Ziarul de Duminică

CARTEA IN 100 DE CUVINTE - SELECTIA Z.D.

CARTEA IN 100 DE CUVINTE - SELECTIA Z.D.
14.03.2008, 17:47 33

Bogdan Badulescu - Caragiale in purgatoriu. Editura Levant 2007
O surprinzatoare carte cu zece capitole mari, tot atatea teme care il privesc pe Caragiale si opera lui din unghiuri noi, dupa o recitire completa a operei si a majoritatii textelor scrise despre marele dramaturg: Barba-albastra in Dacoromania; Pornographul roman; Artefactul Titirca; Caragiale si Carol I; Pacalitorul pacalit; Catavencu reloaded; Scandaluri de presa; Infernul vesel din Wilmersdorf; Dr. Zarifopol vindeca de stenahorie; Cronica unei morti anuntate. Intre aceste texte, cate un "intermezzo" nu mai putin surprinzator. Autorul, evident pasionat de Caragiale, se straduieste sa elimine cateva interpretari pe care le considera eronate.

Nina Berberova - Invierea lui Mozart. Boala neagra. Editura Humanitas
"Daca ati putea sa inviati un om, pe cine ati alege? Intr-o seara a anului 1940, la un conac situat la vreo 50 de kilometri de Paris, intr-o conversatie linistita, cateva femei si cativa barbati se amuza sa raspunda la aceasta intrebare. Maria isi doreste nespus de mult sa invie Mozart. Poate fiindca Maria, femeie casatorita, cu un copil vitreg bolnav, nu mai asteapta nimic de la viata, iar Mozart a fost dintotdeauna pentru ea ceva care tine loc de fericire. Peste cateva zile, un barbat necunoscut soseste la conac." (Ioana Parvulescu). Traduceri de Brandusa Prelipceanu si Irina Mavrodin.

Ion Cristoiu - In vesta, printre fracuri. Editura Historia
Un volum masiv care isi poarta cititorul la Moscova, la Washington, in Biroul Oval, la Pentagon, la palatul Elysee, in Irak si in multe alte locuri. O carte cu o mie si una de povesti adevarate, in care autorul ne plimba prin toate cancelariile lumii si, mimand o stangacie bine temperata, scoate in evidenta tot ce e formalitate si comedie pe culoarele politicii mondiale. Printre capitolele cartii se numara O institutie cheie a ONU: Restaurantul la parter, La reeducare de catre NATO, M-am razbunat pe Palatul Elysee!, Fara talpa, la Consiliul Europei, Prin Irakul lui Saddam Hussein.

Louis de Bernieres - Mandolina capitanului Corelli. Editura Curtea Veche
In insula greceasca Cefalonia, un colt de lume idilic, cu personaje pitoresti si obiceiuri stravechi, debarca in 1941 trupele italiene si germane. In centrul episoadelor ce urmeaza, un capitan italian care prefera sa substituie lui "Heil Hitler" un mai personal "Heil Puccini!". Un roman distins cu Commonwealth Writers Prize in 1995 si care a beneficiat de o ecranizare celebra in 2001, in regia lui John Madden, cu Nicholas Cage si Penelope Cruz. Traducere din limba engleza si note de Mihnea Gafita.

Tudor Cretu - Omul negru. Editura Cartea Romaneasca
"Un roman de calitate, un ghid despre cum e sa fii singur in postmodernitate. Singuratatea la internet, la job, la sala de body building, singuratatea impartasita cu un caine bolnav in propriul apartament dupa ce ti-a murit obstesc mama, singuratatea serii, cand te asezi la televizor, in fotoliu, cu un castron searbad de mancare, singuratatea fumului de tigara, singuratatea loviturilor de ninjutsu, singuratatea in care asculti muzica si scrii CV-uri pentru firme. Singuratatea in lumea unui poet care confirma in forta ca romancier." (Daniel Vighi)

Dora Pavel - Rege si ocnas. Din culisele scrisului. Casa Cartii de Stiinta
Un volum masiv si substantial, adevarata mina de aur pentru cercetatorii atelierelor de scriitori. El cuprinde raspunsurile a 37 de autori romani (din toate generatiile literare) la o ancheta initiata de Dora Pavel in 1998, cu titlul Cum, cand si cu ce scriu scriitorii romani?. Printre repondenti: Gabriela Adamesteanu, Nicolae Balota, Nicolae Breban, Emil Brumaru, Livius Ciocarlie, Gheorghe Craciun, Alexandru Ecovoiu, Gheorghe Grigurcu, Florina Ilis, M. Ivanescu, Angela Marinescu, Gabriela Melinescu, Alexandru Musina, Mircea Nedelciu, Marta Petreu, Ioan Es. Pop, Nicolae Prelipceanu, Dumitru Tepeneag si Matei Visniec.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO