Ziarul de Duminică

CARTEA IN 100 DE CUVINTE - SELECTIA Z.D.

CARTEA IN 100 DE CUVINTE - SELECTIA Z.D.
07.03.2008, 21:58 26

Radu Tuculescu - Umbra penei de gasca. Editura Galaxia Gutenberg
Autorul construieste, cu disponibilitate ludica si fantezista, un univers crepuscular, impregnat de magie si blestem, intr-o lume insolita, care isi are insa radacinile intr-un spatiu geografic si istoric real - Transilvania anilor 1730-1830. Fara a fi un roman istoric, tema sa dominanta ramane cea a libertatii scrisului, a cartii care ucide, dar si alina, care invrajbeste, dar da sperante si te inalta, cartea ca prieten si dusman. Alegoric, drama personajului principal intruchipeaza drama scriitorului haituit intr-o lume ostila, care isi va scrie, in cele din urma, cartea visata, dictand-o vecinului sau de celula.

Irina Petras - Carti de ieri si de azi. Casa Cartii de Stiinta
Volumul ilustreaza consecventa cu care autoarea si-a propus sa ofere o oglinda fidela, desi subiectiva, asa cum marturiseste in Argument, a literaturii noastre contemporane. Continuand lucrarea aparuta in 2003, Cartile deceniului 10, noul volum reuneste o parte din cronicile si analizele scrise in ultimii ani si publicate in Apostrof, Contemporanul, Ateneu, Steaua etc. Lecturile sale propun o suma de sectiuni - poezie, proza, critica literara, eseu, jurnal - utile, prin informatii si evaluari critice, unor viitoare istorii literare. Justificandu-si optiunile, autoarea marturiseste ca nu a lasat deoparte scriitorii tineri in favoarea elitelor.

Nichita Danilov - Locomotiva Noimann. Editura Polirom
Al doilea roman din ciclul Talpi este, cum au si remarcat criticii, un roman poetic si un roman al intertextualitatii. Intr-un oras obisnuit, personajele traiesc intr-o lume multidimensionala, in care derapajele mintii fac regulile. O realitate virtuala, din care evadarea este imposibila: masterandul Lawrence Oliver experimenteaza trecerea la un alt regn, transformandu-se in copac, stomatologul Noimann este bantuit de un picior, pictorul de icoane Bikinski este in cautarea adevarului ultim si descoperit sub forma unui caine negru... O carte in care apar oameni-maini, oameni-picior, oameni-epoleti, oameni-cal, femeia-salcie, femeia-elefant, femeia-sarpe, toate conturand haosul interior al personajelor.

E.L. Doctorow - Ragtime. Editura Leda
Un roman in care apare istoria Americii de la inceputul secolului XX pana la izbucnirea primului razboi mondial: Henry Ford construieste automobile pe banda rulanta, in timp ce alt mogul, Morgan, este obsedat de expeditiile in Egipul faraonilor, Emma Goldman predica revolutia, Evelyn Nesbit declanseaza asasinarea unui mare arhitect de catre un milionar nebun, Peray cucereste Polul Nord, iar un mare pianist negru e umilit de un grup de albi rasisti... E vremea in care ragtime-ul lui Scott Joplin stabileste ritmul. Un roman ecranizat cu succes in 1981 si adaptat ca musical in 1998. Traducere de Antoaneta Ralian. Prefata de Paul Cernat.

Maria-Pia Castaing - Povesti de catifea. Editura Vremea
Nascuta in 1922 la Turnu Severin, autoarea a urmat literele si istoria artelor la Bucuresti, s-a casatorit in 1943 si din 1972 traieste la Paris, impreuna cu sotul ei. "Povestile Piei Castaing sunt 'de catifea', deoarece cu ele patrundem in lumea calda, melodioasa si calina a unui suflet inocent si a unor mici fapturi inconjuratoare care alcatuiesc universul unei copilarii de altadata. Pasim intr-o Romanie bucolica si naiva, intr-un peisaj inca nealterat de razboi, de industrializare, de tavalugul comunist. (...) Fetita de odinioara, ajunsa bunica, nu si-a pierdut candoarea si gratia, nici minunarea in fata vietii." (Monica Pillat, in Prefata)

Gheorghe Glodeanu - Poetica romanului interbelic. Editura Ideea Europeana
Editia a doua, revazuta, a unei lucrari docte si sistematizante, semnata de prolificul cercetator, profesor la Universitatea de Nord din Baia Mare. Un fragment mai plastic dinspre inceputul studiului rezuma evolutia romanului romanesc, caruia autorul, ulterior, ii va aproxima poetica: "Intr-o dinamica a formelor literare, romanul romanesc reprezinta un personaj fabulos, care se naste tarziu si are o copilarie prelungita in mod artificial. Mai tarziu, incercand sa recupereze ramanerea in urma - asemenea lui Fat-Frumos din poveste -, el incepe sa se dezvolte miraculos, arzand etapele si trecand de la copilarie la varsta maturitatii depline, fara a mai cunoaste crizele adolescentei."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO