Ziarul de Duminică

CARTEA IN 100 DE CUVINTE - SELECTIA Z.D.

CARTEA IN 100 DE CUVINTE - SELECTIA Z.D.
21.03.2008, 19:02 20

Cornelia Funke - Inima de cerneala. Editura Trei
Distinsa cu 12 premii internationale, cartea aceasta este primul volum dintr-o trilogie a carei ultima parte a aparut anul trecut. Este un roman in care cotidianul se imbina cu fantasticul, iar aventurile eroilor se adreseaza atat copiilor, cat si adultilor. E vorba de lumea cartii, care intretine legaturi nevazute si misterioase cu universul cotidian, caci, pe de o parte, personajele ies din carte, participand la viata de zi cu zi, iar, pe de alta parte, oamenii intra in carte, urmandu-si destinul. Trilogia este ecranizata in momentul de fata la Hollywood. Traducere din limba germana de Viorica Niscov. Cu ilustratiile autoarei.

Maria Ellis - Carte de colorat pentru orbi. Editura Humanitas
"Un roman de familie straniu si obsesional, o imersiune in apele adanci ale unui trecut tulbure. Reminiscentele tavalugului comunist asigura un cadru al memoriei pentru o poveste despre dezastre intime si destine frante, despre insingurare si nevoia de dragoste, despre instrainare si moarte." (Paul Cernat). Mai precis: istoria ca generator de ratare; traume vechi marcheaza comportamentul celor de azi. Este primul roman al autoarei in varsta de 33 de ani, intoarsa in Romania dupa ce a petrecut noua ani pe malul Pacificului.

Alberto Moravia - Indiferentii. Editura Art
Scris intr-un sanatoriu in care autorul se trata de tuberculoza osoasa, roamnul acesta ii aduce lui Moravia consacrarea la doar 22 de ani. Autorul aduce in prim-plan povestea unei familii devenite prizoniera tiparelor burgheze impuse de societate. Viata lor aparent lipsita de griji este populata insa de obsesii, de dorinte, de sentimente de culpa pe care le atribuie altora, de singuratate si, mai ales, de greseli. Obligati prin forta lucrurilor sa simta, sa ia atitudine, personajelor nu le mai ramane altceva de facut decat sa ramana indiferenti. Traducere din limba italiana de Eta Boeriu.

Valerio Massimo Manfredi - Oracolul. Editura Allfa
Un eminent arheolog moare in noiembrie 1973 intr-un mod ciudat, la Atena, dupa ce descopera vasul de aur al lui Tiresias. La doar cateva ore dupa aceea, cand izbucnesc miscarile de strada din Piata Politehnicii, o tanara si frumoasa studenta este arestata, violata si ucisa de politisti sub ochii logodnicului sau. Zece ani mai tarziu, o serie de crime ingrozitoare tulbura intreaga Grecie. Ritualuri anuntate de profetii misterioase. Toate sunt legate de secretul acelui vas al lui Tiresias. O poveste captivanta si imprevizibila. Traducere din limba italiana de Radu Gadei.

Marc Levy - Prietenii mei, iubirile mele. Editura Trei
Proaspat divortati, Antoine si Mathias simt nevoia sa inceapa o noua viata. Cei doi barbati de 30 de ani se instaleaza in aceeasi vila, impreuna cu copiii lor, si isi impun un set de reguli stricte, dintre care primele doua se vor dovedi repede imposibile: 1. fara baby-sitter; 2. fara prezente feminine. O poveste amuzanta despre prietenie, destin si iubiri ce nu intarzie sa apara. O poveste adevarata care trebuia sa devina scenariu de film, dar care a devenit mai intai roman. Marc Levy si scenaristul Philippe Guez si-au petrecut ani de-a randul vacantele impreuna, in postura de parinti celibatari. De aici le-a venit ideea de a scrie. Filmul cu acelasi nume va fi lansat in 2008.

Mircea Dinu - Aerul. Editura Muzeul Literaturii Romane
Un volum de poezie proaspata in imagistica si expresie, semnat de un poet calduros intampinat, la debutul din 1994, de Alex. Stefanescu: "Mircea Dinu scrie o poezie atragatoare, deopotriva senzuala si ironica; eterna comedie a erotismului strabatuta de fiorul mortii. Multe din poemele sale sunt superbe. Au o prospetime violenta, ca frunzisul copacilor dupa ploaie". Iata o mostra: "Lumea e gelatinoasa,/ aerul vascos si gri/ doar pe tine te mai lasa/ sa te duci si sa mai vii.// Fina, ascutis de coasa,/ marunteai vantul felii.// Agera cum nici o spada/ nici sagetile nu sunt,/ lasi in urma ta sa cada/ aer cioburi pe pamant."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO