scolilor, au raspuns anchetei revistei. Textele lor, de o extrema diversitate, se regasesc acum si in volum. "Mi-am pus aceasta intrebare de multe ori: cate porunci din cele zece as putea respecta cu adevarat? Care dintre porunci este cea mai grea? Cum as putea sa le duc la capat cu adevarat, fara izmeneli si mironoseli, fara compatimire de sine?" - se intreaba, ca majoritatea cititorilor, Ruxandra Cesereanu.

Ioana Dragan - Bibliotecile din oglinda. Ex libris de scriitor. Editura Allfa
Ioana Dragan a tinut vreme de doi ani, la TVR 1, salonul literar Ex libris care a numarat 65 de editii, cu aproximativ 150 de scriitori invitati in direct si inca o suta de scriitori filmati separat, cu peste 1.500 de carti prezentate. In aceeasi perioada, Ioana Dragan a sustinut cronci literare in revista Cosmopolitan. Cartea de fata s-a alcatuit din toate aceste texte, si este impartita in trei sectiuni: portrete in lumina reflectoarelor; biblioteca scriitorului; Cosmolibris.

Ion Ianosi - Autori si opere. Europress Group
Cartea reuneste prefete, postfete, studii introductive ori de sine statatoare elaborate de-a lungul mai multor decenii, revazute si imbunatatite pentru actuala editie. Lucrarea insumeaza trei volume, cu subtitlurile: Culturi occidentale, Cultura rusa, Cultura romana. Volumul I, Culturi occidentale, cuprinde 15 studii, organizate in trei parti. Printre autorii discutati: Italo Svevo, Franz Kafka, Robert Musil, Heinrich Heine, Friedrich Nietzsche, Martin Heidegger (dupa cum se vede, in majoritatea lor de limba germana). A patra sectiune coboara la sursele grecesti ale gandirii europene. Cartea urmareste impactul dintre filosofie si literatura ori arte.

Audrey Niffenegger - Sotia calatorului in timp. Editura Tritonic
Cand Henry a cunoscut-o pe Clare, ea avea sase ani, iar el avea treizeci si sase. S-au casatorit cand ea avea douazeci si trei, iar el avea treizeci si unu. Pare ciudat, dar nu e, pentru ca Henry este unul dintre primii oameni diagnosticati cu cronoafectiuni: din cand in cand ceasul lui genetic se reseteaza si se trezeste aruncat in viitorul sau in trecutul sau. Cu aceasta au a se infrunta cei doi eroi ai romanului, un bibliotecar si o studenta la arte, cu aceasta are de luptat dragostea lor. "Urasc sa fiu acolo unde ea nu este, cand ea nu este. Si totusi plec mereu, iar ea nu ma poate urma", zice Henry. Romanul va fi ecranizat in 2008. Traducere de Ona Frantz.

Gheorghe Izbasescu - Jocurile mintii. Editura Vinea
"Numeroase imagini din volum - arata Stefan Borbely intr-o pretioasa prefata - sunt incremenite, mute, cinematografice, suspendate in secvente vide, asa cum se intampla adesea in filmele lui Tarkovski. Nu numai multimea de mesteceni spectrali si des amintita Siberie a Rasaritului amintesc de imensitatea spatiala descurajanta a filmelor rusesti, ci si decupajul dur al unor instantanee fixate angoasant pe ecranul negru al neantului". Un citat emblematic: "Tipatul mestecenilor din incinta/ azi mortii din oras l-au perceput:/ afland ca pana si arborii sunt agenti sanitari/ cand iau cu seringa cate putin sange dulce/ din venele mele".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO